Espacio publicitario

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat expropiar un total de 5.812 metres quadrats de terrenys ubicats en el Barranc de Porxinos que li permetrà unir el parc fluvial del riu Túria amb el parc dels Rodanes, ambdós enclavats en ple Parc Natural Túria. La proposta va eixir avant per unanimitat amb els vots de l’equip de govern -PSPV, Compromís i Esquerra Unida-, Riba-roja Pot i Ciutadans.

L’import global de l’adquisició se situa en 407.764 euros després de l’acord aconseguit entre l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i els propietaris dels terrenys que evita el procés de preu just que podria augmentar el valor del sòl en prop d’un 50%, fins als 600.000 euros. D’esta manera, els terrenys passaran a formar part de la ruta que unirà ambdós enclavaments naturals després de l’adquisició de l’última parcel·la que romania en mans privades.

El projecte municipal consistix a adequar el Barranc de Porxinos, en l’àrea oest del terme, com a zona recreativa amb accessos directes des del Parc Fluvial fins als Rodanes amb l’objectiu de regenerar una àrea abandonada durant diverses dècades en què es traçarà un camí entre ambdós punts amb el disseny de rutes a cavall, sendes i rutes ciclistes, amb una àmplia oferta històrica.

De fet, la recent sol·licitud del ple de Riba-roja a la Conselleria de Cultura perquè es qualifique l’aqüeducte romà de Porxinos com bé de rellevància local (BRL) i les posteriors inversions econòmiques culmina el procés de revitalització d’una de les joies arqueològiques més importants existents en la Comunitat de l’esmentada època. Esta sol·licitud implica combinar el vessant esportiu i d’oci amb un millor coneixement de les restes històriques que, repartits per tot el terme municipal, suposen una mescladissa de cultures i civilitzacions que al llarg dels anys han fet de Riba-roja un espai d’integració i pluralitat.

El projecte de l’ajuntament passa també per ampliar les àrees de protecció i defensa patrimonial amb el reconeixement d’altres zones com el búnker del Barranc de la Cabrassa i el Pont Vell, ambdós amb una necessitat urgent d’intervenció i millora perquè a curt termini puguen incloure’s en una ruta general que recorrerà els principals enclavaments patrimonials.

L’adquisició de la parcel·la del Barranc de Porxinos es finançarà càrrec dels prop de 4 milions d’euros que el consistori ha ingressat recentment amb la venda d’una àrea de 26.000 metres quadrats en l’Oliveral, de manera que la nova parcel·la passarà a formar part del patrimoni municipal de sòl (PMS), tal com marca l’actual ordenament jurídic.

La posada en marxa d’este ambiciós projecte ambiental és possible per l’enorme riquesa ambiental amb què compte Riba-roja de Túria, les àmplies extensions de terrenys del terme municipal i la creació del programa EcoRiba durant esta legislatura que combina la protecció del medi natural del municipi amb polítiques basats amb el consum sostenible i la gestió responsables de recursos econòmics.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha afirmat que l’actual projecte ambiental de la localitat «es complementa amb l’objectiu de posada en valor de tot el patrimoni natural amb què compte nostre municipi amb una doble vessant; d’una banda, la promoció de les activitats lúdiques i esportives i, d’una altra, un foment del turisme com a font de creació d’ocupació i riquesa, ja que l’actual govern considera que el nostre medi ambient és per si sol una forma magnífica de creixement econòmic».

Desde este grupo político Riba-Roja Puede, su portavoz Rubén Ferrer, ha realizado las siguientes declaraciones:

«El alcalde quiere transmitir la idea de que está haciendo algo por el medio ambiente al quedarnos con un solar al que estábamos obligados por ley  expropiar. Además, aprovechando que el barranco de Porxinos pasa por allí, como si del Pisuerga se tratase, lo nombra para intentar marcarse un tanto medio ambiental. Pero la verdadera noticia que la gente quiere oir no es que se expropie una parcela en suelo urbanizable en medio del pueblo, junto a una carretera y un barranco hormigonado, sino que se declare el valle de Porxinos y la cabecera de su barranco, situado unos kilómetros más arriba, parte del Parque Natural de las riberas del Turia. Lamentablemente a esa propuesta sin embargo votó en contra junto a Compromís y EU pese a estar incluido en el Pacte de l’Ateneu el compromiso a declararlo Parque Natural.»

Espacio Publicitario

Deja un comentario