La plataforma ha proposat una sèrie de mesures urgents per a solucionar els problemes en infraestructures, gestió i personal en el cementeri municipal

La plataforma ciutadana i municipalista Totes amb Burjassot ha registrat aquest dilluns una proposta que inclou fins a sis acords a debatre en el ple municipal en les quals es reclama una inversió per a solucionar deficiències en les dependències i infraestructures del cementeri, una ampliació dels nínxols, una reestructuració del personal, una ampliació de la plantilla, el compliment del conveni laboral i l’obertura d’una comissió per a investigar possibles irregularitats en matèria de prevenció de riscos i en el compliment del reglament de policia sanitària mortuòria, així com de falta de transparència en la gestió del servei.

Des de Totes amb Burjassot, aclareixen que aquesta proposta es basa, en primer lloc, en queixes contínues remeses per registre d’entrada al maig de 2017 pel personal en les quals s’assenyalen diverses deficiències en les infraestructures del cementeri, com a clivelles, obres sense acabar, brutícia, humitats, dificultat en l’accés a persones amb mobilitat reduïda, falta de nínxols dobles per a cobrir la demanda, etc., així com vulneracions en el conveni laboral i del reglament de policia mortuòria sanitària, entre molts altres problemes; i, en segon lloc, en visites realitzades al cementeri per a comprovar l’estat d’aquest.

Entre les suposades deficiències en les condicions laborals, la plataforma denuncia que es fa treballar al personal dissabtes i festius, sense que existisca constància que se’ls remunere; se’ls fa carregar més pes del degut i manejar maquinària per a la qual no tenen formació; no es cobreixen adequadament les baixes; no tenen un pla de prevenció de riscos laborals; se’ls fa fer tasques que, o bé no estan especificades en la descripció del lloc o bé estan però no són pròpies de la seua categoria; o no tenen el material ni les eines ni les dependències adequades. Quant a les presumptes vulneracions del Reglament de Policia Sanitària Mortuòria, des de Totes amb Burjassot denuncien, per exemple, que les restes de difunts es guarden en bosses de plàstic en lloc d’en caixes; la sala d’autòpsies no compleix amb la normativa i és usada pels treballadors com a sala auxiliar, estant en condicions deplorables; el registre d’ús de la cambra frigorífica, dels trasllats i exhumacions està completament desactualizado; o que tots els registres es porten en paper, sense que existisca cap sistema informatitzat. Finalment, no es té constància del protocol a seguir en la gestió dels nínxols existint, segons el parer de Totes, fallades a l’hora de notificar les renovacions dels serveis, en la informació que es dóna, o en l’ordre a l’hora d’adjudicar nínxols. “Hem arribat a veure un munt d’ossos en bosses de plàstic en una caixa gran de cartó a la sala d’autòpsies on els treballadors tenen les taquilles, o directament un munt de restes sense cobrir”, explica Adrián Juste, portaveu de Totes. “Això és un vertader desastre i requereix d’una intervenció immediata i urgent. Ens sembla una falta de respecte enorme davant un assumpte tan sensible com és el repòs dels difunts dels veïns i veïnes de Burjassot.”.

Al juliol de 2017 ja es va sotmetre a votació una moció del PP que demanava una solució per als incompliments del conveni, les deficiències en infraestructura i la falta de personal, però va eixir rebutjada per l’equip de govern, format per PSOE i Compromís, malgrat les crítiques de la resta de grups. “Es va dir que els problemes se solucionarien, però creiem que la situació ha empitjorat. Si no es posen mesures, deixarem el cas en mans d’altres instàncies.”, va sentenciar el portaveu.

Deja un comentario