Cuidem Cabanyal-Canyamelar: les veïnes que han promogut les al·legacions participatives al PECC es constitueixen en associació per a defensar la reformulació del pla urbanístic
València, 30/09/2019– «Cuidem Cabanyal-Canyamelar som una nova associació veïnal del Cabanyal-Canyamelar. Estimem aquest barri amb tota la seua riquesa humana i cultural, i advoquem per un barri en el qual capiem totes i tots». Així és presenta aquesta nova associació veïnal en un moment de reconsideració dels plans urbanístics municipals per al barri marítim.
De fet, aquest grup de veïns i veïnes ja porta alguns mesos funcionant des d’abans de l’estiu. Amb l’ajuda de la cooperativa de mediació, recerca i advocacia El Rogle, elaboraren participativament 14 al·legacions des d’un angle social, inclusiu i ecològic (a més de l’urbanístic) al nou Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PECC). Aquest moviment veïnal va aconseguir facilitar que més de 1000 persones signaren aquestes al·legacions, amb l’objectiu que l’Ajuntament de València, Joan Ribó, Sandra Gómez, Rafael Rubio, i els seus arquitectes i urbanistes assessors, reformulen el PECC en profunditat i hi incloguen aquestes al·legacions. Segons Cabanyal-Canyamelar, «el nostre objectu és que el PECC deixe de ser un pla d’urbanisme turistificador, especulatiu i depredador de recursos«.
Durant el seu procés obert de constitució i definició com a associació veïnal, ja han establert els seus valors fonamentals: la nova associació serà «independent, feminista, anti-racista, participativa i oberta a totes les persones que habiten el barri«. Cuidem advoca pel «dret a la ciutat» i per això «defensarà l’espai públic i l’accés a un habitatge digne per totes i tots davant els processos d’especulació-gentrificació-
L’associació també assenyala que defensarà «els drets humans i socials elementals per als veïns més vulnerables, exigint a les administracions que facen efectius aquests drets, acaben amb l’exclusió social i marginació que encara afecta zones del barri, i organitzen mediacions reals als conflictes que això provoca«.
La nova associació veïnal ha afirmat que treballarà en comú amb tot el ric teixit associatiu del Cabanyal-Canyamelar en aquesta direcció i provisionalment celebra les seues reunions els dijous a l’Ateneu Marítim (C/ Reina, 68), on farà una assemblea informativa de presentació a mitjans d’octubre.
Les al·legacions elaborades participativament s’exposaren a una assemblea veïnal que tingué lloc el 2 d’abril de 2019 a l’Ateneu Marítim, a la que no pogueren assistir totes les persones que volien assistir a l’acte per superar-se l’aforament de 180 persones a la sala.
Al·legacions al PECC
En resum, les 14 al·legacions presentades al PECC plantegen les següents crítiques i propostes:
– EL PECC no prioritza la rehabilitació i reconstrucció del Conjunt Històric Protegit sobre la nova construcció. Cuidem demana que es finance de forma no especulativa com ara cooperativisme en cessió d’ús, masoveria urbana, o finançament directe o impositiu (taxa turística).
– No hi ha estudi d’impacte social per implementar les dotacions necessàries en relació a l’augment de població previst.
– No respecta la idiosincràsia del barri: les altures a tot el PECC han de ser d’un màxim de 3 (planta baixa+2 altures) per respectar el paisatge i la idiosincràsia del Cabanyal-Canyamelar i respectar la LOTUP. S’han de mantindre els percentatges previstos d’habitatge protegit i lliure (60 i 40%, respectivament) i que s’engeguen plans de mobilització de l’habitatge buit al barri (fins a 2.750 vivendes segons les dades). Cal una reformulació de l’apartat de les normes urbanístiques del PECC dedicat als Béns Immobles de Protecció Tipològica per tal de blindar la seua protecció.
– Infraestructura verda i canvi climàtic: Les zones verdes són insuficients i incoherents. Es compten rotondes com a zones verdes i elements d’escàs valor ambiental i inaccessibles. Això, amb l’augment de població previst causaria una forta reducció de zona verda per habitant, molt per baix dels valors mínims recomanats. Obvien els efectes del canvi climàtic com l’augment de la temperatura i les sequeres i incoherents amb la trama del barri, amb edificis en altura en mur que impedeixen l’entrada de brises. Incompleix marcs legislatius fonamentals i plans municipals i comunitaris mediambientals no presentant document justificatiu. Es sol·licita estudi de l’Empremta Ecològica del PECC, en especial una estimació d’emissions de gasos d’efecte hivernacle de les actuacions previstes.
– No s’observen mesures per la promoció de la mobilitat sostenible, ni per garantir les necessitats d’aparcament dels residents. No es valoren els efectes que la mobilitat motoritzada i la infraestructura portuària tenen sobre la contaminació de l’aire.
– No hi ha mesures eficaces contra la turistificació i la gentrificació, sinó que en projecta que les agreujaran. El PECC no té en compte la forta pressió turística i especuladora que sofreix el Cabanyal-Canyamelar. Es demanen uns màxims d’habitatge turístic unitaris a tot l’àmbit d’aplicació i que es minoren significativament per baix del 10%.
– Incorrecta elecció del procediment d’avaluació ambiental i territorial simplificada: hauria d’haver sigut l’ordinari, que és més exigent amb els estudis ambientals necessaris.
– Incompliment dels compromisos respecte a PARTICIPACIÓ CIUTADANA en la redacció. S’han incomplert els compromisos assolits i el procés s’anul·là a la fase de redacció. Vulneració de la LOTUP tant a l’estructura de governança, la no convocatòria dels grups de treball o jornades planificades i la incorporació de propostes rebutjades als tallers.
– Respecte a les zones concretes d’actuació, es critica l’edificació d’excessiva altura que trenca l’harmonia paisatgística, arquitectònica i social, i el «límit» de 30% d’habitatge turístic a la zona marítima i es considera que les actuacions han de paralitzar-se mentre s’estudien altres possibilitats. A la zona El Clot, s’exigeix la conservació dels horts urbans de Cabanyal Horta en coherència amb els principis del PECC i els plans municipals. per ser una important zona verda, una connexió amb el patrimoni agrari, un espai de trobada de la ciutadania i un projecte on la societat civil dinamitza i defèn el barri. A la zona Les Arenes (PIN Entorn Piscines i Subzona ENP): La projecció d’un hotel de 15 plantes no està suficientment justificada. Junt a la permissivitat amb l’habitatge turístic, s’està projectant una zona excessivament terciaritzada i turistificada
Al·legacions completes:
https://cabanyal-canyamelar.
www.cuidemcabanyalcanyamelar.