Espacio publicitario

La plataforma presentarà una moció per a que s’inste a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives la reversió de la privatització de la gestió del geriàtric.

 

Al proper plenari del mes de maig la plataforma municipalista Guanyar Alcoi presentarà una moció per a que Alcoi puga demanar a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives la reversió de la gestió privada de la residència d’Oliver. Així ho assenyala el regidor de la formació Pablo González: “La crisi sanitària del Covid-19 ha evidenciat la necessitat de la nostra societat d’ostentar uns serveis públics potents, amb recursos i ben dimensionats per tal de poder atendre a la població. Una de les principals lliçons que ens deixarà aquesta crisi que vivim és que la privatització de serveis essencials suposa un evident risc per a la ciutadania, tant en matèria sanitària com assistencial”.

Per a González a Alcoi s’han observat les terribles conseqüències d’una gestió ineficaç d’un centre geriàtric en mans de l’empresa privada amb un nombre desconegut de persones que han mort – tot i que algunes fonts parlen de més de 70- i amb una gestió molt deficitària de la informació facilitada a les famílies i a la ciutadania en general.

Cal recordar que la gestió privada de residències geriàtriques al País Valencià obeeix a un canvi de paradigma de la gestió pública impulsat pel govern del Partit Popular en la dècada dels 2000, quan es va promoure una privatització dels serveis beneficiant, com es va saber més tard gràcies a una sentència del Tribunal Suprem, a una sèrie d’empreses afins al PP. Com a resultat d’aquella herència, de les 334 residències que actualment existeixen en territori valencià, 32 són municipals i estan concertades amb la Generalitat; 41 les gestionen entitats sense ànim de lucre i també estan concertades; 88 corresponen a centres gestionats per empreses privades que, això sí, se sostenen amb fons públics; i 39 són de titularitat pública, encara que només 7 d’elles són de gestió pública directa. La resta, un negoci privat que es concentra, per la seua rendibilitat, en les grans ciutats. En conjunt, resulta que els Govern valencià paga prop de 12.000 de les més de 27.000 places de residències existents, però gestiona un nombre molt reduït d’aquestes places.

Per tant, des de Guanyar Alcoi es reclama prendre ja la determinació de començar a revertir un model que ens perjudica al conjunt de la ciutadania. Per això es demana la mateixa filosofia que va impulsar la Generalitat Valenciana a recuperar la gestió de l’Hospital de la Ribera. Segons justifica González, “perquè no podem sotmetre a la ciutadania valenciana a una gestió ‘low cost’ per a que les grans empreses que detenten els serveis privatitzats obtinguen el major benefici possible, convertint els serveis en negocis, i per tant primant sobre qualsevol altre factor els marges de benefici empresarial”.

Espacio Publicitario

Deja un comentario