Espacio publicitario

Massarrojos 24 de juliol 2020.


Ahir va tindre lloc a Massarrojos un fet totalment lamentable, sense trellat, sense garanties de seguretat i absent de la més mínima sensibilitat cap al poble, l’entorn i la natura. És tracta del llançament d’un castell de focs artificials que l’Ajuntament de València havia programat dins dels actes d’homenatge a
les víctimes de la Covid-19 i que va provocar un incendi. Les conseqüències (que podeu vore a les imatges), són evidents: un tros de barranc, socarrat; i un pi que estava preciós (cuidat per veïnes i veïns des de fa més de 10 anys), greument afectat. I encara hem de donar gràcies que les espurnes caigueren a
eixe costat i no a la banda de l’estació i que les persones que viuen a prop i una altra que passejava al gos, apagaren xicotets conats, perquè si no la destrossa haguera estat majúscula, ja que la quantitat d’arbres cremats hauria estat molt superior. Repetim: arbres cuidats regularment per veïnes i veïns de Massarrojos des de fa més de 10 anys.


Clarament, el tram cobert de la séquia no és el lloc indicat per a muntar pirotècnia, ja que està totalment envoltat de material orgànic inflamable. Però eixa realitat tan evident per a les persones que coneixem el lloc, no va impedir la imprevisió i l’autisme de l’Administració i de l’empresa pirotècnica responsable. A més a més, al color negre de la desolació que deixa l’incendi, cal afegir la penosa imatge de les restes abandonades del muntatge del castell.


A l’Associació Cívica Roll de l’Ametler de Massarrojos fa anys que intentem, amb molt de sacrifici, crear un entorn més verd en la zona. Plantem arbres, els cuidem regularment durant tot l’ny (reguem, podem, llevem processionària i caragols, etc.) i animem a la celebració del Dia de l’Arbre. I eixe fet que, davant la greu realitat del canvi climàtic, hauria d’estar recolzat i promogut pel conjunt de la societat i per l’Administració, es veu constantment castigat amb actes vandàlics i amb treballs de desbrossament que mutilen sense mirament els arbres plantats.

Fa poc de temps denunciàvem el comportament incívic d’un particular insolidari, per un abocament al barranc. Ara ens toca denunciar l’Ajuntament i l’empresa pirotècnica per insensibilitat i desconeixement.

Actuar d’esquenes al nostre entorn té conseqüències greus. I això val tant per al conjunt de la societat com per a les administracions. Hi ha catàstrofes al món contra les quals tenim difícil actuar.

Contemplem estupefactes els abocaments als rius de Sibèria, les temperatures extremes mai enregistrades abans al cercle polar, els incendis descontrolats als boscos russos i a la selva amazònica… Però per a lluitar contra eixos desastres, hem de començar per casa, per cuidar i millorar el lloc que ens acull i la terra que ens envolta. Plantar arbres ja no és un acte romàntic, s’ha transformat en un acte essencial i de vital importància per al nostre futur, que hauríem d’acompanyar de moltes altres accions.

Ja arribem tard, però si no comencem a canviar i a comprometre’ns ho passarem malament, molta gent ho passarà més malament encara. Lamentem- ho, denunciem-ho, però actuem! Les teues mans també poden plantar i regar els arbres, l’oxigen i el refredament que necessitem.

Dit açò, proposem que l’Administració promoga un homenatge a les víctimes de la COVID 19 (on participen tots els ajuntaments que puguen), plantant arbres. Des de l’Associació Cívica Roll de l’Ametler de Massarrojos oferim la nostra ajuda i implicació. I demanem que si cal organitzar nous espectacles de focs d’artifici, es faça amb total garantia i amb un camió de bombers present.

ASSOCIACIÓ CÍVICA ROLL DE L’AMETLER DE MASSARROJOS

Espacio Publicitario

Deja un comentario