Inicio Consellería Per l’Horta denuncia a la Conselleria de Territori per l’ocultació de l’inventari...

Per l’Horta denuncia a la Conselleria de Territori per l’ocultació de l’inventari de sòl urbanitzable de la Comunitat Valenciana

0
88

Presenta una queixa formal a la Sindicatura de Greuges per falta de transparència

L’organització estima que afavoreix el ressorgiment de PAIs “zombis”
L’Associació Per L’Horta denuncia davant la Sindicatura de Greuges de la Comunitat Valenciana la inactivitat i falta de transparència de la Conselleria de Política Territorial de la Generalitat Valenciana. Exigeix en una queixa formal, que publique l’inventari de sol urbanitzable de la Comunitat Valenciana, presumptament elaborat en 2017, i que la Conselleria de Territori manté sense publicar.
Al setembre de 2017 es va publicar al DOGV (8120) l’anunci de «licitació per a la contractació dels serveis de realització de l’inventari de sol urbanitzable de la Comunitat Valenciana» per un import de 71.031 euros. Aquest tenia l’objecte d’articular els mecanismes jurídics necessaris per a “desclassificar” el sol no vinculat a necessitats socials efectives o la gestió del qual fora contrària a les actuals condicions territorials i ambientals. El treball fou adjudicat a diferents consultores amb un termini d’execució de
tres mesos i per tant ha de portar anys entregat i dipositat a la Conselleria de Territori. L’absència d’aquest inventari, un instrument adequat per a l’avaluació de la situació de les diferents bosses de sòl urbanitzable que esguiten la geografia valenciana, no sols ha sigut decisiva per a la inactivitat de l’administració de cara a la reversió de milions de metres quadrats al seu ús natural originari, la urbanització dels quals s’ha demostrat innecessària durant aquests anys de paralització del mercat. També afavoreix el
ressorgiment selectiu de PAIs “zombis” en moltes localitats del nostre territori.
PAIs que, després de romandre anys i anys inactius, comencen a alimentar ara una nova i artificial espiral especulativa (Borriana, Godella, Elx, Torrevieja, Benimaclet, entre altres).
Ara que l’economia podria experimentar un cert rellançament a la calor d’ajudes econòmiques europees i altres estímuls arbitrats pels poders públics, és més urgent tindre un coneixement complet de la realitat urbanística del territori valencià per a poder adoptar de manera participativa les grans decisions de caràcter estratègic en relació amb un recurs limitat com és el sòl.
Per l’Horta va sol·licitar formalment, en juliol de 2020, a través de registre
telemàtic de la Generalitat, la publicació d’este inventari de sòl de la Comunitat Valenciana, sense haver obtingut cap resposta per part de Territori. A més, l’organització va sol·licitar també una còpia de l’anàlisi jurídic-urbanístic detallat de cadascú dels sectors de sol urbanitzable identificats, sense que la Conselleria, 8 mesos després, haja donat cap resposta.
Així, Per l’Horta ha denunciat este silenci de la Conselleria de Territori que
considera un incompliment de les obligacions en matèria de transparència i
procediment administratiu. En la seua queixa demana a la Sindicatura de Greuges que inste a la Conselleria a publicar la informació a la seua web i donar explicacions de la demora. L’organització formula la denuncia com a part interessada i exercint el dret d’accés a la informació mediambiental, donat l’alt interés públic d’este inventari.
Per l’Horta conclou que tant si els treballs adjudicats no han sigut encara finalitzats –cas en què s’hauria vulnerat els plecs de condicions de la licitació- com en cas de que hagueren sigut resolts anticipadament sense executar els treballs, la Conselleria ha de donar una explicació, donat l’interés públic del projecte, l’exigència de transparència i d’un ús adequat dels recursos públics.

SIN COMENTARIOS

Deja un comentario

RTVP & Tu Portavoz

Síguenos en nuestro canal de Telegram

Únete al Canal
CERRAR