Espacio publicitario

Quan un polític vol vendre que defensa els interessos de la ciutadania però després les seues accions el que fan és beneficiar només als seus interessos i als dels poderosos és un polític nefast per a la ciutadania. Vos conte un exemple a Alcoi:

Fa vint-i-un anys es recolliren quasi 10.000 firmes per a demanar una consulta ciutadana on es triara si es volia que l’aigua pública fóra gestionada per una empresa privada o no. 4.000 persones eixiren al carrer manifestant-se en contra de la privatització. Però la participació ciutadana va ser menyspreada. Es va negar l’opció de la consulta ciutadana i es va deixar l’aigua pública de les alcoianes i alcoians en mans d’una multinacional amb un contracte de vint anys. A més, per a acabar-ho d’arrodonir es va tancar un pacte que alguns volen fer oblidar però que ens va abocar a una dècada d’un govern de dretes que a més de no saber solucionar molts dels problemes de la ciutat i crear-ne altres va normalitzar la corrupció. Un pacte dels de sempre, del PSOE amb el PP per a beneficiar als de sempre, als poderosos.

Alguns esperàvem que després d’eixos vint anys de contracte, que en aquell moment semblaven eterns, les coses canviaren. Esperàvem que després d’un canvi de govern i amb persones a qui se’ls pressuposava altres ideals, o almenys intenció de canviar les coses, es pensara en els interessos de la ciutadania i es treballara perquè quan s’acabara el contracte estiguera tot enllestit. Però eixa feina no s’ha fet. Dels vint anys de contracte, deu han sigut del govern de Toni Francés, i hi hagut temps suficient per haver preparat tot el necessari per al moment en que acabara el contracte. Hi havia temps per a valorar totes les opcions, per a que els tècnics prepararen informes o per a encarregar-los, a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, com s’havia proposat, o a una empresa o a qui es decidira. Deu anys per a debatre-ho tranquil·lament i de forma oberta amb la ciutadania, per a presentar tota la informació que es té, per a reflexionar conjuntament, per a buscar les millors fórmules amb temps. Però no s’ha fet.

El contracte es va acabar l’any passat i es va prorrogar durant un any més. Un any més de benefici incontrolat per a l’empresa a costa dels diners de tots. Ara ho hem tornat a fer per a un segon any. Des de Guanyar Alcoi no hem donat suport a esta pròrroga. Perquè no volem avalar la mala gestió del govern que ha fet que continuem amb un contracte que tothom, col·lectius ciutadans, tècnics municipals, tècnics externs, assessors, i tots els grups polítics de l’ajuntament, el govern inclòs ho reconeix, tots, diuen que el contracte és molt deficient, que «no existix cap instrument per a controlar la tasca i els beneficis que puga tindre l’empresa adjudicatària».

És cert que una setmana abans d’esta nova pròrroga se’ns han entregat un informe tècnic i una reflexió personal del responsable jurídic extern de l’Ajuntament d’Alcoi, encarregats perquè es valore la viabilitat de la concessió a una empresa. Però també és cert que no tenim cap informe que valore la viabilitat d’una gestió pública. Perquè no hi ha interés i no s’han encarregat. Com tampoc sembla que hi ha interés quan demanem que en la decisió del model de la gestió d’un bé tan important com l’aigua es tinga en compte a la ciutadania, que tota la informació siga pública i que es puga reflexionar i debatre conjuntament per a triar el model més beneficiós per a la ciutat. I no sembla que hi haja massa interés perquè de primeres se’ns va dir que tampoc no hi ha massa on triar en esta qüestió, després se’ns va acceptar la proposta mentre se’ns bonegava al plenari per no haver votat el que ells volien i finalment s’amenaçava dient que açò encara retardarà més la decisió.

Si hagueren volgut decidir-ho abans, haver començat a treballar abans i no ara amb presses per a satisfer només els interessos de partit. Perquè en el fons el que està fent-se és controlar els temps per a enllestir-ho uns mesos abans d’eleccions i poder vendre que són bons gestors, que han fet molt bé la feina i que són els salvadors del poble. Quan el que hauran fet realment és deixar passar el temps sense fer res fins a última hora. I açò, després de 20 anys de contracte, després de 10 anys al govern, està ben lluny de la defensa dels interessos de la ciutadania.

Espacio Publicitario

Deja un comentario