Espacio publicitario

L’associació veïnal Cuidem el Cabanyal-Canyamelar va enganxar ahir a la nit cartells informatius a les portes tapiades de prop d‘un centenar d’habitatges de titularitat municipal parcial o total per denunciar el lamentable estat en què es troben i la vulneració del dret a l’habitatge que això suposa, i per reclamar que es recuperen immediatament i s’incorporen a la borsa d’habitatge públic en lloguer social o per a usos col·lectius

València, Cabanyal-Canyamelar, 4 de novembre de 2021— Ahir a la nit, un grup de veïns i veïnes de l’associació Cuidem el Cabanyal-Canyamelar van recórrer els carrers del barri per penjar cartells a les portes tapiades de prop d’un centenar d’habitatges en què l’ajuntament de València o algun dels seus organismes és propietari únic o parcial (AUMSA, Plan Cabanyal). El cartells denunciaven el lamentable estat en què es troben aquests habitatges, que en alguns casos inclús amenacen amb l’esfondrament (com va passar recentment al carrer Llavador), i que en tots el casos, en estar tancats, tapiats i abandonats, suposen una vulneració del dret a un habitatge digne. Amb aquesta acció, Cuidem vol assenyalar la responsabilitat de l’actual equip municipal en aquesta situació.

Això és sobretot més greu, segons Cuidem, en un moment en què el nou pla urbanístic municipal per al barri, el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar, afirma que és necessari construir més 1000 nous habitatges. Cuidem ja ha qüestionat en diferents moments i per diferents vies (actes públics, al·legacions a la tramitació del PEC, queixes al Síndic de Greuges, etc.) la necessitat d’habitatge de nova construcció quan al barri hi ha més de 2000 habitatges buits (més d’un 20% del total) entre privats i de titularitat pública (uns 700), segons dades cadastrals, de l’INE i del Pla Cabanyal. Cuidem reclama la rehabilitació i recuperació immediata de tot aquest habitatge de titularitat municipal i la seua incorporació a una borsa d’habitatge municipal en lloguer social o en cessió d’ús, abans de planificar qualsevol nova construcció al barri.

Cuidem el Cabanyal-Canyamelar ha dinamitzat la presentació per part de centenars de veïns i veïnes del barri d’unes al·legacions al PEC elaborades participativament, raonades des del punt de vista social, ambiental, urbanístic i patrimonial, i presentades en diferents fases de la tramitació del pla urbanístic (que es troba actualment a la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià de la Conselleria de Cultura i Esport), al·legacions que fins a aquest moment continuen sent ignorades pels planejadors urbanístics municipals, la qual cosa va portar Cuidem a presentar el passat mes de maig d’una queixa al Síndic de Greuges de la CV, queixa que va ser admesa per aquest organisme. Les al·legacions demanen prioritzar la regeneració, rehabilitació i reconstrucció abans que la nova construcció, reclamen el barri com a una unitat social i arquitectònica que arriba fins a la mar (rebutjant per tant dividir el barri per la seua façana marítima i abocar-la a la indústria hotelera i turística), demanen una limitació real al 5% i no un simple indicador de pisos turístics, la limitació màxima a tres altures a tot l’àmbit del PEC, i l’eliminació del planejament del projecte d’hotel de 15 altures més centre comercial, entre altres qüestions.

Durant els mesos de juliol i agost, Cuidem va organitzar també un cicle de cinema a la fresca de 7 pel·lícules i documentals sobre l’urbanisme i les lluites veïnals al solar de la Zona Santiago, i pròximament presentarà un manifest recolzat per diferents associacions del barri i noms del món universitari de l’urbanisme, l’arquitectura i l’antropologia social valenciana, proposant una eixida al conflicte provocat per la imposició del PEC en la seua redacció actual.

La tasca de Cuidem se centra en aconseguir que el veïnat del Cabanyal-Canyamelar puga decidir com serà el barri on vol viure en els pròxims anys i revertir l’urbanisme contingut al PEC, que considera obsolet, del segle passat, androcèntric, depredador de recursos naturals, cec a la situació d’Emergència climàtica, turistificador, fet d’esquenes a la participació ciutadana al gust de bancs, immobiliàries i constructores, i incompatible amb l’arquitectura tradicional del barri. Cuidem demana des de la seua constitució al maig de 2018 que es torne a obrir la participació del barri en la seua modificació, tenint en compte a més que és pràcticament impossible que torne l’anterior planejament, el PEPRI i la seua prolongació de la Av. Blasco Ibáñez, ja mort i soterrat social, jurídica i políticament, abandonat fins i tot pels seus anterior valedors.

Assoc. Veïnal Cuidem Cabanyal-Canyamelar
www.cuidemcabanyalcanyamelar.org – info@cuidemcabanyalcanyamelar.org – @CuidemCC (twitter) – @Cuidem_CC (instagram)

Espacio Publicitario

Deja un comentario