Espacio publicitario

ARCHIVOS REPUBLICANOS

Carles Mulet: “Bien poco se ha avanzado en materia de memoria histórica en la actual legislatura”

VALÈNCIA, 5 de marzo de 2022

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha denunciado el “escaso avance” durante la actual legislatura en materia de memoria histórica y ha reclamado el retorno de todos los documentos republicanos con datos privados que fueron robados a los valencianos durante la contienda y que se hallan depositados en el Archivo de la Guerra Civil. 

Recordemos que hay miles de documentos de ayuntamientos, particulares, entidades que se llevó Franco de instituciones valencianas y que sirvieron para encarcelar, castigar y reprimir por su actividad política e ideas. Esta documentación está secuestrada desde hace décadas. Los historiadores aseguran que son hasta 80 toneladas de papeles los que están amontonados y, si alguien quiere consultarlos debe desplazarse hasta el Reino de León, que no está precisamente cerca”, ha señalado el senador valenciano. 

Pasados tantos años, el Gobierno debería devolver estos documentos en la integridad y no mantenerlos como un botín de guerra y exponerlos a agravios y devoluciones parciales. “La actual administración democrática no puede ni debe subrogarse como heredera de la Dictadura, por lo que pensamos que debe promover un punto y final con la justicia histórica. Promover acciones para cerrar heridas, intensificar las exhumaciones de víctimas que siguen en cunetas y fosas comunes, convertir el valle de los caídos en un recinto memorialístico como determinó el comité de expertos y ser intransigentes con las denominaciones predemocráticas existentes en calles y plazas de todo el Estado, porque no se puede construir un futuro si persisten las hondas heridas”, ha indicado Mulet.

Mulet ha recordado hoy, coincidiendo con la visita del ministro de la Presidencia, Relaciones con las Cortes y Memoria Democrática, Félix Bolaños, que en mayo de 2004 les Corts Valencianes aprobaron, por unanimidad, solicitar la devolución de los papeles valencianos requisados, amparándose en el contenido de la Ley de Patrimonio Cultural Valenciano, lo que fue ignorado. Ayuntamientos como Alacant, Alaquàs, Albocàsser, Alcalà de Xivert, l’Alqueria de la Comtessa, Bellreguard, Beniarjó, Benicarló, Benicàssim, Benigànim, Benimodo, Benissa, Benirredrà, Bicorp, Bocairent, Borriol, Bugarra, Cabanes, Castelló de la Plana, Casas Bajas, Cinctorres, Gavarda, Godella, Guardamar, Montesa, Oliva, Ontinyent, la Pobla de Tornesa, Polinyà de Xúquer, Rossell, Salem, Sant Joan de Moró, Sollana, Terrateig, Torreblanca, Traiguera, València, Vilafamés, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs, Xàtiva, Xàbia y Xiva, además de particulares, entidades políticas y sindicales siguen hoy sin ser los depositarios de estadocumentación histórica, de su pasado.

Gestión del Ingreso Mínimo Vital

Por otro lado, Mulet ha reclamado al ministro que aproveche la visita para avanzar en cuestiones como la mejora del sistema de financiación autonómico que tanto penaliza al pueblo valenciano; la transferencia de la gestión del Ingreso Mínimo Vital al ejecutivo valenciano como está haciendo con otros gobiernos autonómicos o para corregir la falta de inversión en materia de infraestructuras, ya sean hídricas o en las líneas de cercanías.

ARXIUS REPUBLICANS

Compromís recorda a Bolaños que segueixen sense restituir-se els documents valencians de l’Arxiu de Guerra als municipis valencians

Carles Mulet: “Ben poc s’ha avançat en matèria de memòria històrica en l’actual legislatura”

VALÈNCIA, 5 de març de 2022

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha denunciat “l’escàs avanç” durant l’actual legislatura en matèria de memòria històrica i ha reclamat el retorn de tots els documents republicans amb dades privades que van ser robats als valencians durant la contesa i que es troben dipositats en l’Arxiu de la Guerra Civil. 

Recordem que hi ha milers de documents d’ajuntaments, particulars, entitats que es va endur Franco d’institucions valencianes i que van servir per a empresonar, castigar i reprimir per la seua activitat política i idees. Aquesta documentació està segrestada des de fa dècades. Els historiadors asseguren que són fins a 80 tones de papers els que estan amuntegats i, si algú vol consultar-los ha de desplaçar-se fins al Regne de Lleó, que no està precisament a prop”, ha assenyalat el senador valencià. 

Passats tants anys, el Govern hauria de retornar aquests documents en la seua integritat i no mantenir-los com un botí de guerra i exposar-los a greuges i devolucions parcials. “L’actual administració democràtica no pot ni deu subrogar-se com a hereva de la Dictadura, per la qual cosa pensem que ha de promoure un punt i final amb la justícia històrica. Promoure accions per a tancar ferides, intensificar les exhumacions de víctimes que segueixen en cunetes i fosses comunes, convertir la vall dels caiguts en un recinte memorialístic com va determinar el comitè d’experts i ser intransigents amb les denominacions predemocràtiques existents en carrers i places de tot l’Estat, perquè no es pot construir un futur si persisteixen les profundes ferides”, ha indicat Mulet.

Mulet ha recordat hui, coincidint amb la visita del ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, que al maig de 2004 les Corts Valencianes van aprovar, per unanimitat, sol·licitar la devolució dels papers valencians requisats, emparant-se en el contingut de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, la qual cosa va ser ignorat. Ajuntaments com Alacant, Alaquàs, Albocàsser, Alcalà de Xivert, l’Alqueria de la Comtessa, Bellreguard, Beniarjó, Benicarló, Benicàssim, Benigànim, Benimodo, Benissa, Benirredrà, Bicorb, Bocairent, Borriol, Bugarra, Cabanes, Castelló de la Plana, Casas Bajas, Cinctorres, Gavarda, Godella, Guardamar, Montesa, Oliva, Ontinyent, la Pobla de Tornesa, Polinyà de Xúquer, Rossell, Salem, Sant Joan de Moró, Sollana, Terrateig, Torreblanca, Traiguera, València, Vilafamés, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs, Xàtiva, Xàbia i Xiva, a més de particulars, entitats polítiques i sindicals segueixen hui sense ser els depositaris d’aquesta documentació històrica, del seu passat.

Gestió de l’Ingrés Mínim Vital

D’altra banda, Mulet ha reclamat al ministre que aprofite la visita per a avançar en qüestions com la millora del sistema de finançament autonòmic que tant penalitza al poble valencià; la transferència de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital a l’executiu valencià com està fent amb altres governs autonòmics o per a corregir la falta d’inversió en matèria d’infraestructures, ja siguen hídriques o en les línies de rodalia.

Espacio Publicitario

Deja un comentario