Espacio publicitario

Després de la polèmica esdevinguda en les últimes setmanes en relació a les festes dels Fadrins de Riba-roja de Túria, en el passat ple ordinari de la localitat de Riba-roja, el 23 de maig de 2022, es va presentar una moció per tal d’avançar en el compromís institucional envers la igualtat de gènere a les festes locals.

Aquesta proposta presentada pels Grups Municipals de Compromís, L’Esquerra i Podem, mostrava la necessitat d’impulsar i aplicar un Pla d’Acció Estratègic junt amb les associacions festeres i culturals del poble per tal d’aconseguir la presència i participació de les dones en igualtat de condicions a les festes.

La sorpresa ha estat tant l’argumentació del PSPV, que finalment ha decidit votar en contra junt amb la ultra dreta local, fet que ha posicionat al partit socialista fora de les polítiques feministes que dien defensar.

Rafa Folgado, portaveu de Compromís, ha lamentat que el Partit Socialista s’agafe als posicionaments de la ultra dreta local, ja que a la seua moció  només es proposava que l’Ajuntament es refermara amb «el seu compromís amb la igualtat real i efectiva entre dones i homes del municipi» i de fet s’exposava la necessitat que l’Ajuntament  «recolzara en compliment a la Constitució i el marc legal espanyol a entitats i associacions que als seus Estatuts, principis i accions vetllen per aquest principi constitucional, segons recull l’article 14, tant en la celebració dels dies de festa local com en qualsevol activitat relacionada al llarg de l’any«.

Segons les declaracions de la regidora de Podem Riba-roja, Arantxa Torres «no podem premiar ni obviar el succeït, no es tracta de criminalitzar festes, es tracta d’educar, ensenyar i corregir comportaments que no s’han de donar». «No és la primera vegada que ens trobem amb situacions d’aquest tipus. No hem de deixar en mans de les i els joves l’assoliment de la igualtat real i efectiva en les nostres festes. L’ajuntament té l’obligació de remoure els obstacles que impedisquen o dificulten la seua plenitud i facilitar la participació de totes les ciutadanes en qualsevol àmbit».

El portaveu del grup municipal de l’esquerra, Jose Manuel Gallardo, va profunditzar en la importància de la participació de les dones en les nostres festes locals i va parlar sobre les dones joves que han volgut participar de la festa dels fadrins, però no han pogut. D’aquesta manera el portaveu afirmava que «la joventut de Riba-roja en el seu conjunt aposta per unes festes igualitàries on puguem estar totes i tots». A més, també demanava comunicació i coordinació amb els fadrins, perquè són una part essencial de la festa, però també hem d’escoltar la necessitat i la demanda de les dones joves del nostre poble. Finalitzà la seua intervenció reafirmant que «la joventut necessita un partit socialista molt més valent i feminista en les seues polítiques».

Espacio Publicitario

Deja un comentario