Espacio publicitario

A causa de la falta de personal als serveis del Ministeri de l’Interior a Catalunya, en aquestes dates és pràcticament impossible renovar el DNI o obtenir el passaport. Els ciutadans que necessitin aquests documents per a un viatge a l’estranger hauran d’esperar que passi l’estiu per a disposar d’ells. Ni tan sols recorrent a personal policial, el Ministeri de l’Interior compta amb funcionaris suficients per a atendre les necessitats dels ciutadans.

Un any més per aquestes dates i, cada estiu és pitjor, la renovació del Dni i Passaport a les oficines de documentació dependents de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya (JSPC) es converteix en tota una odissea per al ciutadà. S’està citant a 60 dies, amb la qual cosa resulta pràcticament impossible renovar el DNI o obtenir el passaport en els pròxims dos mesos. I aquests documents poden ser imprescindibles per a molts viatges.

Les oficines de DNI i Passaport de Catalunya estan compostes per dos tipus de personal principalment: personal policial que realitza o hauria de realitzar únicament tasques de seguretat, i d’altra banda, funcionaris administratius, que es dediquen exclusivament a tasques administratives de tramitació i expedició de documents.

Com s’ha arribat a aquest col·lapse que cada any molesta, irrita i escandalitza tant? La falta de personal, la deixadesa i falta de previsió i organització per part del Ministeri de l’Interior i de la seva Direcció General de Policia són les causes principals. El dèficit de plantilla es produeix per tres motius principals:

1/RETALLADES: Les retallades pressupostàries d’alguns governs. Mai es contracta personal de reforç. Les vacants no es cobreixen, ni tan sols amb personal interí.

2/JUBILACIONS: El dèficit de plantilla. En l’actualitat, només a la província de Barcelona estan sense cobrir una mica més del 40% dels llocs, segons fonts de la pròpia Prefectura Superior de Policia de Catalunya. I cada any es continua perdent personal. Els/les jubilats/des no són substituïts per ningú.

3/CONCURSOS: La marxa voluntària de les funcionaries civils mitjançant el concurs a altres departaments creix i creix cada any per diversos motius:

● 3.1- POLITICAS DE PERSONAL: La DGP és una institució jerarquitzada amb els funcionaris policials, mentre que les funcionaries civils de l’estat depenen de la Delegació de Govern i tenen el seu propi Estatut (L’Estatut de l’Empleat públic) i el seu propi Comitè. Es regeixen en definitiva per les mateixes normes que la resta de funcionaris civils de l’Administració General de l’Estat. Alguna cosa que no entenen els comandaments policials, que consideren a aquests com a cos auxiliar «propietat» de la Policia, rebent ordres i instruccions com si pertanyessin a la Policia. L’estil de «l’ordeno i mando» típic de la Policia provoca la «fugida»

● 3.2-DIFERÈNCIA SALARIAL: La diferència salarial entre funcionaris de la DGP i la resta de la AGE (menys productivitats i complements més baixos)

● 3.3-EQUIPARACIÓ SALARIAL: La diferència salarial entre funcionaris policials i funcionaris civils administratius, que realitzen les mateixes funcions en mateixa dependència, el policia cobra molt més. MATEIX TREBALL DIFERENT SOU. NO EXISTEIX EQUIPARACIÓ SALARIAL.

● 3.4- ESTRES DEL PERSONAL: És sobrecarrega de treball a la funcionaria d’atenció al públic. Es pugen les cites per funcionaria per sobre del 100 per cent, hi hagi personal disponible o no.

La imprevisió, la deixadesa, però també les solucions errònies han provocat una TEMPESTA PERFECTA AL DNI. En resum:
– Plantilla insuficient – Plantilla infravalorada
– Plantilla envellida – Plantilla desmotivada
– Plantilla mal pagada – Plantilla explotada

Resultat: les cites s’assignen com a mitjana a 2 mesos vista. Més gràfic impossible i cada any que passa paguen els mateixos de sempre: un personal sobrecarregat, mal pagat i cansat de veure que no hi ha avanços i els que hi ha són lents després de molt d’esforç per part dels Sindicats i treballadores . I ciutadanes enfadades que passen penúries per a poder renovar la seva documentació a temps.
Secció Sindical de CGT en la Prefectura Superior de Policia de Catalunya

Espacio Publicitario

Deja un comentario