Espacio publicitario

L’extrema dreta vol ara llevar-li a la pilota valenciana el reconeixement com a esport

Els ultres van votar a favor del seu reconeixement en el Congrés i demanen ara llevar-li’l en el Senat  

Madrid, a 1 de desembre de 2022. El 26 d’octubre de 2022 durant la tramitació de la Llei d’Esport en comissió del Congrés, l’esmena del diputat Joan Baldoví, per a atorgar reconeixement com a esport a la pilota valenciana, va ser aprovada amb els 24 vots a favor de Compromís, Partido Popular, Unidas Podemos, Ciudadanos, PNV, ERC, EH Bildu i el Grup Mixt i amb els únics vots en contra del PSOE. Ara, el partit d’extrema dreta desfà el seu posicionament i demana llevar-li esta categoria.

Així, els tres senadors neofeixistes, Marín Gascón, Merelo Palomares i Rodríguez de Millán, ha registrat una esmena a la Disposició addicional catorzena de la Llei de l’Esport en la seua tramitació en la Cambra Alta, que demanen retirar esta disposició i per tant, deixar-la sense efecte i provocaria, en cas d’eixir aprovada que, la pilota valenciana deixe de ser considerada com a esport d’acord amb els requisits establits en la normativa vigent, i deixant també de quedar garantida la cooperació i els mecanismes de coordinació i cooperació territorial necessaris amb la Generalitat Valenciana per a l’impuls i promoció de la pilota valenciana

L’extrema dreta, per a justificar este canvi de criteri i trencar el sentit majoritari que va permetre en el Congrés en este avanç justifiquen este canvi de postura amb un simple “ JUSTIFICACIÓ Millora tècnica.”

L’esmena és la 241 i pot consultar-se  en el Butlletí Oficial https://bit.ly/3ucikfb

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha valorat hui que espera que tots els grups democràtics del Senat voten en contra d’esta esmena “ esperem  que ningú aprofite esta oportunitat per a modificar la seua postura i tombar este reconeixement. Això de l’extrema dreta és de mal sainet, segurament ni saben què han votat en el Congrés, i al Senat es limiten a llegir el que algú els prepara, sense saber mai de què parlen, provocant amb eslògans feixistes que propaguen l’odi i menyspreu cap al que no entra en la seua imatge casposa de la realitat. El seu odi cap a la diversitat cultural de l’Estat els provoca granellades que arriben a l’espantós ridícul d’ara voler retirar de la llei la protecció com a esport de la pilota valenciana que van votar a favor; no saben el que voten mai, i ara, tornen a fer el ridícul, són malfeiners i ignorants”

El diputat Joan Baldoví va aconseguir, amb el vot en contra únicament del PSOE, el reconeixement de la pilota valenciana com a esport.

En la justificació d’esta esmena, s’exposava que el joc de pilota valenciana, d’origen grecollatí, és una dels principals senyals d’identitat i l’esport per excel·lència del poble valencià. Amb un caràcter clarament vertebrador, la pilota forma part de la nostra identitat col·lectiva, sent una de les tradicions culturals més arrelades al País Valencià. Cap altre esport pot presumir d’un arrelament tan fort en la societat valenciana, ni d’haver superat tanta diversitat de prohibicions, les quals, malgrat tot, mai han aconseguit fer desaparéixer la seua pràctica, profundament revitalitzada des de l’arribada de la democràcia, gràcies a l’impuls i la protecció de totes les administracions valencianes (Generalitat, Diputacions i Ajuntaments). Tant és així, que mitjançant el Decret 142/2014, de 5 de setembre, del Consell, li la declara com a Bé d’Interés Cultural Immaterial. L’any 1985, es crea la Federació de Pilota Valenciana, reconeguda per la Generalitat Valenciana en el marc de les seues competències, i, amb ella, es va regularitzar la creació de clubs, es van oficialitzar els reglaments de les diferents modalitats, es van iniciar les primeres competicions oficials i van aparéixer les primeres escoles de pilota.

En l’actualitat, compta amb més de 3.700 esportistes federats, 108 clubs actius i centenars d’instal·lacions on es practiquen les diferents modalitats. Cada temporada se celebren 9 campionats oficials professionals, més de 30 competicions no oficials i més de 2.200 partits en les modalitats de frontó, galotxa, raspall, escala, corda, llargues, palma, perxa, pilota grossa i frares. També l’esport base ha experimentat un important auge amb el programa «Pilota a l’Escola», que l’any 2020 va acollir a 22.500 escolars, o en el programa de tecnificació i CESPIVA (Centre d’Especialització de Pilota Valenciana). Però, malgrat esta realitat, no gaudia, fins a octubre, de cap mena de reconeixement a nivell estatal, extrem que limitava i condicionava els drets dels quals, d’una manera o d’una altra, tenen relació amb la pilota valenciana, ara, l’extrema dreta, vol tornar a esta situació anterior.

Espacio Publicitario

Deja un comentario