Colomina: “es tracta de treballar menys hores i de treballar millor; d’avançar en la conciliació de la vida laboral, familiar, personal i social; de ser més productius durant el temps que estem treballant; de disposar de més temps per a cuidar-nos a nosaltres i a les persones que ens rodegen.”
La proposta d’encetar un pla pilot a Alcoi ha sigut aprovada en el plenari de gener de 2023.
Al plenari del 9 de gener de 2023 i a proposta de Guanyar Alcoi, l’Ajuntament d’Alcoi ha decidit encetar el debat sobre la promoció de la setmana laboral de 4 dies o dit d’altra manera, la reducció d’un 20% de la jornada laboral com estan fent a altres ciutats europees. A la proposta la plataforma municipalista ha incidit en la necessitat d’avançar decididament i de forma àgil en noves fórmules que asseguren faenes dignes a tota la ciutadania. Davant la intensa remodelació del sistema i mercat laboral, és responsabilitat dels governs vetlar pel benestar ciutadà i des de Guanyar Alcoi entenen que això passa per repartir millor el treball i enfortir-nos com a societat. Segons el regidor de la formació municipalista, Mauro Colomina: “es tracta de treballar menys hores i de treballar millor; d’avançar en la conciliació de la vida laboral, familiar, personal i social; de ser més productius durant el temps que estem treballant; de disposar de més temps per a cuidar-nos a nosaltres i a les persones que ens rodegen.”
Per a Guanyar Alcoi la jornada laboral de quatre dies s’albira com una ferramenta que adapta les necessitats de la vida actual amb el sistema econòmic i laboral del segle XXI. Es tractaria, llavors, de reduir un 20% la nostra jornada laboral, per tant, l’habitual jornada de faena de quaranta hores setmanals repartides en cinc dies de faena es transformaria en una jornada laboral de trenta-dues hores repartides en quatre dies mantenint els drets laborals i el sou. Les nombroses proves realitzades en empreses d’altres països evidencien les conclusions: els casos d’esgotament laboral, l’absentisme i les baixes per malaltia han caigut en picat; i, lluny de baixar, la productivitat ha augmentat malgrat fer menys hores. Més en concret, els resultats de la prova més gran feta fins ara en aquesta matèria – quatre mesos d’aplicació d’aquesta nova jornada laboral en setanta empreses de diferents sectors del Regne Unit- mostra com el 78% dels responsables de les empreses implicades afirmen que la transició ha sigut “bona” o no han tingut problemes al respecte i, la immensa majoria, un 88%, remarca que està funcionant bé la iniciativa. El 86% de les empreses participants assenyalen que mantindran els horaris després de finalitzar la prova. La meitat va afirmar que la productivitat havia millorat, i un 46% que es mantenia estable. En resum, un 95% dels treballadors va rendir igual o millor que treballant cinc dies.
D’altra banda, la Generalitat Valenciana, mitjançant la Conselleria d’Economia sostenible va convocar ajudes per a empreses que reduïen la seua jornada laboral un 20% o a 32 hores setmanals sense que es veieren afectats els sous del personal. Les ajudes ascendien fins a 9.600 euros per treballador durant tres anys.
Tenint en compte els beneficis que tindria l’aplicació d’aquestes mesures, tant a nivell personal com en el mercat laboral, des de Guanyar Alcoi creiem que Alcoi podria ser un banc de proves important en la implantació de la jornada laboral de quatre dies i, per a això, hem de començar a treballar amb decisió, temps i amb dades. “Descansem més i produïm millor, però no és l’únic benefici: els estudis ens diuen que les treballadores i treballadors estalvien amb el transport, amb l’alimentació i amb les despeses relatives a les cures de les filles i fills”, clou Colomina.