A l’últim Ple, es va debatre sobre la situació demogràfica d’Alcoi. Un tema important donada la situació de decreixement d’habitants que té la ciutat i més, després de la publicació del geògraf Adrià Reverte de l’evolució dels 542 municipis valencians.
Dels cent primers municipis amb més població del País Valencià sols 6 baixen en habitants: Alcoi, Quart de Poblet, Utiel, Elda, Benifaió i Carcaixent. D’aquests sis municipis el que major població perd és Alcoi amb1.516 habitants menys en el període de 1996 fins a 2022.
El desafiament demogràfic no és exclusiu de l’Estat Espanyol, ni de la «España vaciada», ni tampoc de les comarques interiors valencianes. Estem en un context global de canvi demogràfic, que afecta especialment a Europa, però malauradament ens està afectant d’una forma més greu a Alcoi i la nostra comarca.
A la moció que es va debatre, es plantejava fer un procés participatiu amb experts i la societat civil per a prendre mesures que faciliten canviar la tendència negativa d’Alcoi. No em sembla malament, però accions i mesures ja hi ha damunt de la taula. Els últims anys des de la Unió Europea s’ha començat a analitzar els reptes demogràfics i posar en marxa polítiques que els aborden.
L’impacte del canvi demogràfic ve molt marcat per les necessitats d’inversió en infraestructures i accés a serveis, especialment per a les persones i territoris més vulnerables, com el nostre. Aquestes inversions són fonamentals i com sabeu, vivim a un dels territoris més afectats per la manca d’inversions en infraestructures i comunicacions. No només cal tindre una carretera en bones condicions per connectar amb els pols econòmics, necessitem connexions ferroviàries de qualitat amb Alacant i València. Necessitem una aliança dels sectors productius d’Alcoi i comarques per aconseguir un «port sec/parc logístic» que done serveis a l’eix econòmic Alcoi-Ibi-Castalla-Sax Necessitem dotar d’un servei públic de transports que connecte Alcoi, com a capçalera de comarca amb la resta de pobles si volem que el nostre entorn tinga futur.
El progressiu envelliment de la població, dades que he denunciat moltes vegades, són l’altre problema que ens fa no ser atractius ni ser receptors de noves indústries. Tenim l’índex de dependència, persones majors de seixanta-quatre anys, més alt de les ciutats mitjanes del País Valencià i una política municipal que no ha sabut redreçar la tendència en els últims vint anys.
Les migracions, tant com processos d’atracció com d’eixida, són moviments entre àrees i ja no del mateix territori o de l’Estat. Hui les migracions entre Unió Europea són habituals, principalment des d’aquelles zones més afectades per l’envelliment de la població i la falta de perspectives econòmiques, fets que estan provocant la ‘fugida de cervells’. A Alcoi no hem estat capaços de retenir el talent que generem i crear empreses de la nova economia, malgrat tindre les oportunitats – Universitat, Aitex, tradició industrial, esperit emprenedor … –
Com he comentat a l’inici, accions per contrarestar l’emergència demogràfica hi ha, com les que ens marca la Unió Europea o les que ens indica el Ministeri per a la Transformació Ecològica i el Repte demogràfic. Ara bé, realment creu el govern local que açò és un problema per a la nostra ciutat? La visió del govern de Toni Francés sobre la problemàtica, és on trobem la gran decepció. Podeu veure el vídeo del Plenari amb la intervenció de la regidora socialista, en uns pocs minuts va negar el que diuen els geògrafs, els indicadors de l’INE i la percepció majoritària dels que vivim a aquest preciós punt del món.
Argumentava que les dades no eren correctes i que les «seues» indiquen que creixem. Que el sector econòmic és més fort que mai i estem «quasi» lligant els gossos amb llonganisses.
M’agradaria aportar unes dades significatives, que malauradament entren en contradicció amb la visió magnificent que té el govern de la ciutat.
Des de 1996 fins a 2022, Alcoi ha disminuït en 1.879 habitants nascuts a Alcoi, en 1.494 habitants que havien nascut a altres pobles del País Valencià i residien ací i en 3.386 habitants nascuts en la resta d’Espanya i que també residien a Alcoi. Això dona un resultat negatiu de 6.759, que no ha estat compensat amb les persones nouvingudes des d’altres països 4.797.
A més a més, si agafem dades dels últims catorze anys, calculant el preu de l’habitatge en el moment més alt del boom immobiliari fins ara, hem perdut tots els alcoians el 21,36% del valor de les nostres cases. Ja sé que em direu que és normal, però no sembla tan normal quan pobles com Elda ha perdut un 9,11%, Sant Vicent del Raspeig ha perdut un 6,21% o Alacant ha crescut un 15,10%.
En comparativa, tots els alcoians hem perdut el doble o el triple del valor dels nostres habitatges respecte ciutats mitjanes com la nostra i un 36% davant Alacant.
En els pròxims deu anys es jubilaran a Alcoi 8.747 persones, però en el mateix període sols s’incorporaran al mercat laboral 8.371 joves dels quals ara tenen entre 8 i 17 anys. La tendència és molt preocupant i el govern no vol veure la realitat.
Malgrat que els pese als governs municipals, aquest del PSOE i a l’anterior del PP, no han sabut o no han volgut agafar la problemàtica i posar mesures necessàries per a resoldre-la, massa viure del passat i del «pan y circo» i poques mesures concretes per a redreçar Alco!!.
Màrius Ivorra
Regidor Compromís Alcoi