Espacio publicitario

Paterna, 7 de setembre. FAVEPA, la federació d’associacions veïnals de Paterna, vol que l’organització ‘Sàhara Lliure Paterna’ siga una de les guardonades en els pròxims Premis 9 d’Octubre. Amb aquest objectiu, hi ha presentat una sol·licitud per a la candidatura de l’associació local per a rebre una d’aquestes distincions per la seua gran tasca en defensa dels drets humans durant 20 anys.

‘Sàhara Lliure Paterna’ va ser fundada inicialment per augmentar la visibilitat del projecte ‘VACANCES EN PAU’, que s’acostava a pobles veïns, i per motius polítics relacionats amb la protecció de la vida d’aquests xiquets i xiquetes juntament amb les seues famílies. En definitiva, va ser creada per a abordar la necessitat de justícia i defensa d’un territori que prèviament havia estat colonitzat per Espanya i que va romandre sense descolonitzar fins al 1975.

L’objectiu principal de l’entitat era millorar les condicions de vida de la població sahrauí, sense oblidar la defensa dels drets humans, i proporcionar suport a les necessitats del Front Polisari per a garantir la supervivència als campaments.

El programa ‘VACANCES EN PAU’ implica l’acollida temporal de xiquets i xiquetes per part de famílies espanyoles. És possiblement el programa més exitós de totes les associacions i gaudeix d’una gran acceptació per part de les famílies que decideixen acollir nenes i nens d’entre 8 i 12 anys durant els mesos de juliol i agost. Aquests mesos coincideixen amb temperatures molt elevades als campaments, arribant fàcilment als 55oC durant el dia.

Durant la seua estada a Espanya, aquests xiquets i xiquetes reben amor de les famílies i assistència sanitària que no podrien obtenir al seu país d’origen. ‘Sàhara Lliure Paterna’ compta també amb clíniques oftalmològiques i dentals a Paterna que col·laboren de manera altruista per a atendre les necessitats de les xiquetes i xiquets. És un treball en xarxa. El programa també inclou activitats lúdiques i sessions de conscienciació perquè els ambaixadors i ambaixadores sahrauís puguen gaudir de la seua estada.

‘CARAVANA D’ALIMENTS’ és un altre programa de ‘Sàhara Lliure Paterna’ que implica la recollida i compra d’aliments bàsics no peribles, productes sanitaris, material d’oficina i escolar per a les famílies als campaments, incloent aliments per a la població celíaca. La recollida d’aliments inclou arròs, sucre, oli, tonyina, llegums i pasta.

L’objectiu és aconseguir una gran quantitat d’un mateix producte per a arribar a tota la població. Aquest programa també inclou una part de sensibilització en escoles, universitats, associacions veïnals, etc., on, a més de recollir kilos d’aliments, es promou la solidaritat i es comparteix coneixement sobre el tema.

Altres projectes en els quals treballa l’ONG inclouen: Agermanament amb y deria (chederia); Millora del sistema d’aigua als campaments; Projecte amb les víctimes de mines antipersones; Projecte de cistelles alimentàries per a població vulnerable; Projecte amadrina diversitat funcional; Projecte horts ecològics i projectes escolars. ‘Sàhara Lliure Paterna’ compta amb una finançament mixta: pública, privada i fons propis. En el cas dels fons privats, hi ha col·laboració d’empreses del sector del metall i del transport. Pel que fa als fons públics, l’ONG rep subvencions principalment de l’Ajuntament de Paterna, i també ha rebut subvencions d’altres Ajuntaments, com és el cas del de Llíria. Pel que fa als fons propis, l’ONG disposa de les quotes dels seus socis, les vendes de loteria, la participació en rastres i altres donacions particulars de familiars. L’Ajuntament de Paterna proporciona un local a la Plaça de l’Estació que serveix com a seu de l’ONG i no es cobra lloguer, el que repercuteix de manera positiva en la població sahrauí, ja que es poden realitzar altres activitats amb aquest estalvi.»

Isabelo Juárez, president de FAVEPA, declara: «20 anys de treball de l’associació en favor d’una necessitat com és el suport al poble Sahrauí són dignes de ser tinguts en compte. Han sigut 20 anys de defensa dels Drets Humans amb majúscules i és per això que considerem, des del moviment veïnal, que es mereixen el premi 9 d’Octubre».

Espacio Publicitario

Deja un comentario