Espacio publicitario

Col·lectius ecologistes ixen als carrers de València per una descarbonització ràpida, justa i definitiva

● Les principals organitzacions i col·lectius climàtics en l’àmbit estatal exigeixen la fi de l’ús dels combustibles fòssils de manera justa, ràpida i definitiva

● Es manifesten a escala global el pròxim 15 de setembre

● Convoquen una manifestació a les 19.00 enfront de la plaça de l’Ajuntament de València

València, 7 de setembre de 2023. El pròxim 20 de setembre Nacions Unides celebrarà a Nova York un cim sobre ambició climàtica. Un nou diàleg en el qual la comunitat internacional continua sense ser capaç d’aconseguir canvis efectius capaços de limitar l’increment de la temperatura global per davall d’1,5 °C. Davant aquest cim, Fridays for Future-Joventut pel Clima, Aliança pel Clima i, a València, l’Aliança per l’Emergència Climàtica, al costat de més de 30 organitzacions i plataformes [llista a baix], han decidit fer seu la crida internacional per a exigir posar fi a l’ús dels combustibles fòssils de manera ràpida, justa i definitiva.

Les organitzacions signants assenyalen que les emissions mundials continuen creixent, malgrat els esdeveniments meteorològics extrems cada vegada més freqüents que hem vist. La ruptura de rècords tant de calor com de sequera, els incendis forestals que han assolat múltiples territoris en l’àmbit global o les pluges torrencials que s’han vist en els últims dies mostren l’enorme cost i pèrdues alimentàries, econòmiques i en vides de la falta d’acció enfront de l’emergència climàtica, així com el seu efecte nociu per a la biodiversitat. Davant aquest catastròfic desistiment de funcions internacional, exigeixen una descarbonització mundial ràpida, justa i definitiva. Unes reduccions de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle que al nostre país haurien d’aconseguir en 2030 el 55% menys d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle respecte a les registrades en 1990.

Col·lectius climàtics i organitzacions tornen a convocar a tota la ciutadania a manifestar-se el pròxim 15 de setembre en nombroses ciutats i municipis. La convocatòria presa forma a València amb la manifestació convocada per Joventut Pel Clima València i l’Aliança per l’Emergència Climàtica de València, que començarà a les 19.00 des de la plaça de l’Ajuntament. Aquesta crida s’estendrà amb diverses accions per tot el planeta per a exigir que la comunitat internacional pose una data de fi a aquesta mena d’energia massa cara per a les persones, els ecosistemes i el planeta.

«Eixim als carrers per a fer un nou crit com a ciutadania, per a exigir justícia climàtica, i una fi ràpida, just i definitiu als combustibles fòssils», exposen fonts de l’organització, que afigen: «Per tot això, ens oposem als grans projectes que amenacen el nostre territori i que segueixen una lògica fòssil i crecentista, com són l’ampliació del Port de València, l’accés nord, el By-pass, les ampliacions de les autovies V-21, V-30, V-31 i CV-60; així com el tancament de línies de ferrocarril en les zones rurals i la construcció de grans projectes macro renovables que tan sols faran que crear zones de sacrifici en benefici d’uns pocs», resolen.

A més de les demandes locals, el manifest presentat per les organitzacions signants posa de nou importants demandes perquè aquesta necessària transició a un món dins dels límits planetaris. Entre elles, la demanda històrica d’un règim d’incompatibilitats que pose fre als interessos fòssils i de les grans empreses contaminants. Unes empreses que no estan dubtant a buscar en la complicitat dels governs el suport a la creació de noves infraestructures fòssils, o buscar nous jaciments, projectes que haurien de paralitzar-se.

Per a les organitzacions convocants no és vàlida qualsevol descarbonització, sinó que ha d’atendre els principis de justícia social i econòmica, enfrontant la tremenda desigualtat que es manifesta, per exemple, en què els països més rics són els principals responsables d’aquesta emergència climàtica que suporta tota la població i, especialment, la més vulnerable, com ha ocorregut en totes les crisis recents. Una desigualtat que es mostra en el deute històric i de carboni acumulat pels països del Nord al Sud global, per això, és necessari per a posar fi a les relacions que imposen a tota una ciutadania del Sud els interessos del Nord, reparar a través de la transferència de tecnologies, capacitats i un finançament addicional, suficient i adequada a l’elevat deute històric contreta.

Finalment, el manifest assenyala com posar fi d’una forma definitiva als combustibles fòssils és imprescindible per a garantir un futur que valga la pena ser viscut. Tot això a través de solucions tècniques, socials i legislatives que són necessàries per a afrontar el repte de la descarbonització, la reducció neta del consum d’energia, una transició justa per a totes i el desenvolupament d’un món sostenible dins dels límits del planeta. Només serà possible la justícia climàtica si va de bracet de la protecció de la naturalesa i dels drets humans

Llista d’organitzacions adherides al manifest de la convocatòria de València:

  • PENSE Pensions Dignes
  • Amigues de la Terra País Valencià
  • Ecologistes en Acció València
  • La Ribera en Bici
Espacio Publicitario

Deja un comentario