Espacio publicitario

La plataforma ciutadana planteja 10 propostes per a promocionar i fomentar l’ús del valencià a Alcoi tant a les comunicacions públiques de l’Ajuntament, com també plantejant clàusules als convenis amb entitats o amb una sèrie de subvencions per a empreses i col·lectius.

Amb la proximitat del 9 d’octubre i la càrrega simbòlica que representa aquesta data per a tots els valencians des de Guanyar Alcoi creuen necessari potenciar una de les màximes representacions i senya identitària de la cultura valenciana com ho és la nostra pròpia llengua: el valencià.

En l’anterior plenari ja es va aprovar un compromís ferm per a augmentar l’ús i la promoció del valencià enfront dels atacs a la nostra llengua del govern de dretes de la Generalitat. Les últimes enquestes sobre coneixement i ús social del valencià efectuades des de la Generalitat Valenciana mostren s’està experimentant una davallada de l’ús del valencià al nostre territori.

La regidora de Guanyar Alcoi, Mari Carmen Paredes afirma que «creiem que en Alcoi es pot fer alguna cosa més que fer declaracions institucionals i mocions amb bones intencions per a defensar la nostra llengua. Per això, plantegem deu propostes concretes que creiem que ajudarien a promoure i fomentar l’ús del valencià en Alcoi. Entre les propostes demanem des de coses senzilles com que les pàgines web de l’Ajuntament apareguen primer en valencià, que els tràmits burocràtics es puguen fer en valencià o que es prioritze el valencià en els documents que s’envia a la ciutadania; però també altres com que a l’hora de finançar edicions de llibres divulgatius estos siguen en valencià o que els col·lectius i entitats que reben diners públics en forma de subvencions utilitzen el valencià prioritàriament per a promoure les seues activitats.»

Des de la plataforma ciutadana també es proposen una sèrie de convocatòries d’ajudes econòmiques «sabem que la normalització de l’ús del valencià ha de passar perquè al món professional i també l’associatiu s’empre la nostra llengua tot el possible. Per a fomentar-ho plantegem diverses ajudes econòmiques perquè que les empreses i comerços retolen en valencià i gasten més el valencià com a llengua de treball, perquè col·lectius i entitats de la ciutat imprimisquen fullets i cartells en valencià i per a facilitar que s’organitzen d’actes culturals que fomenten i promoguen el valencià» conclou Paredes.

El llistat complet de les deu propostes plantejades al govern és el següent:

PRIMER- Que les planes inicials de les pàgines web que depenguen de l’Ajuntament estiguen en valencià.

SEGON- Que tots els formularis d’inscripció i documents de sol·licituds de l’Ajuntament estiguen disponibles en valencià.

TERCER- Que en tots els documents que s’envien a la ciutadania la primera llengua que aparega siga el valencià.

QUART- Que quan es finance l’edició d’algun llibre divulgatiu aquest siga en valencià.

CINQUÉ- Que en els actes organitzats per l’Ajuntament on es faça sonar música predomine la música en valencià.

SISÉ- Que a les ajudes i convenis amb entitats o col·lectius s’incloguen clàusules perquè a l’hora de promoure les seues activitats prioritzen l’ús del valencià.

SETÉ- Que es cree una convocatòria d’ajudes econòmiques per a fomentar que empreses, comerços, indústries i professionals utilitzen el valencià a retolacions exteriors, interiors i de vehicles, a material imprés, a documentació administrativa, a pàgines web de nova creació, a guies i catàlegs. També a altres activitats on es valore la rellevància en l’ús del valencià com pot ser l’ús del valencià com a llengua de treball i que aquest tinga presència visible a les seues instal·lacions, documentació, servicis i productes oferits.

HUITÉ- Que es cree una convocatòria d’ajudes econòmiques per a col·lectius i entitats de la ciutat per a la impressió de fullets i cartells en valencià.

NOVÉ- Que es cree una convocatòria d’ajudes econòmiques per a l’organització d’actes culturals que fomenten i promoguen el valencià.

DESÉ- Que a l’hora de contractar publicitat en mitjans de comunicació s’incloguen clàusules perquè al mitjà es fomente l’ús del valencià en la proporció rellevant que es considere.

Mari_Valencià
Espacio Publicitario

Deja un comentario