Espacio publicitario

Cada any, el 12 d’octubre marca el Dia de la Raça en alguns països d’Amèrica Llatina i el Dia de la Hispanitat a Espanya.

No obstant això, per a molts indígenes i persones conscients de la història, aquest dia no representa una celebració, sinó més aviat un recordatori ombrívol dels horrors del colonialisme i el genocidi cultural que va acompanyar a l’arribada de Cristòfor Colom a Amèrica en 1492.

Històricament, l’arribada de Colón no va ser una trobada pacífica entre dos mons. Més aviat, va marcar l’inici d’un període de devastació per a les cultures indígenes a Amèrica. Els pobles originaris van ser sotmesos a l’esclavitud, la violència i les malalties portades pels colonitzadors europeus, la qual cosa va portar a la pèrdua massiva de vides i cultures senceres.

Aquest procés, conegut com la conquesta, ha deixat cicatrius profundes i duradores en les societats indígenes, que continuen sentint-se fins al dia de hui.

El 12 d’octubre també simbolitza l’inici de l’explotació desenfrenada dels recursos naturals d’Amèrica.

Els colonitzadors europeus van saquejar terres i riqueses, deixant a les comunitats indígenes empobrides i desposseïdes de les seues pròpies terres ancestrals. Aquesta explotació continua en formes més subtils en l’actualitat, amb empreses multinacionals extraient recursos naturals de països llatinoamericans sense consideració pel medi ambient o els drets de les comunitats locals.

A més, el 12 d’octubre és un recordatori del racisme sistèmic que encara enfronten els pobles indígenes a Amèrica i en altres parts del món. Sovint marginats i discriminats, els indígenes lluiten per preservar els seus idiomes, tradicions i formes de vida en un món que sovint sembla estar en contra d’ells.

En lloc de celebrar el 12 d’octubre, és crucial reflexionar sobre el passat i reconéixer el sofriment dels pobles indígenes. També és un moment per a aprendre de la història i advocar per un futur en el qual es respecten els drets i la dignitat de totes les persones, independentment del seu origen ètnic o cultural.

En resum, el 12 d’octubre no és un dia per a celebrar, sinó un dia per a reflexionar sobre les injustícies del passat i comprometre’s a construir un món més just i equitatiu per a tots. En lloc de commemorar l’arribada dels colonitzadors, hauríem d’honrar la resistència i la resiliència dels pobles indígenes que han sobreviscut a segles d’opressió i continuen lluitant per un futur millor per a les generacions esdevenidores.

Xuanet Meliana

Espacio Publicitario

Deja un comentario