• Les dues conferències organitzades pel Fòrum de la Memòria Històrica de Cocentaina van despertar un gran interés, amb un èxit d’assistència dels municipis dels voltants
  • L’investigador Pedro Juan Parra i l’historiador Diego Fernández van ser els ponents per a tractar les condicions i els fets de la vida de la classe treballadora en aquestes comarques amb segles d’industrialització
Espacio publicitario

Cocentaina, 16 d’octubre de 2023

El Fòrum de la Memòria Històrica i Democràtica de Cocentaina celebra amb èxit la conferència ‘El moviment obrer a l’Alcoià i el Comtat. El Museu de l’Alqueria d’Asnar va acollir el passat 14 d’octubre una jornada que va despertar un gran interés entre veïns de la localitat i de la resta de localitats del voltant.

L’acte, presentat pel membre del Fòrum, Joan Torregrossa, va comptar amb dues conferències. En primer lloc, el professor i investigador Pedro Juan Parra va oferir als assistents un repàs pels fets més destacats de la lluita i condicions de la classe treballadora en aquestes comarques. L’estudi començava amb la instauració de la dictadura franquista, l’any 1939, fins al 1978.

Pel que fa a les vagues que van anar produint-se a Alcoi, Parra va destacar que “també van participar treballadors d’altres pobles, ja hi havia una xicoteta globalització”.

Entre les mobilitzacions, l’investigador assegura que “la vaga de les Bambuneres és la primera vaga important de l’Estat, que també va anar acompanyada posteriorment d’altres com la vaga de dones amb la cistella buida, l’any 1946”.

Posteriorment, i ja amb l’obertura del franquisme d’aquella autarquia, l’associació de treballadors va ser una activitat perseguida, que es feia d’amagades i que va aconseguir la unió de la classe treballadora, més enllà d’altres idees, i amb la col·laboració d’una part de l’Església més progressista, que oferia els seus espais per a les reunions del proletariat.

Per altra banda, l’historiador i professor Diego Fernández va aprofundir en uns fets tan singulars com els que van desencadenar la Revolució del Petroli a Alcoi, fa 150 anys.

Aquests esdeveniments, amb una duració d’únicament 20 hores i que van acabar amb l’assassinat de l’alcalde, Agustín Albors, van estar condicionats per un context “difícil i amb la febra de la Primera República”, on estava present “la Primera Internacional, en el qual s’imposa l’anarquisme, el procés industrial de la ciutat i les condicions de vida extremes”, va explicar Fernández.

L’historiador va destacar que cal aclarir moltes creences que es tenen sobre aquests fets, com ara que l’assassinat estiguera planejat. “No hi havia legislació laboral, a l’únic que li podien demanar comptes era a l’alcalde, qui feia d’intermediari. Es reunia amb els treballadors a l’Ajuntament i amb els senyorets al Cercle Industrial”.

Una vegada finalitzades les xarrades, els assistents van tindre l’oportunitat de preguntar al voltant d’aquests fets històrics. Amb el plantejament d’aquestes qüestions es va demostrar l’interés que desperta aquesta temàtica i la necessitat de donar-la a conéixer, de tal manera que transcendisca dels estudis i investigacions i arribe a la població.

Per aquest motiu, el Fòrum de la Memòria Històrica i Democràtica continua amb l’organització d’actes.

El pròxim d’ells serà el 25 d’octubre en el Centre Cultural El Teular a les 19 hores, on s’inaugurarà l’exposició commemorativa sobre la Revista Generación Consciente, amb motiu de la seua aparició, fa un segle, a Alcoi.

Espacio Publicitario

Deja un comentario