Espacio publicitario

–      En l’acte es va poder gaudir de les intervencions de Álvaro Gran, membre del Centre d’Estudis Socials Alacant Obrera, i de Carmen Agulló, autora del llibre sobre Antonia Maymón, assídua en les pàgines de la revista anarquista

Cocentaina, 26 d’octubre de 2023

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina continua amb la tasca divulgativa. En aquest cas, l’últim acte celebrat va ser ahir en el Centre Cultural El Teular de la capital del Comtat. L’espai va acollir la inauguració de l’exposició sobre la revista Generación Consciente, una publicació que naix a Alcoi en la primera dècada del segle XX d’ideologia anarquista però enfocada a l’àmbit cultural, que tractava una diversitat de temes socials amb una vigència rellevant en l’actualitat.

Aquesta exposició, que es podrà visitar fins al 19 de novembre, i que és l’única col·lecció completa que hi existeix al món, encara que es troben diversos exemplars arreu del món, va estar acompanyada per la participació del membre del Centre d’Estudis Socials Alacant Obrera, Álvaro Gran, i per la professora de la UV i autora del llibre ‘Antonia Maymón: anarquista, maestra, naturista’. La conferència va estar presentada pel president de l’entitat memorialista, Àlex Barber.

Per la seua part, Álvaro Gran va destacar que la revista tractava “temes que interessaven i eren pràctics, es feia d’una manera didàctica i és considerada una de les revistes de més alta qualitat del seu gènere”. Per altra banda, va assegurar que la publicació comptava amb gran difusió en l’àmbit internacional, especialment entre aquelles zones de parla hispana i Europa, amb tirades de fins i tot 75.000 exemplars. Finalment, va explicar que “aquesta exposició pot interessar a les dones, pels continguts tan innovadors que en aquell moment s’exposaven, però també a personal sanitari i inclús a bibliòfils”.

Així mateix, durant la xarrada de Carmen Agulló, l’autora va enumerar les diferents etapes i moments de la vida de Antonia Maymón, la qual era freqüent trobar els seus articles en aquesta publicació. Maymón va ser una dona transgressora que es va trobar amb veus en contra dins dels seus cercles, com ho va ser amb el moviment naturista i també amb anarquistes. A partir de l’anarquisme, a més del naturisme, va dedicar la seua vida a la docència, a través de les escoles racionalistes, uns centres que van patir una gran persecució pels moviments catòlics.

Amb tot, l’acte va ocupar la Sala d’Actes amb gran interés per un públic que va vindre des de diferents punts de la província i que va atraure la premsa d’àmbit autonòmic.

Espacio Publicitario

Deja un comentario