Espacio publicitario

Nosaltres, investigadors ucraïnesos, artistes, activistes polítics i sindicals i membres de la societat civil, ens solidaritzem amb el poble de Palestina que, durant 75 anys, ha suportat i resistit l’ocupació militar israeliana, la separació, la violència colonial, la neteja ètnica , la despulla de terres i l’apartheid. Escrivim aquesta carta de poble a poble.

El discurs dominant a escala governamental i, fins i tot, entre els grups de solidaritat que donen suport a les lluites d’ucraïnesos i palestins sol crear separacions. Amb aquesta carta, rebutgem aquestes divisions i afirmem la nostra solidaritat amb tots els qui estan oprimits i lluiten per la llibertat.

Com a activistes compromesos amb la llibertat, els drets humans, la democràcia i la justícia social, i reconeixent plenament les diferències de poder, condemnem enèrgicament els atacs contra la població civil, siguin israelians atacats per Hamàs o palestins atacats per les forces d’ocupació israelianes i les bandes armades de colons. Atacar deliberadament civils és un crim de guerra. Tot i això, no justifica el càstig col·lectiu del poble palestí, la identificació de tots els residents de Gaza amb Hamàs i l’ús indiscriminat del terme «terrorisme» aplicat a tota la resistència palestina.

Tampoc no justifica la continuació de l’ocupació. Fent-nos ressò de nombroses resolucions de les Nacions Unides, sabem que no hi haurà pau duradora sense justícia per al poble palestí.

El 7 d’octubre vam ser testimonis de la violència de Hamàs contra civils a Israel, un succés que ara molts assenyalen per demonitzar i deshumanitzar la resistència palestina en conjunt.

Hamàs, una organització islamista reaccionària, s’ha de considerar en un context històric més ampli i en el context de la usurpació de terres palestines per part d’Israel durant dècades, molt abans que sorgís l’organització a finals de la dècada del 1980. Durant la Nakba («catàstrofe») de 1948, més de 700.000 palestins van ser brutalment expulsats de casa seva i pobles sencers van ser massacrats i destruïts. Des de la seva creació, Israel mai no ha cessat la seva expansió colonial. Els palestins s’han vist obligats a exiliar-se, fragmentats i administrats sota diferents règims. Alguns són ciutadans israelians, víctimes de discriminació estructural i racisme.

Els que viuen a la Cisjordània ocupada estan sotmesos a l’apartheid sota dècades de control militar israelià. Els habitants de la Franja de Gaza pateixen el bloqueig imposat per Israel des del 2006, que restringeix la circulació de persones i mercaderies, cosa que provoca un augment de la pobresa i les privacions.

Des del 7 d’octubre i en el moment de redactar aquest informe, més de 8.500 persones han mort a la Franja de Gaza.

Les dones i els nens representen més del 62% de les víctimes, mentre que més de 21.048 persones han resultat ferides.

En els darrers dies, Israel ha bombardejat escoles, zones residencials, l’església ortodoxa grega i diversos hospitals. Israel també ha tallat el subministrament d’aigua, electricitat i combustible a la Franja de Gaza. Hi ha una greu escassetat d’aliments i medicines, cosa que ha provocat el col·lapse total del sistema sanitari. La majoria dels mitjans de comunicació occidentals i israelians justifiquen aquestes morts com a mers danys col·laterals en la lluita contra Hamàs, però guarden silenci quan es tracta dels civils palestins atacats i assassinats a la Cisjordània ocupada. Només des de principis del 2023, i abans del 7 d’octubre, el nombre de morts al costat palestí ja havia pujat a 227. Des del 7 d’octubre, 121 civils palestins han estat assassinats a la Cisjordània ocupada. Actualment, hi ha més de 10.000 presos polítics palestins a presons israelianes. Una pau i una justícia duradores només són possibles amb la fi de l’ocupació actual.

Els palestins tenen dret a l’autodeterminació i a la resistència contra l’ocupació israeliana, com els ucraïnesos tenen dret a resistir la invasió russa.

La nostra solidaritat sorgeix d’un sentiment de ràbia davant la injustícia i el dolor profund pels efectes devastadors de l’ocupació, el bombardeig d’infraestructures civils i el bloqueig humanitari que hem patit al nostre país d’origen. Parts d’Ucraïna porten ocupades des del 2014, i la comunitat internacional no va aturar l’agressió russa llavors, ignorant la naturalesa imperial i colonial de la violència armada, que en conseqüència es va intensificar el 24 de febrer de 2022.

Els civils d’Ucraïna són bombardejats cada dia, a casa seva, als hospitals, a les parades d’autobús, a les cues del pa. A conseqüència de l’ocupació russa, milers de persones a Ucraïna viuen sense accés a aigua, electricitat o calefacció, i els grups més vulnerables són els més afectats per la destrucció d’infraestructures essencials.

Durant els mesos de setge i bombardeig intensiu de Marioupol, no hi va haver cap corredor humanitari. En veure els israelians atacar infraestructures civils a Gaza, el bloqueig humanitari i l’ocupació israelianes del territori ressonen dolorosament en nosaltres. Des d’aquest lloc de dolor, experiència i solidaritat, fem una crida als nostres compatriotes ucraïnesos de tot el món i a tots els pobles perquè alcin les seves veus en suport del poble palestí i condemnin l’actual neteja ètnica massiva israeliana.

Rebutgem les declaracions del govern ucraïnès expressant el seu suport incondicional a les accions militars d’Israel, i considerem que les crides del Ministeri d’Afers Estrangers ucraïnès per evitar víctimes civils són tardanes i insuficients.

Aquesta postura representa una reculada en el suport als drets palestins i la condemna de l’ocupació israeliana que Ucraïna ha seguit durant dècades, fins i tot, votant a l’ONU. Conscients del raonament geopolític pragmàtic subjacent a la decisió d’Ucraïna de fer-se ressò dels aliats occidentals dels quals depenem per a la nostra supervivència, considerem que l’actual suport a Israel i el rebuig del dret dels palestins a l’autodeterminació estan renyits amb el mateix compromís d’Ucraïna amb els drets humans i la lluita per la nostra terra i la nostra llibertat.

Com a ucraïnesos, no ens hem de solidaritzar amb els opressors, sinó amb els qui pateixen i resisteixen l’opressió.

Ens oposem fermament que alguns polítics equiparin l’ajuda militar occidental amb Ucraïna i Israel. Ucraïna no ocupa territoris d’altres pobles, sinó que lluita contra l’ocupació russa, per la qual cosa l’ajuda internacional serveix a una causa justa i a la protecció del dret internacional. Israel ha ocupat i annexionat territoris palestins i sirians, i l’ajuda occidental a aquest país confirma un ordre injust i demostra una doble moral en relació amb el dret internacional.

Ens oposem a la nova onada d’islamofòbia, com el brutal assassinat d’un nen palestí-nord- americà de 6 anys i l’atac a la seva família a Illinois (Estats Units), i a l’equiparació de qualsevol crítica a Israel amb l’antisemitisme. Alhora, ens oposem que es responsabilitzi a tots els jueus del món de les polítiques de l’Estat d’Israel i condemnem la violència antisemita, com l’atac de la torba contra l’avió al Daguestan (Rússia). També rebutgem el ressorgiment de la retòrica de la «guerra contra el terror» utilitzada pels EUA i la UE per justificar crims de guerra i violacions del dret internacional que han soscavat el sistema de seguretat internacional i causat innombrables morts, i que ha estat presa prestada per altres Estats, en particular Rússia per a la guerra de Txetxènia i Xina per al genocidi dels uigurs.

Avui, Israel la fa servir per fer una neteja ètnica. Crida a l’acció Instem que s’apliqui la crida a l’alto el foc formulat a la resolució de l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Demanem al govern israelià que cessi immediatament els atacs contra civils i que proporcioni ajuda humanitària; insistim en l’aixecament immediat i indefinit del setge a Gaza i una operació urgent d’ajuda per restaurar la infraestructura civil. També demanem al govern israelià que posi fi a l’ocupació i reconegui el dret dels palestins desplaçats a tornar a les terres.

Demanem al govern ucraïnès que condemni l’ús del terror sancionat per l’Estat i el bloqueig humanitari contra la població civil de Gaza i reafirmi el dret del poble palestí a l’autodeterminació. També demanem al govern ucraïnès que condemni l’agressió deliberada contra els palestins a la Cisjordània ocupada.

Demanem als mitjans de comunicació internacionals que deixin d’enfrontar palestins i ucraïnesos, on les jerarquies del patiment perpetuen la retòrica racista i deshumanitzen els agredits.

Hem vist el món unir-se en solidaritat amb el poble ucraïnès i demanem a tothom que faci el mateix pel poble palestí. 200 Signatures d’artistes, intel·lectuals i artistes ucraïnesos a 02/11/2023

Espacio Publicitario

Deja un comentario