Espacio publicitario

Antimilitaristes-MOC i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau manifesten el seu rebuig per “antieducativa i de promoció de la cultura de la guerra i la violència” la presència militar a la fira de l’oci infantil i Juvenil Expojove, sobretot davant l’anunci del govern municipal d’ampliar la presència de l’exèrcit i d’exposar armament als infants.

11 de desembre de 2023. – Com a resposta a la roda de premsa de la regidora municipal responsable de l’organització de la pròxima edició de la fira d’oci infantil i juvenil Expojove, les organitzacions pacifistes Antimilitaristes-MOC i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau constaten que el nou equip municipal consolidarà i augmentarà la presència de les forces armades a un espai educatiu que hauria de promoure els valors de la pau i la noviolència.  L’Ajuntament de València ha optat per potenciar valors com el bel·licisme i la cultura de violència amb la seua decisió d’ampliar l’espai dedicat a l’exèrcit i a les armes.

El Centre Delàs i el MOC consideren que la presència de les Forces Armades a una fira infantil i juvenil suposa la normalització de la violència com a mitjà per resoldre conflictes, el què contradiu els valors de pau, resolució noviolenta dels conflictes i diàleg que han de regir l’educació dels i les joves, segons les lleis educatives en vigor. La presència d’un estand de les Forces Armades contradiu l’esperit d’Expojove com a àmbit educatiu: la institució militar és per definició una institució armada que té com a funció central la defensa militar, l’ús de la força o l’amenaça d’aquest i l’actuació per mitjans violents per aconseguir objectius polítics i econòmics.

Les organitzacions pacifistes subratllen que les principals partides pressupostàries relacionades amb les Forces Armades es destinen a la compra i desenvolupament (R+D) de nous sistemes d’armament i de projecció de forces militars. No accepten tampoc que es justifique la presència militar a través de la UME (Unitat Militar d’Emergències), ja que aquesta unitat, tot i que suposa una part ínfima dels pressupostos anuals a les Forces Armades, serveix per blanquejar i legitimar el rol d’una institució que absorbeix una enorme quantitat de recursos econòmics, humans i materials que tindrien un ús més eficaç si es dedicaren a sectors civils. En el cas de desastres naturals i catàstrofes, són bombers i cossos de protecció civil els qui veritablement estan preparats i entrenats per fer front a situacions d’emergència, tot i que ara mateix estan infrafinanciats i en procés de desmantellament.

Aquestes organitzacions pacifistes demanen que en comptes de participar en aquest exercici de llavat de cara, Expojove siga un espai educatiu de promoció de la cultura de pau: és a dir, d’un conjunt de valors, tradicions, comportaments i estils de vida basats en el respecte a la vida, el rebuig de la violència, coherent amb els valors educatius democràtics,  on la cultura de pau, el diàleg i la resolució pacífica dels conflictes són fonamentals.

En aquesta línia, ambdues organitzacions van promoure entre 2017 i 2019 la campanya «Desmilitaritzem l’educació, desmilitaritzem Expojove», que va rebre el suport de més de 60 entitats del món educatiu, sindical, veïnal i social valencià, i va transmetre a l’anterior equip municipal la demanda que en coherència amb els valors educatius de la pau i la noviolència, valors consagrats a totes les lleis educatives, no convidara les Forces Armades a Expojove. Des de llavors fins el moment present, aquesta campanya ha promogut entrevistes amb els responsables i grups municipals, i accions de sensibilització pública, com concentracions i accions durant la celebració de la fira infantil i juvenil, com ara les actuacions del “Jejejército” de paiasos al costat dels regidors que inauguraven Expojove.

Espacio Publicitario

Deja un comentario