Espacio publicitario

El divendres dia 3 de maig a les 19 hores inauguraran l’exposició que romandrà fins al dia 17 al carrer Sant Isidre, 1 (seu de CCOO PV)

Þ   Després de passar per Cocentaina, Muro, Xàtiva i Ontinyent, la  publicació llibertària tornarà a la ciutat que la va veure nàixer.

Þ    Es tracta de la darrera oportunitat per gaudir d’ella perquè a continuació anirà a València, Castelló i Barcelona.

A partir del dia 3 de maig i fins al dia 17, en la seu de Comissions Obreres d’Alcoi (CCOO PV Comarques Centrals), es podrà tornar a gaudir de l’exposició sobre la revista centenària Generación Consciente. Es tracta d’una publicació molt especial que va nàixer al 1923 en circumstàncies difícil i on podem veure l’altíssim nivell intel·lectual que va assolir la classe obrera alcoiana durant el primer terç del segle XX. A més, coincideix en el temps amb l’exposició de Josep Renau a l’IVAM-CADA Alcoi, que també ofereix algunes pàgines i portades de Estudios, títol que va rebre Generación per eludir la censura de la dictadura primoriverista. Així que són visites complementàries i molt recomanables. El divendres dia 3 serà la inauguració, a partir de les 19 hores a la seu de CCOO PV a Alcoi, al carrer Sant Isidre, 1.

Al juny de 1923, ara fa 100 anys, naix una revista única, impulsada per la redacció de Redención –portaveu de la CNT a Alcoi– encapçalada per Joaquín Juan Pastor. El cop d’estat de Miguel Primo de Rivera –al setembre– va provocar la censura i clausura de pràcticament tota la premsa anarquista. Però Generación Consciente, subtitulada Revista Ecléctica, va poder sobreviure nodrint les pàgines del diari amb una selecta lectura de gran valor cultural i científic. Tot i la persecució, Generación va aconseguir eludir la repressió política. El seu contingut, obertament anarquista, es centrava en temàtiques subversives però que difícilment podien titllar-se de polítiques per un règim que, probablement, ni tan sols entenia el seu contingut. 

Podríem pensar que era una revista avançada per a la seua època, que ho era, però probablement estarem obviant que la posterior dictadura franquista va fer endarrerir la cultura pàtria fins a l’absolutisme. Ara la catalogaríem de feminista i ecologista. Encara que, per no caure en l’anacronisme i ser fidels als seus creadors, haurem de parlar de naturisme, ètica, nudisme, alimentació vegetariana, medicina natural, educació sexual, neomaltusianisme, eugenèsia, alliberament femení… El seu objectiu era “oferir bells i útils coneixements per a una vida racional, higiènica, lliure i feliç” ja que l’origen de totes les misèries “és la ignorància”. Generación havia de servir “de Càtedra a tots els privats de mitjans”.

Per les seues pàgines van passar les millors plomes i els creadors més avantguardistes de l’època: il·lustradors com ara Josep Renau, Manuel Monleón i Helios Gómez; les referents del feminisme internacional Maria Lacerda de Moura, Antonia Maymón i Aleksandra Kol·lontai; metges com Roberto Remartínez i Alfonso Martínez Rizo, i autors reconeguts com Antonio García Birlán, Diego Abad de Santillán, Rudolf Rocker, Gaston Leval, Alberto Carsí, Higinio Noja… Però també prestigiosos científics que no pertanyien al món llibertari: Gregorio Marañón, César Juarros, Luis Jiménez de Asúa o Nicolás Amador, entre d’altres. Tal i com ens recordava recentment el director de l’Arxiu Municipal d’Alcoi, Josep Lluís Santonja.

Se sostenia exclusivament per les subscripcions i, a més, van ser capaços d’engegar una enorme distribuïdora de llibres –amb més de dos mil títols– i una editora –Biblioteca– amb diferents col·leccions.  Al juny de 1925 la redacció va haver d’emigrar a la ciutat de València i al desembre del 28 es van veure obligats a canviar el títol per Estudios. Finalment, –en mig de la guerra– va desaparèixer al juny de 1937. Però encara va haver un intent de reaparició al 49, en plena dictadura feixista, però es tractava d’una versió molt mutilada.

L’exposició és fruit de la dedicació dels membres del Centre d’Estudis Socials ALACANT OBRERA i del Museu del Heterodoxos, Heretges i Marginats de l’Orxa. De la mateixa manera, han col·laborat de l’organització i la difusió el Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina de l’Alcoià i el Comtat i el Col·lectiu #Revolta1873.

Podeu consultar l’horari de CCOO PV Comarques centrals a l’enllaç

https://www.pv.ccoo.es/Comarques_Centrals/Contacta

Espacio Publicitario

Deja un comentario