La plataforma ciutadana aposta per la memòria democràtica i demana la retirada de l’escala principal de la Casa Consistorial dels quadres dels alcaldes d’Alcoi imposats per règims il·legítims predemocràtics. A més, es demana un espai públic per a commemorar la figura de Guillem Agulló com a símbol antifeixista i de la lluita contra els delictes d’odi.
A la paret del final de l’escala principal de la Casa Consistorial estan col·locats els retrats d’alguns alcaldes que ha tingut la ciutat. Des de Guanyar Alcoi entenen que «l’espai de la institució que representa la màxima expressió democràtica local, s’hauria de reservar per als alcaldes escollits democràticament mitjançant les urnes i no per als de designació imposada per règims il·legítims i dictatorials, com ho van ser els alcaldes de l’època franquista. No es tracta d’una consideració ni valoració personal de les figures personals d’eixos alcaldes ni de la seua gestió sinó al fet d’haver accedit a l’alcaldia per imposició dictatorial i no haver sigut escollits democràticament.» argumenta el portaveu de la plataforma ciutadana, Sergi Rodríguez. A més, des de la plataforma ciutadana assenyalen l’absència d’un dels alcaldes escollits democràticament durant el període de la II República: «Evarist Botella Asensi, que va ser afusellat per les tropes feixistes junt amb treballadors sindicalistes, no consta d’un retrat seu al Consistori, per aquest motiu seria adient que es realitzara un retrat de la seua persona perquè siga col·locat junt amb la resta d’alcaldes de períodes democràtics.» puntualitza Rodríguez.
En aquest sentit, des de Guanyar Alcoi també demanarà al govern al pròxim plenari del 3 de maig que se li dedique un espai públic, siga un carrer o una plaça, al jove antifeixista Guillem Agulló per a commemorar la seua figura com a símbol de la lluita antifeixista i contra els delictes d’odi. Guillem Agulló fou un jove de 18 anys que va ser assassinat per un grup d’ultradreta a Montanejos d’una ganivetada al cor al crit del lema franquista ‘Arriba España’ en l’any 1993; ara fa 31 anys. «Aquest succés va commocionar a la societat valenciana i any rere any se li ret homenatge amb la consigna: «Ni oblit, ni perdó» i creiem que Alcoi hauria de dedicar-li un espai. Davant de les retirades d’honors que estan fent els governs de dreta, els governs d’esquerres han de ser valents en les polítiques que lluiten per la defensa de la memòria democràtica. L’eliminació de símbols feixistes, així com el compliment de la Llei de Memòria Democràtica, i la visibilització i la lluita contra els delictes d’odi han de ser una prioritat per a qualsevol govern que desitge una veritable salut democràtica.» conclou Rodríguez.