Inicio PARTIDOS POLITICOS Compromís Compromís demana al Consell iniciar els tràmits perquè la UNESCO declare Tabarca...

Compromís demana al Consell iniciar els tràmits perquè la UNESCO declare Tabarca com a Reserva de la Biosfera

0
16

La coalició presenta a Les Corts la proposició no de llei perquè l’actual Consell continue amb les tasques encetades pel govern del Botànic i coordine una iniciativa que l’Ajuntament d’Alacant ha menyspreuat. 

4 de juny de 2024

Compromís ha presentat a les Corts una proposició no de llei perquè el Consell encete els tràmits i treballs  necessaris de coordinació amb las administracions i ajuntaments afectats per a aconseguir que l’Illa de Tabarcasiga declarada Reserva de la Biosfera del Programa MaB de la UNESCO.

La coalició vol que el Consell continue la senda començada per l’anterior govern de la Generalitat, quan l’ex-consellera de Medi Ambient, Isaura Navarro, va anunciar al novembre del 2022 la voluntat  de l’administració autonòmica d’assumir la iniciativa. La decisió de la consellera es va produir una vegada el ple de l’Ajuntament d’Alacant renunciara aquell any -amb els vots de Ciudadanos, Vox i PP- a reclamar  el reconeixement davant l’agencia internacional.

Rafa Mas, portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alacant, ha explicat que “acudim a les Corts cercant l’empara que no trobem al nostre ajuntament, on el govern de Luis Barcala i VOX estan bolcats a promocionar el turisme de masses i negar per principi qualsevol iniciativa de conservació mediambiental o turisme sostenible. Volem assegurar el futur de l’illa, el seu entorn i bellesa natural, amb un projecte que obri moltes possibilitats per a la millora en la conservació de l’única illa valenciana habitada”.

“En Alacant no podem passar una altre estiu sense fer els deures. Tenim un equip de govern municipal que perd tots els trens possibles quan toca parlar de sostenibilitat i millora de la qualitat del turisme. Elevar els estàndards de qualitat turística i potenciar la imatge de la nostra illa i d’Alacant nivell internacional hauria de ser una obligació per a l’Ajuntament”, denunciat el portaveu.

Mas ha destacat que una illa amb menys de dos quilòmetres de distància no pot suportar els nivells de pressió turística actual: “cal una redistribució del turisme que arriba a Tabarca, molt concentrat en els mesos estivals”. Entre les mesures a destacar del projecte, Mas ha defensat la necessitat d’instal·lar boies ecològiques que respecten al posidònia de l’entorn de l’illa, així com la creació d’un servei de transport públic i una estratègia de generació de residus que convertisca l’arxipèlag en un espai 100% sostenible. 

 Convertir Tabarca en reserva de la biosfera, ha continuat Mas, “obre un ventall de possibilitats per a establir una estratègia de protecció de la costa davant el canvi climàtic i de conservació de les platges, així com moltes oportunitats per a impulsar el creixement d’una economia blava d’alta qualitat i fins i tot la denominació d’origen dels seus productes, la conservació de les arts i usos tradicionals o la conservació del Patrimoni Cultural de la illa“.

Xoc de models turístics

El diputat i portaveu de la comissió de Medi Ambient a Les Corts, Juan Bordera, ha emmarcat la reclamació de Compromís en un context de xoc entre models, el del model neoliberal que defensa els beneficis econòmics per damunt de qualsevol altra perspectiva contra el d’una ciutadania que no vol continuar patint els efectes negatius d’un model turístic que té una especial incidència negativa en les illes i la costa. “I això es veu a Canàries, a les Balears, on la gent s’organitza per a lluitar contra un model que atenta contra el patrimoni i les condicions de vida de la ciutadania local”, ha apuntat.

Bordera ha recordat que  “des de la dècada dels setanta s’ha creat un precedent de protecció dels recursos naturals i marins associats al petit arxipèlag, el centre del qual és l’Illa de Tabarca, i no sense les inicials oposicions sobre les restriccions que plantejava una protecció mediambiental a l’entorn de l’illa. Ha sigut el temps el que s’ha encarregat de demostrar que les restriccions que es van implantar van permetre la recuperació dels recursos pesquers, disminuint el risc de sobreexplotació sobre la base del manteniment de les arts tradicionals pròpies del sud de la província d’Alacant”.

https://tuportavoz.com/wp-content/uploads/2024/06/PNL-TABARCA-BIOSFERA.doc

SIN COMENTARIOS

Deja un comentario

RTVP & Tu Portavoz

Síguenos en nuestro canal de Telegram

Únete al Canal
CERRAR