• La legislació proposada per PP i Vox pot suposar un retrocés en matèria de Drets Humans i ocasiona el rebuig de la societat valenciana
Espacio publicitario

Cocentaina, 5 de juny de 2024

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina s’uneix amb determinació a la societat valenciana per a denunciar enèrgicament la proposta de la Llei de Concordia, presentada pel govern autonòmic de PP i Vox. Aquesta iniciativa suposa un greu atac als valors democràtics i representa un retrocés en els avanços aconseguits amb esforç per part de la societat en matèria de Memòria històrica i drets humans.

L’aprovació d’aquesta llei significaria un menyspreu als drets fonamentals de les víctimes i una clara violació de les obligacions assumides per l’Estat espanyol en matèria de respecte, protecció i garantia del dret a la veritat, la justícia, la reparació, la no repetició i, sobretot, la Memòria.

La proposta de la Llei de Concordia, també coneguda com a «Llei de la Discòrdia», ha rebut una contundent condemna per part de diversos historiadors i organismes internacionals, incloent l’ONU. En un informe publicat el 30 d’abril, l’ONU ha instat el Govern d’Espanya a prendre totes les mesures necessàries per a garantir el respecte dels estàndards internacionals de drets humans en la preservació de la memòria històrica.

Aquesta llei, de caràcter autonòmic a la Comunitat Valenciana, però amb la intenció de ser implementada també a altres comunitats com ara Aragó o Castella i Lleó, pretén derogar la Llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana (Llei 14/2017). A més, la proposta busca dissoldre els organismes i institucions de memòria ja establits, transferint les seues responsabilitats a una nova «Unitat Valenciana de la Concordia». Així mateix, preveu posar fi als procediments en matèria de memòria en curs, que no hagen conclòs quan entre en vigor.

Però més enllà d’institucions autonòmiques, també és rellevant destacar la voluntat d’actuació dels governs progressistes enfront d’aquesta llei, que actuen amb la seua oposició, com ara els consistoris d’Alcoi i Cocentaina, mitjançant la presentació de mocions en contra d’aquesta normativa. A aquestes s’hi sumen les mobilitzacions ciutadanes, amb concentracions en repulsa de la Llei de “Concòrdia”, com ara València, organitzades per part d’associacions i entitats que veuen una marxa enrere en una comunitat autònoma que s’havia posicionat com a referent en aquest àmbit.

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina, junt amb altres organitzacions i defensors dels drets humans, crida amb urgència les autoritats a rebutjar aquesta llei revisionista i negacionista, així com instar a treballar en favor de la veritat, la justícia i la reparació per a totes les víctimes del passat.

Des de l’entitat memorialista s’exhorta a la societat valenciana i l’opinió pública a unir-se a aquesta crida i a defensar els principis de la memòria històrica, la justícia i els drets humans. Només mitjançant el reconeixement i la condemna dels crims del passat es podrà construir un futur de pau, reconciliació i respecte mutu.

Espacio Publicitario

Deja un comentario