Espacio publicitario

Una investigació del mitjà de comunicació la Directa, en col·laboació amb el col·lectiu Per l’Horta, ha detectat la compra de 86 parcel·les d’horta protegida al voltant de les oficines centrals de Mercadona, en els termes de València, Albalat dels Sorells i Museros. Una operació que ha seguit després de l’aprovació l’any 2018 de la Llei de l’Horta de València que protegeix el seu caràcter agrícola. Per l’Horta denuncia la voluntat especuladora  de  Mercadona, que pretendria fer-se amb una reserva de sól per ampliar les seues instal·lacions a costa d’horta protegida.

El passat mes de febrer el col·lectiu Per l’Horta va denunciar Mercadona davant l’Agencia Valenciana de Protecció del Territori per construïr un parking de 4700 m² sobre horta protegida i va comprovar que un magatzem al cel obert d’una superficie semblant es trobava també sobre sòl protegit. Mercadona, després d’una concentració de protesta va revertir el parking. Dos de les seus representants, reunides  amb Per l’Horta havien recomegut la que les obres s’havien realitzat sense cap tipus de permís.

El descobriment d’aquestes obres va portar al col·lectiu a començar una investigació en el registre de la propitat en col·laboració amb la Directa que ha servit per a confirmar el que denunciaven alguns veïns de la zona: Mercadona ha estat adquirint entre 2009 i 2023 propietats en l’horta de Mahuella (València), Museros i Albalat dels Sorells fins acumular més de 180.000 m² de superficie. Els terrenys estan situats al voltant de les seues oficines centrals, que ara són horta protegida tant pels plans generals dels diferents municipis com per el Pla d’Acció Territorial de l’Horta, però podrien incrementar molt el seu valor si es tornaren en urbanitzables o bé podrien servir per ampliar les seues instal·lacions, com sembla que ja han intentat amb la construcció del magatzem i el pàrquing en horta protegida.

Compres especulatives

Per l’Horta denuncia que es tracta clarament d’una operació especulativa. Segons afirmen, Mercadona “està fent una clara aposta perquè en un futur canvie la classificació i poder així urbanitzar els terrenys”, que es troben pegats a les seues oficines centrals o en les vores de la CV-300.  La construcció del parking i el magatzem il·legals serien les primeres passes en aquesta voluntat urbanitzadora. A més, recorden que “Mercadona té una gran capacitat d’incidència al País Valencià. Podria exercir molta pressió per construir, més encara amb un govern favorable als seus interessos”. Una situació que posaria en perill el Pla d’Acció Territorial de l’Horta aprovat pel govern del Botànic.

La voluntat especuladora sembla clara si tenim present que segons diversos llauradors d’Albalat i Mahuella, Juan Roig hauria pagat entre 40.000 i 50.000 euros per fanecada, cosa que suposaria una despesa d’entre 8,6 i 10,8 milions d’euros. “Queda clar que esta molt interessada en aquests terrenys i no per conrear-los, precisament, perquè Mercadona es mou a una escala molt més gran que el parcel·lari reduït de l’horta. A més, és una zona molt golosa, perquè està rodejada de sòl urbà”, insisteixen des de Per l’Horta. De fet els consta que res del que es produeix en eixes terres s’acaba venent a Mercadona.

El precedent del PGOU de Rita Barberà

Ja hi ha un precedent en el  canvi de qualificació dels terrenys. El reportatge de La Directa recorda que la zona de l’horta de Mahuella on es troben les propietats de Mercadona ja estigueren en el punt de mira dels especuladors en l’any 2015. En aquell any el govern municipal de Rita Barberà va intentar aprovar un nou PGOU que implicava declarar urbanitzable 70.000 m² d’horta de la pedania de Mahuella i un total de 4.150.000 metres quadrats repartits per tota l’horta de la ciutat de València. Un atemptat ambiental que la reacció ciutadana va poder aturar en presentrar milers d’al·legacions que frenaren un PGOU que va quedar descartat en canviar el govern municipal.

La major part d’aquelles terres amenaçades per l’urbanització havien estat adquirides per l’empresa Urbanizadora Horts Sud SL, però en quedar frustrada l’operació especulativa, varen ser adquirides per Mercadona. En total Mercadona ha adquirit 86.000 m² d’horta en aquesta zona després d’aprovar-se la seua protecció. Probablement una aposta de futur per a l’empresa en perjudici de la protecció de l’horta.

Espacio Publicitario

Deja un comentario