Espacio publicitario

Una iniciativa de mercats extraordinaris que, des de l’any 2021, ja s’ha dut a terme en diversos punts de València com les Torres de Serrans, el barri de Campanar o la Plaça de la Reina, per tal de denunciar el baix preu del productes agraris de l’Horta de València a través de la posada en valor del producte, així com la visibilització dels problemes del sector rural a les zones urbanes.

València, 17 de juny de 2024 – L’associació ecologista Per l’Horta va sol·licitar recentment permís a l’Ajuntament de València per tornar a realitzar el mercat de venda directa de productes de proximitat, anomenat Preus Justos, a l’esplanada enfront de les Torres de Serrans per al pròxim 23 de juny. En aquesta ocasió, a diferència de les dues anteriors edicions realitzades al mateix lloc i aprovades per l’anterior equip de govern, aquesta petició ha sigut denegada per l’Ajuntament de València.

El membre de Per l’Horta, Marc Ferri, explica la importància d’aquest mercat: «No és només una oportunitat per als agricultors de vendre els seus productes a preus justos, sinó també una manera de sensibilitzar la ciutadania sobre la crisi que patim amb els preus dels productes agrícoles.» Especialment, en aquesta edició del mercat, de les cebes, que s’estan pagant a un preu irrisori.

Segons Ferri, la negació del permís per part de l’Ajuntament suposa un obstacle injustificat a una activitat de caràcter excepcional i reivindicatiu on el que pretén és la sensibilització a la ciutadania sobre els baixos preus que els agricultors locals reben pels seus productes. Aquesta acció està en línia amb la campanya ‘Ara, Preus Justos a l’Horta’, recolzada per les organitzacions agràries, grups ecologistes, agraristes i veïnals i aprovada pel Ple municipal en 2021.

Una moció que recollia el compromís del consistori per “comprometre’s a col·laborar de manera decidida, amb el conjunt de la societat valenciana, en l’impuls urgent de les iniciatives recollides en el manifest ‘Ara, preus justos a l’horta’, per afavorir el consum de proximitat.”

Resposta de l’equip de govern actual

El passat mes de maig, Per l’Horta va presentar una instància sol·licitant l’ocupació temporal de l’esplanada del pont de Serrans, enfront de les Torres, per a realitzar un acte puntual de sensibilització a la ciutadania en forma de mercat el 23 de juny.

La Regidoria de Mobilitat i Espai Públic va respondre el 5 de juny qualificant l’activitat de “mercat ambulant extraordinari” i, per tant, prohibint-lo d’acord amb l’Ordenança reguladora de la Venda No Sedentària, quan, segons Per l’Horta, aquest qualificatiu es tracta d’un terme imprecís que, a més, no està recollit en la legislació sectorial vigent.

La Regidoria denega finalment la petició perquè “la ciutadania prenguen consciència de la necessitat de respectar no solament els monuments sinó també les visuals i l’entorn dels mateixos”.

Ferri argumenta que «no estem demanant situar-nos a menys de 8 metres de les Torres de Serrans, com limita la norma en aquest cas. El que proposàvem era, igual que havíem fet en altres ocasions, situar-lo en l’entrada del pont de Serrans, la qual cosa vol dir entre 20 i 30 metres de distància de les torres i, de fet, en els laterals del pont, de manera que no hi ha una afecció visual en el sentit que els vianants poden travessar pel pont i tenen la visual perfecta de les Torres de Serrans”. I valora que “és un argument que no entenem, sobretot perquè nosaltres hem fet dos o tres mercats en aquest mateix punt des de maig de 2021, i ara s’agafen una normativa anterior per a negar-nos, el mateix Ajuntament, una cosa que ja hem anat fent en anys anteriors.»

Properes accions

Per l’Horta presentarà una al·legació addicional centrada en els impediments patrimonials expressats per l’Ajuntament.

L’associació argumenta que la normativa aplicable no justifica la denegació de la seua sol·licitud i que la proposta d’ocupació temporal no afecta negativament els valors patrimonials del monument.

L’associació sol·licita claredat en els criteris i condicions per a la realització d’activitats als voltants de monuments, considerant que la decisió de denegar la sol·licitud és arbitrària i discriminatòria. I realitzar una crida a l’Ajuntament de València per reconsiderar la seua decisió i permetre la realització del mercat ‘Preus Justos’, amb l’objectiu de fomentar la implantació de pràctiques agrícoles locals i sostenibles, en benefici de tota la comunitat.

«No podem oblidar que els llauradors i llauradores són els guardians del nostre patrimoni agrícola. Necessitem suport per continuar amb aquesta tasca essencial.», recorda Ferri.

Espacio Publicitario

Deja un comentario