Inicio Antonio Montiel La modificació de la Llei de l’Horta plantejada per Territori vol beneficiar...

La modificació de la Llei de l’Horta plantejada per Territori vol beneficiar a determinades empreses

0
35

Per l’Horta anuncia que participarà en la fase de consultes per a la modificació de la Llei de l’Horta de València de l’any 2018, proposada per la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Encara que, segons denuncia l’associació ecologista, consideren aquesta fase com “pseudo consulta” perquè en l’anunci de reforma de dos articles de la llei, no s’ofereix un text alternatiu, “el qual no podem creure que no tinguen preparat”, afirmen contundents des de Per l’Horta.

València, 20 de juny de 2024 – L’horta té una importància estratègica per a la ciutat de València i l’àrea metropolitana, no sols per a la producció d’aliments de proximitat, sinó també per la seua importància paisatgística que ens proporciona qualitat de vida i pel seu paper de temperadora ambiental en un context de canvi climàtic. Per açò és un paisatge que ha estat reconegut internacionalment (declarada Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial per la FAO) i és part ineludible de les senyes d’identitat valencianes.

L’esperit de la Llei de l’Horta 5/2018 és la protecció de l’horta i la reserva d’aquest territori per a usos agraris. La llei delimita com a excepció els enclavaments de recuperació de l’Horta (ERH), espais molt degradats d’abans de l’aprovació de la llei, que no es poden recuperar per a l’agricultura sense dur a terme una certa inversió. Així doncs, la llei permet, en els casos identificats, urbanitzar per a residencial o terciari fins a 1/3 o el 10% de la parcel·la segons els casos, a canvi de recuperar la resta de la parcel·la per a usos agrícoles.

Els canvis proposats per la Conselleria de Territori pretenen “flexibilitzar” la llei, pe tal de “remoure els obstacles legals que actualment impedeixen la declaració dels enclavaments de recuperació de l’Horta (ERH) de València, i amb això les actuacions de regeneració de terrenys actualment degradats”, tal i com indica el mateix anunci de la suposada consulta pública al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

A falta d’una redacció alternativa dels articles que es volen canviar, Per l’Horta es pregunta quins seran els nous criteris i mecanismes d’acotació i autorització dels enclavaments. I tot fa pensar que el que es pretén és, com a mínim, adaptar la llei per a donar cabuda a determinats projectes particulars que no tenen cobertura legal amb la llei actual. Per tant, infereix Per l’Horta que “ens trobem davant d’una reforma de la llei en benefici de determinades empreses o particulars. No està pensada per a l’interés general”.

En cap cas flexibilitzar la llei hauria d’implicar una ampliació dels usos ja previstos en la mateixa llei. “En aquest cas es produiria de fet una desprotecció, provocant conseqüències regressives per a la protecció ambiental”, apunten fonts jurídiques del col·lectiu.

La proposta tampoc defineix quin és l’òrgan de la Conselleria que ha d’avaluar els canvis proposats als ERH. En aquest sentit, “el Consell de l’Horta hauria de ser l’òrgan encarregat d’emetre informes amb caràcter preceptiu sobre les iniciatives als enclavaments”, afirma Antonio Montiel, membre de Per l’Horta. I, en tot cas, cal recordar que “la Llei de l’Horta de 2018 tan sols ha tingut cinc anys de vigència i el Consell de l’Horta de València en la pràctica ha estat operatiu poc més d’un any, i per això considerem prematur plantejar canvis en la llei”, conclou Montiel.

SIN COMENTARIOS

Deja un comentario

RTVP & Tu Portavoz

Síguenos en nuestro canal de Telegram

Únete al Canal
CERRAR