Espacio publicitario

La plataforma ciutadana Guanyar Alcoi critica el projecte d’instal·lació de la planta de plaques fotovoltaiques FV ALCOI als termes municipals d’Alcoi, Ibi, Castalla i Onil assenyalant que el projecte respon a interessos especulatius i no aportarà beneficis locals en termes de treballs fixos. A més, adverteixen que el projecte amenaça la biodiversitat local i ignora alternatives més sostenibles.

Guanyar Alcoi ha manifestat la seua preocupació davant el projecte de la planta fotovoltaica FV ALCOI, que una empresa vol ubicar al terme municipal d’Alcoi, en la zona de la Vall de Polop. Segons explica el regidor de Guanyar Alcoi, Sergi Rodríguez, “aquesta instal·lació és un clar exemple de com la majoria de grans projectes fotovoltaics responen a interessos especulatius de grans empreses i fons d’inversió que només busquen una alta rendibilitat econòmica, sense considerar l’impacte ambiental ni els beneficis reals per a la comunitat local. No existix una justificació tècnica per a la ubicació escollida, ignorant altres opcions que serien menys perjudicials per al medi ambient”.

Des de la plataforma ciutadana assenyalen que la planta fotovoltaica es pretén instal·lar en sòl no urbanitzable protegit, cosa que contravé les normatives de protecció ambiental i territorial. “La utilitat pública no pot ser concedida quan hi ha altres alternatives d’ubicació que no s’han tingut en compte”, destaca Rodríguez, fent referència a la manca d’un estudi d’alternatives viables que consideren factors ambientals i d’eficiència energètica.

Des de Guanyar Alcoi denuncien que aquest tipus d’infraestructures no generen llocs de treball fixos per als residents de la zona, limitant l’impacte positiu que podrien tenir a nivell econòmic i social. A més, Rodríguez subratlla que “com ja és costum en aquests casos, s’ha triat el mes d’agost per començar el període d’exposició pública de 30 dies, dificultant la participació de persones, propietaris i associacions que podrien voler presentar al·legacions al projecte”.

Gran part de la planta es troba en zones d’alt valor natural i pròximes a espais protegits com el Parc Natural de la Serra de Mariola i el Parc Natural del Carrascal de la Font Roja, la qual cosa podria comprometre la biodiversitat i els corredors biològics essencials per a espècies protegides. “No s’ha realitzat un estudi d’impacte adequat sobre les espècies d’aus presents, moltes d’elles incloses en l’Annex I de la Directiva d’Aus de la Unió Europea, com l’àguila reial o el voltor lleonat”, assenyala el regidor.

La plataforma considera que tindria molt més sentit promoure, des de les institucions públiques, la instal·lació de plaques solars en teulades de naus industrials, edificis particulars i públics i terrenys degradats amb poc valor agrícola, paisatgístic, cultural i ambiental i fomentar la creació de comunitats energètiques. “És el tipus de model que hem d’impulsar, un model que equilibra la generació d’energia renovable amb la preservació del medi ambient i els interessos de la comunitat. ” assenyala Rodríguez. «A més, des de Guanyar ens sumem a les mobilitzacions i donem tot el nostre suport a les al·legacions que s’han fet des dels diferents col·lectius i associacions veïnals» conclou Rodríguez.

Espacio Publicitario

Deja un comentario