Inicio Acció Ecologista-Agró Acció Ecologista-Agró es persona en l’expedient anul·lat pel TSJCV en relació a...

Acció Ecologista-Agró es persona en l’expedient anul·lat pel TSJCV en relació a la prohibició de caçar amb parany

0
7

El col·lectiu manté la seua posició en contra de ressuscitar el parany “científic”

El mes d’agost passat, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, segons anunciava el Diario.es fa un parell de setmanes, va anul·lar la resolució del 2022 que prohibia la realització de proves científiques amb el cistell-emmalla per a investigar la migració de les aus. Davant aquesta indignant sentència, que respon a les intencions de l’actual govern valencià de legalitzar el parany així com als interessos d’APAVAL, Acció Ecologista-Agró ha decidit personar-se en l’expedient que s’està tramitant actualment en la Conselleria.

La notícia del passat 30 d’agost publicada pel Diario.es no va deixar a ningú indiferent. Molt menys les manifestacions del conseller de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, comprometent-se a permetre la continuïtat de les investigacions del parany científic, paralitzades fa 10 anys, «per a fer compatible una pràctica tradicional de caça de gran arrelament a la província de Castelló».

Atés el nou intent de la Generalitat Valenciana i de l’Associació de Paranyers de la Comunitat Valenciana (APAVAL) d’indultar aquest mètode de massiu i no selectiu, des d’Acció Ecologista-Agró recordem que, segons el nostre ordenament jurídic, precisament per aquestes característiques és il·legal. Així queda establit en l’article 8 del Conveni de Berna, l’article 8 de la Directiva 2009/147/CE sobre conservació de les aus silvestres i l’article 65 de la Llei 42/2007 de Patrimoni Natural i Biodiversitat.

En aquest sentit, és important destacar, i que no caiguen en l’oblit, les nombroses sentències que des de la dècada dels 90 recolzen la il·legalitat del parany. Primer vingué la Sentència del TSJCV de 1997 en la qual es va estimar la demanda interposada per AE-Agró i SEO/BirdLife enfront de la Instrucció de la Direcció de Medi natural de 1994 que autoritzava el mètode de caça prohibit i que va ser declarada nul·la. Aquesta, va ser confirmada per una altra dictada pel Tribunal Suprem en el 2000 que desestimava el recurs de cassació interposat per la mateixa Generalitat, personada com a coadjuvant del Club de Caçadors APAVAL.

Després de la primera sentència del Tribunal Suprem, l’administració autonòmica es va decantar per assajar la possibilitat de canviar la classificació del mètode amb l’objectiu de convertir-lo en selectiu per les seues condicions d’ocupació i per la tradició d’aquest, mitjançant el Decret 135/2000 pel qual «s’estableixen les condicions i requisits per a la concessió d’autoritzacions excepcionals per a la caça de tords amb parany en la CV». No obstant això, el procediment de nou va ser resolt pel TSJCV a favor d’Agró, declarant-se finalment nul·la la disposició impugnada. Igualment, aquesta sentència va ser confirmada pel Tribunal Suprem en 2005.

Més tard, els ecologistes van denunciar al Regne d’Espanya davant la Comissió de Comunitats Europees per tolerar la pràctica de caça de lliga a la Comunitat Valenciana. En aquesta ocasió, el Regne d’Espanya acaba sent condemnat pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea el desembre de 2004. Malgrat tot, cap d’aquestes sentències ha sigut suficient per a frenar la pertinaç insistència administrativa o de mala política de la Generalitat. Qui seguidament es va disposar a aprovar una modificació de la Llei 13/2004 de Caça, donant nova redacció a l’article 10 sobre Modalitats esportives i tradicionals de caça mitjançant la Llei 7/2009 per a autoritzar el parany. Açò va ser considerat nul i inconstitucional per Sentència del Tribunal Constitucional en 2013, en resposta al recurs presentat pel Govern d’Espanya. I és, a partir d’aquest moment, quan l’administració valenciana ‘s’inventa’ motius científics amb la condició de continuar amb el parany, sense èxit, tenint en compte la sentència del TSJCV de 2018.

Per tot això i cansades dels esforços de caçadors i simpatitzants polítics per deslegitimar tot el recorregut judicial que empara la il·legalitat d’aquest mètode de captura, Acció Ecologista-Agró ha expressat davant la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori la seua ferma oposició a l’aprovació de cap projecte d’autorització de caça amb parany o cistell-emmalla per a recuperar la tradició del parany. L’explicació és simple i, ben coneguda: la malla o la lliga no són selectius i per a la investigació científica de les migracions de les aus ja existeix una solució satisfactòria i innòcua com són les «xarxes japoneses». Així mateix, AEA ha decidit personar-se en l’expedient administratiu que actualment es tramita en la Conselleria fruit de la sentència del TSJCV del passat mes d’agost i ha sol·licitat, pertinentment, que el conseller desmentisca la informació publicada donant suport a una pràctica IL·LEGAL de caça amb parany.

SIN COMENTARIOS

Deja un comentario

RTVP & Tu Portavoz

Síguenos en nuestro canal de Telegram

Únete al Canal
CERRAR