L’acte va comptar amb el secretari d’Estat, Fernando Martínez López, qui es va comprometre a un estudi exhaustiu de la recent troballa de frescos antifeixistes a una antiga fàbrica contestana
Cocentaina, 18 d’octubre de 2024
El teló es tanca entre aplaudiments, les III Jornades per la Memòria Democràtica clausuren amb èxit i propostes de treball per a la capital del Comtat. Aquesta iniciativa del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina, junt amb la col·laboració d’entitats i ajuntaments, va celebrar el passat 17 d’octubre la clausura d’una tercera edició dedicada als i les mestres de la II República.
Ho va fer amb la projecció del documental Les mestres de la República. En l’acte va estar present el secretari d’Estat, Fernando Martínez López, qui va agrair la celebració d’aquest esdeveniment i, en nom del Govern espanyol, es va comprometre a prendre accions sobre les pintures recentment descobertes a una antiga fàbrica de Cocentaina i que daten de l’època de la Guerra Civil.
L’acte va estar presentat i conduït per la professora i sindicalista de l’STEPV, Emma Rodríguez, qui va afirmar que “aquestes jornades són imprescindibles per a no repetir el passat”, especialment en l’actualitat, en un context en què l’auge de l’extrema dreta és progressiu. Així mateix, Rodríguez va reflexionar sobre l’escola pública actual i els paral·lelismes amb aquella educació, i infraestructura, durant la II República.
Per part del secretari d’Estat, qui prèviament va visitar el mural i la resta de dibuixos descoberts en una antiga nau, es va comprometre a la realització d’un estudi per part del Ministeri per a investigar a fons aquesta troballa. “Som la memòria que tenim i la responsabilitat que assumim, sense memòria no existim.”
El descobriment del Centre d’Estudis Contestans, s’atribueix a soldats republicans del Batalló de Rereguarda número 6 d’Alacant, el qual va estar aquarterat a Cocentaina durant la Guerra Civil espanyola.
A més, Martínez López també va destacar el “gran paper dels republicans espanyols en la Memòria democràtica a Espanya”, gràcies a la seua tasca de lluita incansable, també a Europa durant la Segona Guerra Mundial. Per altra banda, també va afirmar que en les accions que estan portant-se a terme “s’ha de posar a les víctimes en el centre de la Memòria Històrica”.
L’acte també va comptar amb la intervenció del vicepresident del Fòrum, Francesc Jover, qui va recordar a la seua generació, “que es va gitar republicana i es va alçar franquista” i va fer una crida al compromís per part de les institucions perquè no caiguen en l’oblit les promeses sobre les accions que es porten a terme en aquest àmbit.
Per la seua part, la regidora de Memòria Democràtica a Cocentaina, Irene Barrachina, també va pronunciar unes paraules d’agraïment i es va sumar a reafirmar la tasca d’activitats com la que realitza el Fòrum.
Finalment, el president del Fòrum, Àlex Barber, va fer un homenatge floral a les víctimes del franquisme i la Guerra Civil. Una acció que es va realitzar davant del monument a aquestes víctimes, que fa solament uns mesos està instal·lat.
Ara, el Fòrum ja treballa en fer balanç de la tasca realitzada i continuar oferint una programació per la resta de l’any que permeta difondre i apropar a tot el públic aquella part de la història recent silenciada durant tants anys