Espacio publicitario

La plataforma ciutadana defensa un model de ciutat marítima contrari al portuari (brut i perillós, imposat). La Comissió Ciutat-Port exigeix la paralització d’aquest polèmic projecte i recorda que, com ha clamat la ciutadania als carrers, València no està en venda.

Davant les notícies conegudes a través dels mitjans de comunicació sobre l’imminent inici de les obres de la terminal nord del port, la Comissió Ciutat-Port reitera la seua oposició al faraònic i innecessari projecte del qual derivaran impactes negatius sobre la nostra salut, el nostre territori i la nostra economia i que només afavoreix els interessos privats d’uns poderosos grups de pressió (concretes empreses navilieres i de la construcció).

Dit d’una altra manera: MSC, Boluda, Bertolín i Acciona s’embutxaquen suculents beneficis i nosaltres els paguem el compte; novament pretenen exhaurir a aquesta societat, abans ja saquejada amb projectes altament lesius. Res millor que les propícies circumstàncies d’una obra portuària per a ocultar excessos ambientals i sobrecostos injustificats.

Denunciem als poders públics que donen suport a aquesta obra: PP+PSOE+VOX han consumat la seua traïció a la ciutat de València i han entregat als lobbies naviliers i de la construcció el tresor de la nostra façana marítima, perquè facen amb ella el que Sorolla mai va poder imaginar: convertir-la en un immens aparcament de contenidors i de creuersciutats flotants.

Denunciem el menyspreu, i la temeritat, de l’Autoritat Portuària de València cap a la legalitat i l’Estat de dret, ja que el projecte i la licitació de l’obra estan sota investigació judicial i pendents, per tant, de pronunciament definitiu sobre la seua legalitat

Recordem que eixe menyspreu (insubmissió a la legalitat per part de l’Autoritat Portuària de València) ja va ser censurat pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid que va donar la raó en la seua demanda a la Comissió Ciutat-Port i va anul·lar l’intent que Ports de l’Estat eludira la seua competència en la qualificació ambiental de l’obra: asseverar que l’obra no necessita una nova declaració d’impacte ambiental; eixa creïlla calenta que cap tècnic qualificat (i assenyat) sembla disposat a assumir.

Recordem també que la paralització del projecte de l’ampliació del port s’ha defensat, com a exigència expressa, a les demandes contingudes en el manifest de la jove plataforma ciutadana “València no està en venda” i que han subscrit més de 200 entitats i col·lectius que defensen el dret a l’habitatge i el territori enfront de l’especulació econòmica.

Volem una ciutat marítima, no una ciutat portuària, bruta i perillosa. Denunciem i defensem a l’Albufera del perill de salinització, així com els drets i la dignitat de Natzaret, al qual es va furtar la platja, i dels barris del Sud. Exigim la reversió dels terrenys de la Punta destrossada per la ZAL.

Des de la Comissió Ciutat-Port s’anima a la ciutadania a no donar-se per vençuda en aquest procés d’un port que, des dels anys 80, es menja una ciutat mos a mos. En 1986 una ampliació ja va aniquilar la platja de Natzaret. Més tard va arribar la ZAL amb la destrucció de l’horta i la forma de vida de la població de la Punta, que va ser expulsada del seu territori.

Ara, aquesta última ampliació condemna les platges de l’Albufera i la salut ambiental de la ciutat. Després vindran els accessos per a camions i trens a través de l’horta… fins a transformar València de lluminosa ciutat marítima a irrespirable ciutat portuària. Però no serà la primera vegada que la ciutadania, a través dels seus moviments socials, paralitza la destrucció del territori (Saler per al Poble, Llit vell del Túria…).

Més que mai cal estar vigilants als primers impactes derivats d’aquesta construcció per a no deixar passar ni una exposar públicament el negre esdevindre que ens programen. Impliquem, per això, a la ciutadania per a la defensa del nostre patrimoni, perquè el territori ens pertany i la nostra salut també, i l’animem a col·laborar i alertar de les irregularitats d’aquells que volen enriquir-se a costa de nosaltres.

Actuem, i actuarem, en defensa del territori. No a l’ampliació del Port de València.

S’acompanya fotografia d’un vaixell de MSC emetent fums sobre la ciutat de València (fotografia de la Comissió Ciutat-Port 20241213)

Espacio Publicitario

Deja un comentario