· L’associació destaca que la norma reformada és fruit d’una demanda ciutadana que va rebre el suport de 118.000 signatures
· El col·lectiu anima els parlamentaris valencians que constituïsquen una entesa per portar la reforma de la llei al Constitucional
València, 2 d’abril de 2025
L’associació Per l’Horta ha demanat per escrit al Defensor del Poble que recórrega davant el Tribunal Constitucional la reforma de Llei de l’Horta de València aprovada pel Consell de Carlos Mazón. «Cal recordar que la norma que ara s’ha modificat va ser el fruit d’una demanda ciutadana. 118.000 signatures feren costat a la primera iniciativa legislativa popular valenciana. L’horta de València és un símbol popular, part de la nostra identitat com a valencians», assenyala Antonio Montiel, membre de l’equip jurídic que ha elaborat l’escrit.
L’associació busca així una nova via d’oposició a la recent reforma de la Llei de l’Horta, que ha suposat la desprotecció d’una tercera part de la superfície protegida i que pretén facilitar la implantación i ampliació de negocis de restauració i oci en terrenys d’horta. Canvis que suposen un perill de turistificació a parer del col·lectiu.

Per l’Horta ha acudit al Defensor del Poble perquè les associacions no tenen capacitat jurídica per a interposar directament un recurs d’inconstitucionalitat, però anima els parlamentaris valencians en el Congrés i el Senat perquè constituïsquen una entesa per a presentar el recurs, una possibilitat que seria factible amb el suport d’un mínim de 50 diputats o 50 senadors.
Des de l’entitat es considera que la recent modificació de Llei de l’Horta de València per part del Govern del Partit Popular suposa quatre vulneracions de la Constitució. En primer lloc, perquè no s’acrediten les «circumstàncies d’extraordinària i urgent necessitat» per a modificar una norma amb rang de llei per mitjà d’un decret llei. En segon lloc, perquè les modificacions introduïdes afebleixen les proteccions mediambientals i disminueixen els nivells de protecció de la salut del conjunt de la societat. En tercer lloc, perquè es redueix la protecció d’un patrimoni cultural i etnogràfic singular, i, per acabar, perquè la supressió del Consell de l’Horta té un efecte regressiu sobre el dret a la participació política pública.
En l’escrit adreçat al Defensor del Poble, el col·lectiu recorda que el mateix preàmbul de la llei ara modificada destaca que «només resten cinc espais semblants a la Unió Europea, com ho testifica l’Informe Dobris de l’Agència Europea del Medi Ambient, el qual reconeix aquests paisatges com a portadors de valors culturals i històrics que la Unió Europea ha de preservar».

L’associació recorda en el document enviat al Defensor del Poble que el Tribunal de les Aigües és bé d’interès cultural immaterial des de 2006 per decret del Consell i, a més, des de 2009, està inscrit en la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco, però que, «sense la protecció adequada», aquestes figures quedarien buides de contingut. Destaca a més que, en 2019, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO, en les seus sigles en anglès) va declarar el «regadiu històric de l’Horta de València “sistema important del patrimoni agrícola mundial (SIPAM)”».
Per l’Horta assenyala que pensen reclamar el suport de la societat civil per mitjà d’una recollida de signatures adreçada al defensor del poble, a la qual conviden a sumar-se a associacions i col·lectius tant del País Valencià com de tota Espanya. Ja està disponible a la web de l’associació: https://perlhorta.info/modificacions-llei-horta-al-constitucional/