- Les ecologistes alerten de la incompatibilitat del projecte amb la conservació de la biodiversitat i el compliment de la normativa ambiental vigent
Acció Ecologista-Agró ha presentat al·legacions al ‘Projecte i estudi paisatgístic per a la Declaració d’Interés Comunitari (DIC) per al càmping turístic esportiu en el terme municipal de la Nucia’. D’acord amb el que denuncia l’entitat ecologista en el seu escrit, esta activitat venuda com a sostenible i d’impacte ambiental mínim, derivarà en majors pressions sobre el territori i en la degradació dels seus entorns naturals i la biodiversitat que alberguen, contravenint normatives proteccionistes establertes fins i tot en l’àmbit internacional.
Per començar, l’esmentat projecte suposaria la destrucció directa i indirecta de poblacions de flora amenaçada, especialment de l’espècie endèmica Teucrium lepicephalum Pau, catalogada com a “vulnerable” tant al Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçada com al Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades. Esta planta, amb només dues poblacions conegudes a la província d’Alacant, es troba ja seriosament fragmentada i amenaçada per la urbanització i el canvi d’usos del sòl. De fet, com ha denunciat AE-Agró les obres del PAI en la UE-1 del sector “La Serreta” de la Nucia iniciades el 2023 han derivat en la destrucció del seu hàbitat i també de molts exemplars. Una actuació que, recorden activistes d’Agró, ha dut l’entitat a denunciar davant la Fiscalia de Medi Ambient d’Alacant a l’alcalde de la Nucia, Bernabé Cano, i el director general d’urbanisme, Miguel Àngel Ivorra, així com a altres regidors del govern local, d’haver comés un delicte de dany a la flota protegida.
En este sentit, membres d’Acció Ecologista-Agró a la Marina Baixa insisteixen en el fet que la desaparició local del poliol, arran dels impactes sinergètics i acumulatius d’ambdues actuacions urbanístiques -PAI Serreta i Càmping Turístic en qüestió-, seria irreversible i contravindria la legislació autonòmica, estatal i europea de conservació de la biodiversitat. Ja que per a assolir la seua protecció esta espècie es troba inclosa dins del Llistat d’Espècies en Règim de Protecció Especial (LESPRE), de l’Annex I del Conveni de Berna i de l’annex II de la Directiva Hàbitats, entre altres.
Pel que fa a la biodiversitat, a més a més, les ecologistes informen que en la zona projectada per al càmping hi ha presència d’altres espècies protegides i vigilades que es veurien afectades, com Campanula fastigiata, Chaenorhinum rupestre i Orchis italica. Així com un hàbitat d’interés comunitari prioritari: la vegetació gipsícola ibèrica (tipus 1520, segons la Directiva Hàbitats 92/43/CEE). La destrucció d’este hàbitat, en el que s’inclou per cert el poliol amarg, suposaria una significativa pèrdua de biodiversitat i un incompliment dels compromisos i obligacions internacionals adquirits per l’Estat espanyol.
A banda d’això, paren atenció en la transformació irreversible de sòl no urbanitzable per a la implantació del càmping i les conseqüències que es desencadenarien en minvar els serveis ecosistèmics que proveeix, les quals serien poc favorables per enfrontar l’actual context de canvi climàtic. En concret, asseguren que el projecte afavoriria processos d’erosió i desertificació, especialment greus en un entorn semiàrid com el d’Alacant. També que l’eliminació de coberta vegetal i la compactació del sòl augmentarien la vulnerabilitat territorial davant pluges torrencials i accelerarien la pèrdua de sòl fèrtil.
Des d’un vessant més social, tal com expressen les ecologistes en les al·legacions presentades, el projecte preveu una afluència superior a 1.500 persones diàries en el càmping turístic. Això indubtablement incrementaria l’explotació de recursos ja limitats com l’aigua, tot i l’emergència per sequera que es viu a la comarca, i empitjoraria la qualitat dels serveis públics actualment molt saturats precisament pel model de turisme massiu potenciat al País Valencià, inclosa la xarxa de comunicacions, que queda col·lapsada durant els mesos de temporada alta. En definitiva, esta intensificació d’usos agreujaria els problemes d’escassetat hídrica i de gestió de residus, posant en risc la sostenibilitat ambiental i social de la zona.
Acció Ecologista-Agró rebutja l’argumentació del projecte, que presenta la seua explotació turística com una mesura de restauració ambiental. La gestió forestal adequada i la conservació dels hàbitats naturals són l’única via per garantir la preservació d’estos espais, no la seua urbanització encoberta. A més, la substitució d’espècies autòctones per altres alienes, com la jacaranda, suposa una alteració inacceptable de l’ecosistema local.
Davant estos fets, Acció Ecologista-Agró exigeix a les administracions competents la denegació de la Declaració d’Interés Comunitari per a este projecte i la posada en marxa de mesures urgents de conservació, com la creació de microreserves de flora que protegisquen ‘in situ’ les espècies i la redacció de plans de recuperació per a les que estiguen o puguen vore’s afectades. El futur de la Nucia ha de passar per la protecció i posada en valor del seu patrimoni natural, no per la seua destrucció irreversible.