Espacio publicitario

De l’11 al 17 de maig, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat a Massamagrell (Horta Nord, València) per continuar estudiant l’evolució de les tortugues autòctones que viuen a la Marjal de Rafalell i Vistabella. En esta edició, les 29 persones que s’han sumat a esta iniciativa han pogut censar una tortuga d’aigua ibèrica o de rierol (Mauremys leprosa) en esta xicoteta però valuosa zona humida. Malauradament, també han localitzat dues tortugues exòtiques i invasores de florida (Trachemys scripta).​

Per catorzé​ any consecutiu, Acció Ecologista-Agró ha tornat a convocar el Projecte Emys, el major voluntariat mediambiental del País Valencià, a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València). Concretament de l’11 al 17 de maig, període durant el qual s’han realitzat quatre voluntariats per realitzar el seguiment de les poblacions de tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) i tortugues d’aigua ibèriques o de rierol (Mauremys leprosa) que habiten en este aiguamoll.

En els sis mornells instal·lats en dues llacunes diferents, gràcies a l’ajuda de 29 voluntàries, el Projecte Emys ha localitzat enguany una tortuga d’aigua ibèrica ja censada anys enrere. També, han pogut identificar altres espècies autòctones com l’anguila (Anguilla anguilla) o la gambeta, un crustaci endèmic no molt abundant pel mal estat de conservació en què es troben les zones humides, que ens indica la bona qualitat de l’aigua que té ara la marjal.

A més a més, d’igual manera que l’any passat, durant les sessions de mostreig les voluntàries van trobar a mà 5 exemplars vius i 4 morts de petxinots pertanyents a l’espèci​e ​Anodonta anatina, catalogada en perill d’extinció.

Malauradament i a diferència de les darreres edicions, esta temporada s’han tret del medi natural dues tortugues exòtiques i invasores de florida: una femella i un juvenil sense sexar, que van ser traslladats al Centre de Recuperació de Fauna “la Granja de El Saler”, d’acord amb la normativa vigent. Esta troballa no és un molt bona notícia ja que ens indica que la població de Trachemys scripta està reproduint-se en l’aiguamoll.  A banda, s’han capturat i retirat del medi natural, 39 perca sols (Lepomis gibbosus), 172 carrancs americans (Procambarus clarkii), 1 carpins (Carassius auratus), 1 gambusia (Gambusia holbrooki) i 3 carpes (Cyprinus carpio).

Esta edició del Projecte Emys en Rafalell ha sigut coordinada per l’equip d’AE-Agró del Tancat de la Pipa, àrea de reserva del PN de l’Albufera que custodia Agró junt amb SEO/BirdLife. Ha rebut el suport de la Generalitat, ha comptat per tercer any consecutiu amb el de Caixa Popular i, com en edicions anteriors, també amb el de les dues administracions implicades en el projecte del Tancat de la Pipa: la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i l’Ajuntament de València.

Des d’AE-Agró agraeixen la col·laboració de totes i tots els voluntaris que han fet possible el Projecte Emys 2025 en Rafalell. Finalment, recorden que el voluntariat acaba d’arrancar i conviden a totes les amants de la natura a sumar-se al Projecte Emys. De fet, actualment s’està desenvolupant a l’Ullal de Senillera en Albalat de la Ribera, al PN del Fondo i a la Marjal d’Almenara -en esta última zona per part dels voluntaris sèniors d’Agró i alumnes en pràctiques sense fer convocatòries obertes al públic-. Per a apuntar-se i rebre més informació, l’adreça de contacte és projecteemys@gmail.com. Entra en acció i posa el teu granet d’arena en la conservació de les tortugues!!! *Recordem que els noms en castellà de les tortugues d’aigua dolça són: galápago europeo (Emys orbicularis) i galápago leproso (Mauremys leprosa).​

Espacio Publicitario

Deja un comentario