L’associació assenyala que l’actuació suposaria un greu impacte visual, ambiental i paisatgístic
L’entitat reclama la recuperació d’espais agrícoles actius i una gestió i finançament públic específics València, 2 de Juny de 2025
Per l’Horta denuncia que el pla especial de protecció i reforma interior (PEPRI) de Sant Miquel dels Reis, impulsat per l’Ajuntament de València, prioritza l’obtenció de plusvàlues urbanístiques i preveu la construcció de 464 habitatges, amb edificis de fins a 15 altures, aparcaments a gran escala i la ubicació de camps de futbol davant del monestir. Aquestes actuacions suposarien un greu impacte visual, ambiental i paisatgístic, i consolidarien la ruptura entre el monument i l’horta que històricament l’envoltava.
L’Associació Per l’Horta denuncia que el monestir hauria de continuar sent una fita monumental en un entorn agrícola i obert, i no quedar ofegat entre barris i noves construccions. L’urbanisme plantejat no respecta ni la lògica del paisatge ni la necessitat de connectar la infraestructura verda entre l’horta de ponent i la de llevant, actualment fragmentada. Per això, resulta imprescindible, segons Per l’Horta, no introduir noves edificacions en la franja nord de l’àmbit per davant de les actuals que donen enfront del carrer Riu Genil, menys encara en forma d’una torre de 15 altures que lleva al monestir el protagonisme visual que li correspon en exclusiva.
L’entitat proposa substituir part dels espais previstos com a zones verdes i espais lliures convencionals o aparcaments per espais agrícoles actius o d’ús comunitari. Aquesta opció, a més de ser menys costosa, contribuiria a recuperar la continuïtat visual i funcional de l’horta i a millorar la resiliència territorial davant de fenòmens climàtics extrems, com les pluges intenses.
Per l’Horta rebutja també que la viabilitat del projecte urbanístic depenga exclusivament de la generació de plusvàlues immobiliàries que el propi pla taxa en un 40% de beneficis en favor d’agents privats. Reivindica una gestió i finançament públic específics —com s’ha fet en altres actuacions patrimonials de rellevància— i exigeix la implicació activa de la Generalitat Valenciana, la Diputació i l’Ajuntament, perquè aquesta actuació estiga a l’altura del valor patrimonial que representa.
El passat mes d’abril es va exposar a informació pública el PEPRI de Sant Miquel dels Reis. Aquesta intervenció és especialment delicada, ja que el monestir està declarat bé d’interès cultural (BIC), amb la categoria de monument. Aquesta figura implica la màxima protecció jurídica tant per a l’edifici com per al seu entorn immediat. Sant Miquel dels Reis, a més d’un bé arquitectònic singular, és un referent del paisatge hortícola valencià. Està envoltat d’horta de grau H1, el màxim nivell de protecció segons el Pla d’Acció Territorial de l’Horta, i forma part del Paisatge de Rellevància Regional PRR-37, segons la Generalitat Valenciana. Per això, qualsevol actuació urbanística hauria de respondre a criteris de màxima cautela, coherència històrica i integració paisatgística, com ha al·legat l’Associació Per l’Horta.