Inicio Acció Ecologista-Agró Acció Ecologista-Agró renuncia a la seua participació al consell de Participació i...

Acció Ecologista-Agró renuncia a la seua participació al consell de Participació i Medi ambient (CAPMA) per falta de participació real i transparència

0
4

Acció Ecologista-Agró ha remés als membres del CAPMA un escrit justificat per la falta de rigor d’aquest organisme i de la conselleria, i justificatiu, on detallen les actuacions d’aquest govern, emmascarades com necessàries per a la reconstrucció, que només beneficien a l’especulació urbanística de nou.

L’escrit remés a tots els membres del CAPMA està molt centrat en les polítiques negacionistes d’aquest govern, que neguen el canvi climàtic i els seus efectes, que segons el parer de l’entitat, són molt perilloses, maten persones i degraden el medi ambient.

Al·leguen en el seu escrit que la base de la reconstrucció hauria de ser el dret a la vida i gaudir d’un medi ambient equilibrat i saludable, i que fins que no es restablisca aquesta premissa no s’estarà actuant correctament.

Tornar a la situació prèvia al desbordament de rius i barrancs del 29 d’octubre, no assegura aquest dret, perquè les condicions meteorològiques es poden repetir i tornar a posar en perill la vida de les persones que habiten el territori, així com els seus béns i medi ambient de la zona.

L’escrit continua fent un repàs de les normes de caràcter urbanístic que ha aprovat el govern valencià actual, on s’han introduït propostes tan agosarades i imprudents com que un Pla d’Ordenació detallat puga modificar el planejament estructural i s’ha eliminat la tramitació dels instruments urbanístics i l’informe vinculant de l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana. Amb aquesta normativa es reforça i potencia els instruments urbanístics per a implantar usos en sòls no urbanitzables, que són d’ús excepcional, perquè acaben convertits en instruments d’ús ordinari, com són els PAI o les DIC.

La Comunitat Valenciana compta amb 400 milions de m² de sòl urbanitzable i 50 milions de sòl urbà. No existeix, per tant, un problema de falta de sòl sinó de gestió del sòl classificat i també de necessitat de filtrar aquests sòls que van ser classificats, en gran mesura, en temps de la bombolla immobiliària. Més del 70% del litoral valencià es troba ja urbanitzat. Qualsevol nova normativa o regulació que afecte la franja costanera ha de tindre com a únic objectiu la protecció del poc sòl que queda lliure i procurar la seua qualitat, perquè puga complir amb les funcions ambientals essencials amb què ens proveeix.

Per aquestes qüestions i altres, Acció Ecologista-Agró no vol permetre que s’utilitze el Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient per a blanquejar el que per a l’administració és “participació pública” i que realment no és més que un tràmit per continuar amb les mateixes polítiques que trenquen el territori, que no respecten els processos naturals, que neguen els efectes del canvi climàtic, que no s’adapten a les noves condicions generades.

On estan els plans de recuperació, consensuats i en coordinació amb totes les administracions, i acordats per la població local? Es pregunta l’entitat ecologista.

L’entitat afegeixen que l’eliminació de la llei de l’Horta, que protegia les zones cultivades de l’especulació urbanística, afavoreix que s’implanten en aquests territoris actuacions que augmentaran la impermeabilització del sòl, augmentar el volum d’aigua que corre per la superfície, i incrementar el risc d’inundació de les zones properes. Una revocació que tampoc s’ha portat ni s’ha parlat ni plantejat al CAPMA, ja que sembla que només el govern valencià té alguna cosa a dir respecte d’aquesta normativa.

Amb les reformes legislatives realitzades l’única cosa que demostra l’actual govern valencià és que continueu sense escoltar les associacions ecologistes, a la gent que habita eixos territoris, i neguen normatives i recomanacions ambientals procedents d’Europa, com el pacte verd europeu (famós al nostre territori perquè s’ha convertit en moneda de canvi per a l’aprovació dels pressupostos).

Per aquestes qüestions Acció Ecologista-Agró no va continuar participant d’un consell (el CAPMA) que no té en consideració la seua veu, i per això, es neguen a contribuir d’aquesta farsa de participació en decisions amb què estan completament en descord, fins que no canvien les circumstàncies, o es demostre que el govern valencià es pren en consideració real la participació ciutadana i el medi ambient.

No obstant això, pel que respecta a la legislació d’ordenació territorial i urbanística, finalitza l’escrit, es fan algunes recomanacions necessàries, molt bàsiques, com prioritzar la consolidació de les ciutats existents, tindre en compte el principi de la no regressió ambiental a l’hora de regular sobre un àmbit que ja ha sigut avaluat ambientalment, que l’ETCV siga vinculant, la necessitat de crear un Pla Territorial per la instal·lació de plantes solar, i la creació d’una regulació que resolga els problemes ocasionats per una normativa sectorial i l’obligació de revisar el Pla General. Sol·liciten la desclassificació de sòls urbanitzables en situació bàsica fruit de classificacions de sòls de temps passats, anacrònica i obsolets, que no han estat avaluats ambientalment. També que s’aplique la llei i que el servei d’avaluació ambiental caduque els procediments d’aprovació dels plans que tenen la Declaració Ambiental i Territorial Estratègica (DATE) caducada.

Finalment, per rematar l’escrit exigeixen la immediata aplicació de la Disposició Transitòria Primera del PATIVEL, ja que la Direcció General d’Urbanisme, Paisatge i Avaluació Ambiental està fent cas omís d’aquesta disposició que exigeix la immediata desclassificació dels sòls urbanitzables al litoral, que estan paralitzats, sense programa aprovat o anul·lat, com és el cas del PAI  de Donya Blanca a Torreblanca, o el cas del PAI de Sant Gregori, a Borriana, i altres 8 sectors més que hi ha al llarg de la costa que no haurien de ser urbanitzats. 

Comissió de Territori

Acció Ecologista-Agró

SIN COMENTARIOS

Deja un comentario

RTVP & Tu Portavoz

Síguenos en nuestro canal de Telegram

Únete al Canal
CERRAR