8 de setembre de 2021
Compromís ha demanat aquest dimecres al president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, que reclame l’acta al seu número dos, Eduardo Dolón, per haver lliurat certificats fraudulents a la Intervenció de la institució sobre l’ús de la subvenció per a les activitats del grup polític.
En el torn de precs i preguntes del ple de setembre, el portaveu de la coalició, Gerard Fullana, ha assenyalat que ni encarregant una auditoria a dit fins i tot sense tenir competències per a això, el PP ha aconseguit que deixen d’aflorar desenes de milers d’euros que van ser usades per a finançar irregularment al partit després de sis anys esquivant la fiscalització dels seus comptes.
S’ha referit així el diputat valencianista a l’auditoria que reclama el reintegrament a les arques públiques d’almenys 45.000 euros dels 446.000 euros dels diners de la subvenció per a l’activitat dels diputats, i que va acabar en comptes del Partit Popular entre 2015 i 2018. Alhora, el Tribunal de Comptes investiga a petició de Compromís si la quantitat a retornar a les arques públiques és major del que dicta la auditoria.
“Un informe recent ha detectat un finançament irregular del Partit Popular d’Alacant a través del seu grup polític en la Diputació i els condemna a retornar part dels diners”, ha assenyalat Fullana, “i posa en quarantena altres partides investigades a més pel Tribunal de Comptes. Aquest fet demostra que els certificats lliurats per Dolón a la Intervenció i amb els quals es pretenia evitar lliurar les factures de justificació eren fraudulents”.
Segons aqueix informe, dels 45.000 euros a retornar pels populars, 28.000 euros van servir per a pagar menjars i desplaçaments que no tenen res a veure amb l’activitat política dels diputats. Fins i tot demostra que l’ús dels diners de la Diputació ha servit perquè entre 2015 i 2016 el percentatge de finançament del partit provinent de la institució passara del 27,82% al 99,58%, generant a més superàvit en els comptes dels populars. Fullana ha recordat que va ser en 2015 quan PP i PSOE van pactar l’augment de la subvenció als grups polítics multiplicant-la per quatre, coincidint amb el daltabaix electoral del bipartidisme. Durant sis anys, els populars han fet l’impossible perquè no es fiscalitzen els seus comptes.
Impost a les grans empreses
Així mateix, Compromís ha votat en contra de la reducció de l’Impost d’activitats Económicas (IAE) a les grans empreses, que no suposen ni el sis per cent de les companyies que operen a la província d’Alacant, mentre la Diputació ni tan sols és capaç d’executar les ajudes a les pimes i el comerç local. “Només afecta a les empreses amb més recaptació, que haurien d’acostar el muscle. Però els té igual recaptar o no, ja que no executen res”, ha apuntat Fullana. És la segona vegada que l’equip de govern de PP i Ciudadanos han rebaixat aquest impost per a empreses nacionals o internacionals: en 2020 ja ho va rebaixar del 20,5% al 10%. Ara ho fa del 10 al 5%.
Compromís pide a Mazón que haga dimitir a su número dos por la financiación irregular del PP en Alicante
8 de septiembre de 2021
Compromís ha pedido este miércoles al presidente de la Diputación de Alicante, Carlos Mazón, que reclame el acta a su número dos, Eduardo Dolón, por haber entregado certificados fraudulentos a la Intervención de la institución sobre el uso de la subvención para las actividades del grupo político.
En el turno de ruegos y preguntas del pleno de septiembre, el portavoz de la coalición, Gerard Fullana, ha señalado que ni encargando una auditoría a dedo incluso sin tener competencias para ello, el PP ha conseguido que dejen de aflorar decenas de miles de euros que fueron usadas para financiar irregularmente al partido tras seis años esquivando la fiscalización de sus cuentas.
Se ha referido así el diputado valencianista a la auditoría que reclama el reintegro a las arcas públicas de al menos 45.000 euros de los 446.000 euros del dinero de la subvención para la actividad de los diputados, y que acabó en cuentas del Partido Popular entre 2015 y 2018. Al mismo tiempo, el Tribunal de Cuentas investiga a petición de Compromís si es mayor la cantidad de dinero a devolver de lo que dicta la auditoría.
“Un informe reciente ha detectado una financiación irregular del Partido Popular de Alicante a través de su grupo político en la Diputación y les condena a devolver parte del dinero”, ha señalado Fullana, “y pone en cuarentena otras partidas investigadas además por el Tribunal de Cuentas. Este hecho demuestra que los certificados entregados por Dolón a la Intervención y con los que se pretendía evitar entregar las facturas de justificación eran fraudulentos”.
Según ese informe, de los 45.000 euros a devolver por los populares, 28.000 euros sirvieron para pagar comidas y desplazamientos que no tienen nada que ver con la actividad política de los diputados. Incluso demuestra que el uso del dinero de la Diputación ha servido para que entre 2015 y 2016 el porcentaje de financiación del partido proveniente de la institución pasara del 27,82% al 99,58%, generando además superávit en las cuentas de los populares. Fullana ha recordado que fue en 2015 cuando PP y PSOE pactaron el aumento de la subvención a los grupos políticos multiplicándola por cuatro, coincidiendo con el descalabro electoral del bipartidismo. Durante seis años, los populares han hecho lo imposible por que no se fiscalicen sus cuentas.
Impuesto a las grandes empresas
Asimismo, Compromís ha votado en contra de la reducción del Impuesto de Actividades Económicas (IAE) a las grandes empresas, que no suponen ni el seis por ciento de las compañías que operan en la provincia de Alicante, mientras la Diputación ni siquiera es capaz de ejecutar las ayudas a las pymes y el comercio local. “Solo afecta a las empresas con más recaudación, que deberían arrimar el hombro. Pero les da igual recaudar o no, ya que no ejecutan nada”, ha apuntado Fullana. Es la segunda vez que el equipo de gobierno de PP y Ciudadanos han rebajado este impuesto para empresas nacionales o internacionales: en 2020 ya lo rebajó del 20,5% al 10%. Ahora lo hace del 10 al 5%.