El Ministerio elude facilitar durante dos años al senador el informe solicitado por Compromís en el Senado de la rentabilidad de las distintas líneas de la red ferroviaria del Estado
Madrid, 14 de enero de 2022
El senador valencianista, Carles Mulet, ha vuelto a denunciar la escasa comprensión lectora de quien contesta a los senadores en nombre del Gobierno o su mala fe, al no facilitarle los informes solicitados en enero de 2020 de la rentabilidad de las distintas líneas de la red ferroviaria del Estado sino estudios e informes oficiales sobre el gasto en infraestructuras. Mulet reprochaba al Gobierno su escaso interés en impulsar el reclamado Tren de la Costa que debe vertebrar las comunicaciones valencianas en transporte colectivo para afrontar el cambio climático y las necesidades de movilidad, y cuya rentabilidad había sido puesta en cuestión por el Gobierno.
“Si estudiar la rentabilidad es lo que está paralizando esta demandada infraestructura, queríamos conocer los informes existentes sobre la rentabilidad de las distintas líneas en funcionamiento y de las inversiones realizadas en nuevos trayectos, así como de las inauguraciones de líneas AVE recientemente ejecutadas desde Madrid al extrarradio de la capital”, ha explicado Mulet.
La respuesta no ha podido ser más decepcionante. No solo han tardado dos años en contestar al senador valenciano, sino que además lo que contestan no tiene nada que ver con lo solicitado. Para Mulet “por eso nos tememos que este proyecto se está retrasando deliberadamente. Que nos digan que los enlaces de la AIREF y la UE recomiendan mejorar la selección de las inversiones en infraestructuras para elevar su rentabilidad social y económica y satisfacer las necesidades de movilidad de los ciudadanos o que la red fragmentada de trenes de alta velocidad es ineficaz y cara, no es nada nuevo. Estamos hablando de un tren que supondría un revulsivo económico importante para las comarcas de la Safor y la Marina potenciales beneficiadas socialmente, el sector turístico y los estudiantes, que reduciría notablemente la peligrosidad en los desplazamientos y el transporte por carretera”.
La coalición señala que el grueso de las inversiones va a la alta velocidad mientras se deteriora y relega el servicio convencional. Fue en julio de 2015 cuando se sometió a información pública el Estudio Informativo de la línea ferroviaria València-Alacant (Tren de la Costa) que incluye en su ámbito el tramo entre Gandia y Dénia. En 2016 el Gobierno ya contestó a Compromís que estaba analizando las alegaciones recibidas pero la Declaración de Impacto Ambiental no avanza, cuando debería haber culminado sobradamente. El senador Mulet ha pedido que “se desbloquee de una vez la inversión que el propio Gobierno valora en 1.657 millones de euros y comiencen las distintas partes a concretar su ejecución y financiación”.
TREN DE LA COSTA
Mulet: “Arran de les últimes respostes del Govern, ens temem que no tenen gens d’interès amb el Tren de la Costa mentre prioritzen línies discutibles”
El Ministeri eludeix facilitar durant dos anys al senador l’informe sol·licitat per Compromís al Senat de la rendibilitat de les diferents línies de la xarxa ferroviària de l’Estat
Madrid, 14 de gener de 2022
El senador valencianista, Carles Mulet, ha tornat a denunciar l’escassa comprensió lectora de qui contesta als senadors en nom del Govern o la seua mala fe, al no facilitar-li els informes sol·licitats al gener de 2020 de la rendibilitat de les diferents línies de la xarxa ferroviària de l’Estat sinó estudis i informes oficials sobre la despesa en infraestructures. Mulet retreia al Govern el seu escàs interès a impulsar el reclamat Tren de la Costa que ha de vertebrar les comunicacions valencianes en transport col·lectiu per a afrontar el canvi climàtic i les necessitats de mobilitat, i la rendibilitat de la qual havia sigut posada en qüestió pel Govern.
“Si estudiar la rendibilitat és el que està paralitzant aquesta demandada infraestructura, volíem conèixer els informes existents sobre la rendibilitat de les diferents línies en funcionament i de les inversions realitzades en nous trajectes, així com de les inauguracions de línies AVE recentment executades des de Madrid a l’extraradi de la capital”, ha explicat Mulet.
La resposta no ha pogut ser més decebedora. No sols han tardat dos anys a contestar al senador valencià, sinó que a més el que contesten no té res a veure amb el sol·licitat. Per a Mulet “por això ens temem que aquest projecte s’està retardant deliberadament. Que ens diguen que els enllaços de l’AIREF i la UE recomanan millorar la selecció de les inversions en infraestructures per a elevar la seua rendibilitat social i econòmica i satisfer les necessitats de mobilitat dels ciutadans o que la xarxa fragmentada de trens d’alta velocitat és ineficaç i cara, no és res nou. Estem parlant d’un tren que suposaria un revulsiu econòmic important per a les comarques de la Safor i la Marina potencials beneficiades socialment, el sector turístic i els estudiants, que reduiria notablement la perillositat en els desplaçaments i el transport per carretera”.
La coalició assenyala que el gruix de les inversions va a l’alta velocitat mentre es deteriora i relega el servei convencional. Va ser al juliol de 2015 quan es va sotmetre a informació pública l’Estudi Informatiu de la línia ferroviària València-Alacant (Tren de la Costa) que inclou en el seu àmbit el tram entre Gandia i Dénia. En 2016 el Govern ja va contestar a Compromís que estava analitzant les al·legacions rebudes però la Declaració d’Impacte Ambiental no avança, quan hauria d’haver culminat àmpliament. El senador Mulet ha demanat que “es desbloquege d’una vegada la inversió que el propi Govern valora en 1.657 milions d’euros i comencen les diferents parts a concretar la seua execució i finançament”.