Les altes temperatures afecten les aus urbanes i poden provocar que les cries es precipiten dels seus nius.
Per tal de preservar la biodiversitat d’aus urbanes i els seus beneficis des de la plataforma municipalista s’han proposat una sèrie de mesures per a ajudar a protegir les aus urbanes davant les altes temperatures.
El canvi climàtic està afectant moltíssim a les persones, però també a l’entorn en les que viu. Aquest darrer plenari Guanyar Alcoi va posar sobre la taula els efectes de la calor intens en falciots, oronetes, teuladins i altres aus urbanes que habiten a la nostra ciutat després de veure algunes cries mortes als carrers. Es tracta d’una conseqüència ja advertida en altres ciutats del país perquè es precipiten dels seus nius al no poder suportar temperatures tan intensament caloroses. Com assenyala el regidor de la formació Pablo González: «el canvi climàtic és un problema gravíssim creat per l’ésser humà que està afectant altres éssers vius. Hem de ser responsables, ja que la biodiversitat és un factor lligat a la nostra qualitat de vida. Les aus que niuen a l’entorn urbà, a més d’ajudar-nos alimentant-se d’insectes són indicadors del grau de qualitat de l’aire o del nivell de sorolls i la seua disminució està lligada a estos factors, per tant, creiem que hem de treballar també pel seu benestar, perquè serà el nostre».
Per a protegir a la fauna urbana Guanyar va proposar un seguit de mesures que van ser aprovades pel govern municipal. Aquestes mesures han sigut:
- Que s’instal·len caixes-nius abans de l’època de cria.
- Que s’habiliten abeuradors o llocs perquè estes aus puguen beure i refrescar-se en diferents punts de la nostra ciutat.
- Que es faça una campanya alertant a la ciutadania sobre quines passes cal seguir si ens trobem aus xicotetes als carrers.
D’altra banda, Guanyar Alcoi també ha volgut incidir en accions que les veïnes i veïns d’Alcoi poden dur a terme per ajudar a les aus insectívores a passar un millor estiu. Per exemple, segons SEO BirdLife podem tindre abeuradors a les nostres terrasses i balcons perquè aquestes aus es puguen refrescar i hidratar. «Cada dia que passa ens adonem de com estan afectant la nostra vida quotidiana les altes temperatures. Ja fa temps que hem proposat mesures adreçades a millorar el benestar de les persones davant estes i a mirar de pal·liar el seu augment en entorns urbans. I pensant en poder protegir la biodiversitat del nostre entorn vital cal que implementem accions importants, però també petites mesures, quotidianes, que contribuiran a fer que el col·lapse climàtic que ja estem vivint tinga uns efectes més suaus en les nostres vides» conclou González.