TRENES
Carles Mulet recuerda que además se ha implantado la gratuidad en los Cercanías y la necesidad de utilizar medios más sostenibles y con menores emisiones que el avión
Madrid, 22 de octubre de 2022
El Gobierno sigue sin apostar ni considerar el tren como un aliado en la lucha contra el cambio climático y en la movilidad sostenible. A una reciente pregunta planteada por el portavoz de Compromís, Carles Mulet, el Ejecutivo echa balones fuera para restar importancia a las propuestas que plantean volver a potenciar trenes y rutas internacionales y estatales de largo recorrido. “Frente a medios contaminantes como el avión planteábamos recuperar trenes como el Estrella, que recorrían el Estado de norte a sur, de Alacant a Irún, de Canfranc a Madrid y València, de Algeciras a Portbou, de Santander a Málaga o de Madrid a Vigo, o los Trenhotel nocturnos o las antiguas rutas internacionales que comunicaban las principales capitales del Estado con Zúrich, Milán, Austerlitz o Bourg-Saint-Maurice. Mientras Europa regresa al tren el Gobierno en su respuesta nos habla con evasivas de viabilidad económica o la imposibilidad de realizar aportaciones públicas, cuando estamos hablando del futuro de nuestro planeta y de fomentar el medio de transporte que facilita la vida a las personas, que les permite dormir durante el viaje con unos trenes que gozaron de una gran aceptación y popularidad, frente a la dinámica de los contaminantes e insostenibles vuelos cortos”, ha explicado Mulet.
Desde la coalición han recordado además que “los trenes nocturnos no tienen por qué ser incompatibles con los diurnos, sino complementarios y que pueden servir para prestar un mejor servicio y suplementar los trayectos que no presta el actual sistema radial de AVE, cuyos trenes siempre pasan por Madrid y están dejando incomunicadas amplias zonas del territorio, vaciándolas de actividad, eliminando los trenes convencionales y fomentando la despoblación”.
La respuesta del Gobierno “es de por sí inconsistente e incongruente”, afirman desde la coalición. “Aseguran que no pueden disponer de aportaciones públicas cuando muchos de los trayectos de AVE sabemos por la Fundación de Estudios de Economía Aplicada (Fedea) que son deficitarios, que han tenido unos costes de construcción y mantenimiento que van en perjuicio del tren convencional y que ahora se ha implantado la gratuidad en los trenes, con lo que la excusa de la viabilidad no parece un argumento sólido. Que hablen claro: que digan que no les interesa el tren para las clases más populares y que expliquen el por qué y se dejen de excusas, pues hay herramientas para garantizar el funcionamiento de forma legal determinadas líneas, como la declaración de Obligación de Servicio Público (OSP) y los Presupuestos Generales del Estado, la herramienta idónea donde pueden plasmar con rapidez su apoyo al tren convencional. Ahí si que nos encontrarán”, ha concluido Mulet.
En su respuesta el Gobierno evita informar de si se alineará con los otros países de Europa para potenciar los trenes nocturnos o en las reformas de política fiscal para acabar con las exenciones fiscales de la aviación, implantar impuestos al queroseno, a los billetes internacionales, instaurar tasas a los jets privados o de negocios o prohibir los viajes cortos.
TRENS
El Govern central descarta implantar trens nocturns perquè pressuposa serien ‘inviables’ però dilapida milers de milions en trajectes AVE deficitaris
Carles Mulet recorda que a més s’ha implantat la gratuïtat en els Rodalia i la necessitat d’utilitzar mitjans més sostenibles i amb menors emissions que l’avió
Madrid, 22 d’octubre de 2022
El Govern segueix sense apostar ni considerar el tren com un aliat en la lluita contra el canvi climàtic i en la mobilitat sostenible. A una recent pregunta plantejada pel portaveu de Compromís, Carles Mulet, l’Executiullança pilotes fora per a restar importància a les propostes que plantegen tornar a potenciar trens i rutes internacionals i estatals de llarg recorregut. “Enfront de mitjans contaminants com l’avió plantejàvem recuperar trens com l’Estrella, que recorrien l’Estat de nord a sud, d’Alacant a Irun, de Canfranc a Madrid i València, d’Algesires a Portbou, de Santander a Màlaga o de Madrid a Vigo, o els Trenhotel nocturns o les antigues rutes internacionals que comunicaven les principals capitals de l’Estat amb Zuric, Milà, Austerlitz o Bourg-Saint-Maurice. Mentre Europa torna al tren el Govern en la seua resposta ens parla amb evasives de viabilitat econòmica o la impossibilitat de realitzar aportacions públiques, quan estem parlant del futur del nostre planeta i de fomentar el mitjà de transport que facilita la vida a les persones, que els permet dormir durant el viatge amb uns trens que van gaudir d’una gran acceptació i popularitat, enfront de la dinàmica dels contaminants i insostenibles vols curts”, ha explicat Mulet.
Des de la coalició han recordat, a més, que “els trens nocturns no tenen per què ser incompatibles amb els diürns, sinó complementaris i que poden servir per a prestar un millor servei i suplementar els trajectes que no presta l’actual sistema radial d’AVE, els trens que sempre passen per Madrid i estan deixant incomunicades àmplies zones del territori, buidant-les d’activitat, eliminant els trens convencionals i fomentant la despoblació”.
La resposta del Govern “és per si mateixa inconsistent i incongruent”, afirmen des de la coalició. “Asseguren que no poden disposar d’aportacions públiques quan molts dels trajectes d’AVE sabem per la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) que són deficitaris, que han tingut uns costos de construcció i manteniment que van en perjudici del tren convencional i que ara s’ha implantat la gratuïtat als trens, amb el que l’excusa de la viabilitat no sembla un argument sòlid. Que parlen clar: que diguen que no els interessa el tren per a les classes més populars i que expliquen per què i es deixen d’excuses, perquè hi ha eines per a garantir el funcionament de manera legal determinades línies, com la declaració d’Obligació de Servei Públic (OSP) i els Pressupostos Generals de l’Estat, ferramenta idònia on poden plasmar amb rapidesa el seu suport al tren convencional. Ací si que ens trobaran”, ha conclòs Mulet.
En la seua resposta el Govern evita informar de si s’alinearà amb els altres països d’Europa per a potenciar els trens nocturns o en les reformes de política fiscal per a posar fi a les exempcions fiscals de l’aviació, implantar impostos al querosè, als bitllets internacionals, instaurar taxes als jets privats o de negocis o prohibir els viatges curts.