El canvi de govern a la Generalitat suposa un perill potencial greu per a la sanitat i la salut pública de totes les valencianes. El pressupost per a la sanitat és el major de la Generalitat i controlar-lo al servei del creixement i els guanys de les assegurances i empreses privades ha sigut la marca del PP durant els 20 anys que va manar a la Generalitat fins a l’arribada dels dos governs del Botànic.
Aquests governs van aconseguir millorar els indicadors de la sanitat valenciana, que durant anys van estar a la cua dels serveis de les regions i nacions de l’estat. Van millorar el finançament, no van entrar en pràctiques corruptes, rescataren dos de les cinc comarques que havien sigut privatitzades pel PP (Alzira-La Ribera i Torrevella-Baix Segura) i van posar en marxa la reversió de la radiologia. També van descobrir i reclamar el pagament de la quantitat gran de diners que les concessions privades devien a la Generalitat i que havien estat amagades per governs anteriors.
La reversió va descobrir la falta d’inversions de les empreses multinacionals en els servei, una mancança que, per a igualar el servei amb els de les comarques amb una gestió 100% pública, la Conselleria de Sanitat va haver de cobrir contractant personal i renovant la tecnologia obsoleta.
La reversió de les dos concessions privatitzades va suposar una batalla molt forta amb empreses multinacionals, una batalla que continua a dia de hui. Aquestes grans empreses han fet campanya contra el Botànic. Volen continuar amb el seu negoci en companyia de polítics amics.
El mes de gener passat, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va comunicar a Ribera Salud l’inici de la recuperació pública de l’àrea de salut de Dénia. Un procés que hauria de concloure a final de gener de 2024.
Amb la pèrdua per part del Pacte del Botànic del Consell de la Generalitat el passat 28 de maig la reversió ja publicitada i iniciada de la comarca de La Marina Alta a un servei 100% públic està en perill. Ribera Salud, la concessionària, va declarar el dia 8 de juny la seua negativa a continuar amb el procés de reversió i ha demanat la suspensió cautelar de la mesura al jutjat i es nega a complir les ordres del conseller de sanitat, el socialista Miguel Mínguez, encara en funcions.
Cal recordar que La Marina Alta va ser la primera comarca a reclamar de manera massiva la reversió, una exigència renovada en una multitudinària manifestació convocada pel Comitè d’Empresa de Marina Salud el passat 21 d’abril. La ciutadania de la Marina Alta va ser el motor ciutadà de les reversions al nostre país. Els dèficits i les irregularitats de la companyia concessionària eren molt evidents i tenien un impacte molt negatiu sobre les persones ateses i l’accessibilitat als serveis.
Des de Decidim denunciem les maniobres de desobediència de les empreses en contra de la Generalitat, de la Llei Valenciana de Salut i de la eficiència de la sanitat pública, i reclamem, junt amb la ciutadania de La Marina, els seus alcaldes (de tots els partits, excepte Vox) i el comité d’empresa de la concessió, el compliment de la reversió exigida per la Conselleria de Sanitat.
—
Eduard Garcia Molina
Responsable de gestió Socis i Internet
Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (PDaD)
socis@peldretadecidir.com
www.peldretadecidir.com