Espacio publicitario

El dijous 26 de gener de 2024, 54 homes i 2 dones van votar el que fa molt de temps que hauria de ser un dret de totes les alcoianes: poder participar en les festes de Moros i Cristians de ple dret. I encara voldran que els donem les gràcies.

En tot cas, a qui s’ha de felicitar és a totes les dones que al llarg de la història de les nostres festes han lluitat, i seguixen fent-ho, per una igualtat real. Subversives i valentes, les nostres referents quan les més joves encara anàvem en bolquers. Sense elles, que van posar en debat l’statu quo de la societat alcoiana, mentre els queia al sobre un allau de crítiques, no estaríem on estem ara. Associacions com Fonèvol, han marcat el camí a seguir durant anys, com si foren exploradores al mig de l’Amazones obrint camí a matxet. Sent l’Amazones la societat alcoiana, tan marcadament tradicional i conservadora, i tampoc donada a debats i canvis estructurals.

Si més no, allò que han votat no assegura a les festeres poder dur-ho a terme, ja que dependrà de les pròpies filaes aplicar-ho o no i en quina mesura. Vol dir açò que no ens alegrem dels avançaments? Clar que ens alegrem, fa moltíssims anys que esperem en candeleta aquests canvis. Ara, potser jo fora d’Alcoi no diria que en 2024 54 homes i 2 dones han votat per aprovar o no aquests drets perquè segurament diran «en quina caverna viviu?». Caldrà esperar i vore si realment es produïx un canvi real i la participació de les dones en la festa augmenta considerablement. Qui sap, tal volta ens trobem que la pròxima assemblea de l’Associació de Sant Jordi voten 54 dones i 2 homes.

Ahir es va marcar un punt i a part en aquesta història, però encara no ha acabat. Ara hem de muntar el campament enmig d’eixe Amazones, assentar-nos fermament i defendre’l. Perquè els drets s’han de defendre i res s’ha de donar per establert. Ens queda la tasca de conscienciació i fer entendre a la societat que és el camí correcte. Potser al principi a alguns entren en pànic, jo ho entenc, de vegades els grans canvis fan por, però vos assegure que aquest és per a bé.

 Sofia Hernández, membre de Guanyar Alcoi

Espacio Publicitario

Deja un comentario