Més de 1.400 estudiants van visitar aquesta área de reserva del PN de l’Albufera el curs passat
Durant el curs acadèmic 2023-2024, el Tancat de la Pipa ha rebut a un total de 1.494 alumnes de primària i secundària.
Aquesta área de reserva natural, situada en el cor del Parc Natural de L’Albufera i gestionada per Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife, s’ha consolidat com un referent en l’educació ambiental, oferint visites ateses per personal tècnic especialitzat. Les visites escolars solen arribar a l’espai amb barca, principalment des dels ports de la Gola de Pujol i el canal del Port de Catarroja. Combinant el seu centre de visitants amb una senda educativa, El Tancat de la Pipa ofereix a l’alumnat una immersió en la biodiversitat i els processos de conservació de l’entorn.
Un recorregut educatiu en plena natura a pocs quilòmetres de la ciutat.
Al llarg de les seues visites, les i els estudiants han tingut l’oportunitat de conéixer la importància de la gestió d’aquest aiguamoll artificial, comunament conegut com a filtre verd, i el seu paper clau en la millora de la qualitat de l’aigua de la llacuna des de la seua implantació en 2009, quan va començar a operar amb resultats molt positius. El Tancat de la Pipa, antigament un camp d’arròs, ha sigut transformat en un refugi natural que recrea els ecosistemes de l’Albufera, albergant zones de vegetació autòctona, llacunes succintes i ullals (brolladors), que representen l’hàbitat tradicional d’aquest aiguamoll d’importància internacional.
En el centre de visitants, l’alumnat rep informació sobre la història i evolució geològica de l’Albufera, la transformació per part de l’ésser humà i la creació de l’arrossar. Així com sobre la deterioració mediambiental que va patir a partir de mediats del segle XX. S’explica com aquest col·lapse ecològic va portar a l’eutrofització i al declivi de les poblacions de moltes espècies d’aus aquàtiques entre altres, dins de la rica biodiversitat de la zona. No obstant això, també es destaca com les millores i solucions implementades en les últimes dècades, com la protecció sota el llistat RAMSAR, la declaració de Parc Natural en 1986, la promoció de bones pràctiques agrícoles, la construcció de la depuradora d’aigües residuals EDAR de Pinedo i la renaturalització d’espais com El Tancat de la Pipa, El Tancat de L’Illa i El Tancat de Milia, han contribuït als esforços per la recuperació de l’ecosistema. Tot això forma part de l’objectiu comú de la comunitat: la restauració de l’Albufera.
Un dels moments més destacats de les visites és l’observació d’aus des del mirador i des de l’observatori de la senda per als vianants, on l’alumnat pot conéixer de prop espècies emblemàtiques com la fotja comuna (Fulica atra), el sivert (Netta rufina), el cabusó (Podiceps cristatus), l’arpellot de marjal (Circus aeruginosus), l’agró blau (Ardea cinerea), l’agró roig (Ardea purpurea) i el rovellat (Plegadis falcinellus), algunes d’elles en estat de conservació favorable gràcies als esforços de protecció i restauració de l’hàbitat.
Gràcies a la gestió compartida per les ONG’s Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife, aquest espai no sols és un lloc per a la conservació, sinó també un laboratori d’aprenentatge on les i els estudiants poden descobrir in situ treballs de recuperació i manteniment de l’entorn natural en constant evolució. A més, en el centre de visitants es realitzen activitats pràctiques com l’observació de zooplàncton i fitoplàncton a la sala educativa, i es divulga sobre les espècies autòctones i exòtiques que es poden observar en els nostres aquaris, oferint així una experiència
educativa completa i dinàmica.
L’equip del Tancat de la Pipa segueix compromés amb la difusió dels valors mediambientals entre les noves generacions, assegurant que cada visita permeta un aprenentatge immersiu que motive a les noves generacions a ser part activa en la conservació dels nostres espais naturals. Nova ruta botànica
A més, enguany s’ha inaugurat una nova ruta botànica que enriqueix encara més l’experiència educativa. Al llarg del recorregut, l’alumnat pot observar i aprendre sobre espècies vegetals, com l’àlber blanc (Populus alba), la bova (Typha) i el tamariu (Tamarix), que formen part essencial de la flora del Tancat de la Pipa i contribueixen a la creació d’hàbitats adequats per a la fauna local.
Amb el repte de potenciar encara més l’aprenentatge, s’està treballant en la creació d’una guia digital d’espècies botàniques, que permetrà a l’alumnat accedir a informació detallada i complementar els coneixements adquirits durant la visita. Aquesta eina facilitarà una comprensió més profunda de les característiques, funcions ecològiques i adaptacions de la flora que configura aquest valuós ecosistema.
Per al professorat interessat a planificar una visita, us animem a contactar a través dels mitjans habituals com més prompte millor, enviant un correu electrònic a visites@tancatdelapipa.net o telefonant al 608746865, ja que el calendari de visites s’ompli ràpidament. A més, per a facilitar la preparació i aprofundir en els continguts que oferim a l’alumnat durant la visita, posem a la seua disposició materials educatius desenvolupats específicament pel personal tècnic encarregat de l’àrea d’educació ambiental.