Espacio publicitario

El Jutjat Núm. 5 del contenciós administratiu ha rebutjat el recurs interposat per les mercantils DIVARIAN I CORAL HOMES, propietàries del Sidi Saler, enfront de la resolució de l’Ajuntament de València que declarava la caducitat de la llicència d’activitat de l’hotel. Acció Ecologista-Agró, coneixedora de la notícia per estar personada en l’expedient, es mostra d’acord amb la sentència i roman a l’espera que es resolga l’altre procediment pendent relatiu a la desestimació de la llicència d’obres. A més, les ecologistes, que ixen reforçades amb este primer resultat, insisteixen en el fet que continuaran defensant l’Albufera, ja que l’únic projecte compatible amb la conservació del Parc Natural és precisament el de demolir el Sidi Saler i recuperar d’una vegada per totes el cordó dunar.

Amb data 14 d’octubre de 2024, el jutjat Núm. 5 del contenciós ha dictat sentència sobre el recurs que declarava la caducitat de la llicència d’activitat de l’Hotel Sidi Saler.

Les mercantils, Divarian i Coral Homes, van recórrer dues resolucions de l’Ajuntament de València. Una amb data 7 d’octubre de 2022, per la qual es va desestimar el recurs de reposició enfront de la resolució de 29 de juliol de 2022 que declarava la caducitat de la llicència d’activitat. Una altra que tractava de la incoació del procediment de caducitat de llicència.

Pel que fa a la primera, les demandants al·leguen defectes de forma, especialment competencials i procedimentals. En concret, afirmen que no es podria aplicar l’article 65 de la llei 6/2014 de 25 de juliol de prevenció, qualitat i control ambiental d’activitats en la Comunitat Valenciana, que preveu que les llicències ambientals caduquen quan l’activitat o instal·lació es paralitzen durant un termini superior a dos anys excepte en cas de força major.

En este cas, l’actora va argumentar que en tant la concessió de domini públic per part de la Demarcació de Costes es va produir l’any 2020, deguda la complexitat del projecte i l’epidèmia de la COVID-19, no s’havia pogut posar en marxa novament l’hotel.

També argüeix l’actora existir desviació de poder, en tractar-se la resolució del consorci, que declarava la caducitat de la llicència d’activitat, d’una estratègia de l’equip de govern dirigida a l’enderrocament de l’hotel.

No obstant això, l’Ajuntament de València invoca que l’hotel estava tancat des de l’any 2011, que no es va sol·licitar pròrroga fins al 2022, així com que les possibles situacions de força major tan sols es donaven des del 2019, però no, des del 2011.

Al respecte, la sentència rebutja els arguments de DIVARIAN i CORAL HOMES, atenent que el termini de dos anys havia transcorregut i que no existeix cap força major que puga justificar la manca de sol·licitud de pròrroga o la manca d’activitat de l’Hotel. Afegeix el jutjat que hi hagué paralització des de l’any 2011 al 2019 i no existeix justificació per a este cas.

El retard per part de demarcació de costes en atorgar la concessió demanial no és motiu imprevisible. La delimitació es va produir en 2008, i no va ser fins al 2018 quan es va sol·licitar una concessió compensatòria.

Per últim, el jutjat descarta l’existència de desviació de poder i de trencar el principi de confiança legítima. Especialment, en relació amb l’existència de la desviació de poder, la sentència considera que:   “la ubicación de un hotel en un parque natural necesariamente supone una controversia de naturaleza política que puede transcurrir en paralelo al ejercicio de la potestad administrativa. En este caso, por el carácter reglado del contenido del acto administrativo no dejaba margen para su libre ejercicio, por lo que no cabe apreciar el empleo de potestades administrativas para atender finalidades distintas de las establecidas por el ordenamiento.”

Actualment, hi existeix encara un procediment en el Jutjat del contenciós número 9, per la desestimació de la llicència d’obres. Del qual, s’espera la sentència durant este mes o el mes de novembre.

Acció Ecologista-Agró es mostra d’acord amb la sentència i sap que serà recorreguda per les mercantils, davant el Tribunal Superior de Justícia. Així que, de nou, es personarà per a defensar les resolucions objecte del recurs.

Esta vegada, a pesar les empreses han intentat canviar el relat dels fets, la realitat és que els arguments s’han tombat pel seu propi pes, com venien advertint les ecologistes. Qui a més a més reben la sentència com un afiançament del seu argumentari en la lluita contra la reobertura del Sidi Saler i per la defensa de l’Albufera, i recorden que, tot i les declaracions de l’actual govern valencià, l’únic projecte compatible amb la conservació d’este aiguamoll d’importància internacional és el de la demolició de l’edifici i, consegüent, recuperació dels ecosistemes dunars.

Espacio Publicitario

Deja un comentario