La plataforma ciutadana reitera la seua aposta per la justícia fiscal, la protecció de serveis essencials i la sostenibilitat mediambiental, per a la que ha de servir la pujada de la taxa de residus i proposant millores en les bonificacions i criteris tributaris.
Guanyar Alcoi ha presentat novament una sèrie de propostes per aplicar criteris de justícia fiscal i sostenibilitat a les ordenances fiscals de 2024. La plataforma reitera la importància d’un sistema fiscal progressiu, on “pague menys qui menys té i més qui més té”, i advoca per un ús responsable dels recursos públics per garantir la qualitat dels serveis essencials per a la ciutadania, especialment en àmbits com l’educació, la cultura i la gestió de residus.
L’any passat, Guanyar Alcoi va aconseguir aplicar la progressivitat a l’impost de vehicles i va impulsar l’augment de l’IBI per a grans propietaris i habitatges buits, amb l’objectiu d’incentivar el mercat de lloguer. A més, va obtenir una congelació dels preus de les matriculacions i taxes en els diferents serveis educatius i culturals; evitant una pujada generalitzada del 5% que havia proposat el govern municipal. Just enguany, s’ha proposat una pujada 2,3% en les taxes i preus públics del Conservatori de Música i Dansa i l’Escola Municipal de Belles Arts, assistència als cursos organitzats pel Gabinet de Normalització Lingüística, a més de l’Escola Municipal de Teatre que la plataforma ciutadana ha proposat evitar esta pujada i mantenir els preus del 2023.
“Des de Guanyar Alcoi hem treballat perquè les famílies amb menys recursos puguen accedir a serveis bàsics sense veure’s afectades per pujades innecessàries. Per això, enguany també proposem que les bonificacions en l’IBI per a famílies nombroses es facen en funció de la renda familiar, i no del valor cadastral de la vivenda”, ha explicat el portaveu de Guanyar Alcoi, Sergi Rodríguez.
Pel que fa a l’augment de la taxa per recollida, transport i tractament de residus urbans (RSU), la plataforma entén que és obligatori a causa de l’aplicació de la Llei 7/2022 d’economia circular, que obliga els Ajuntaments a aplicar el principi de “qui contamina paga” i garantir que la taxa no siga deficitària. Tot i que a Alcoi l’increment és moderat en comparació amb altres municipis, on la taxa ha arribat a duplicar-se, Guanyar Alcoi recorda que ara és crucial oferir un servei de qualitat.
Per a Rodríguez, “si s’ha d’aplicar una taxa més elevada, exigim que el nou sistema de recollida i tractament de residus oferisca un servei impecable, en línia amb l’ordenança municipal de gestió de residus que s’aprovarà prompte. La ciutadania ha de percebre que paga per un servei eficient, que prioritza la reducció, el reciclatge i la reutilització dels residus”.
Guanyar Alcoi continuarà treballant per a defensar una fiscalitat justa i transparent, i reclama que qualsevol augment de taxes es traduïsca en una millora real i tangible dels serveis. La plataforma es mostra ferma en el seu compromís de vetllar per un Alcoi més just i sostenible, on les polítiques fiscals i mediambientals responen a les necessitats de la ciutadania i al respecte pel medi ambient.