La portaveu de la plataforma municipalista Guanyar Alcoi, Sandra Obiol, juntament amb un dels membres de la seua àrea econòmica, Mauro Colomina, duen setmanes conversant i reunint-se amb diferents agents econòmics i els hi han estat proposant diferents mesures per que l’Ajuntament d’Alcoi els hi done suport en la complicada etapa econòmica que s’albira. Com assenyala Obiol, “per a Guanyar les condicions de vida de les persones són la principal preocupació i això passa ara per dedicar esforços a refer el teixit econòmic de la ciutat, sense oblidar però que és una ocasió magnífica per repensar aquest teixit i reconduir-lo cap a un canvi de model que al temps que enforteixa les nostres capacitats econòmiques siga més respectuós amb les necessitats de les persones”.
En aquest sentit han proposat al govern municipal una bateria de mesures que també traslladaran al Consell Econòmic i Social en la reunió convocada per al proper dimecres 15 d’abril. S’inclouen mesures a curt termini per millorar la situació econòmica i fiscal de les empreses d’Alcoi, majoritàriament a microempreses i mitjanes empreses:
– En primer lloc Guanyar ha demanat que es faça ja un diagnòstic, encara que siga provisional, dels efectes econòmics i laborals que aquesta crisi està tenint en la nostra ciutat. Sense aquesta primera imatge només es podrà actuar en base a percepcions que, amb molta probabilitat, seran errònies.
– Que s’estudie la possibilitat que l’Ajuntament done préstecs a interessos baixos o fins i tot al 0% d’interés.
– Que es realitzen convenis amb bancs o cooperatives de crèdit per tal que les pimes d’Alcoi puguen accedir a línies de crèdit en condicions favorables i avalades per l’Ajuntament. En aquest aspecte seria interessant que l’Ajuntament aportara una quantitat generosa en avals.
– Que s’estudie la possibilitat que comerços que han fet compra d’estoc recent i el tenen aturat puguen ‘hipotecar’ o empenyorar les seues mercaderies a l’Ajuntament durant un temps, per tal de rebre liquidesa. Es podrien empenyorar els productes per un 40-50% del seu valor per tal que l’empresari puga rebre liquidesa i no comprometa l’economia futura de l’Ajuntament.
– Que s’habiliten magatzems municipals per a aquelles empreses que tinguen un estoc sobredimensionat i no puguen emmagatzemar-lo en condicions.
Com assenyala Mauro Colomina: “amb les reunions amb l’empresariat que hem estat realitzant ens hem adonat que una de les principals dificultats que estan vivint és la falta de liquidesa a curt i mitjà termini. Amb línies de crèdit o préstecs amb interessos favorables pensem que es podrà aconseguir la supervivència de les pimes a curt termini, acompanyat de beneficis fiscals, l’eliminació de taxes o reducció d’impostos i un fort suport per part de les administracions públiques, en aquest cas, la local”.
Una vegada comence a abandonar-se el confinament, que ara se sap que serà de manera molt gradual, la plataforma municipalista proposa que l’Ajuntament cree bons per realitzar compres en petits comerços i de proximitat d’Alcoi, és a dir, descomptes per a les compres realitzades, que seran assumits per l’administració local.
“I així”, conclou Obiol, “ en temps d’incertesa com el que estem travessant necessitem respostes avalades pel coneixement però sobretot per la voluntat ferma de tractar de pal·liar les negatives conseqüències d’aquesta crisi sanitària en la ciutadania. I Guanyar estarà al costat del govern per a prendre mesures de suport i reactivació econòmica i social”.