Espacio publicitario

Decidim denuncia que la gestió de la crisi del Govern d’Espanya ha estat tardana, on criteris polítics i econòmics han tingut més pes que els criteris epidemiològics i demana a la Generalitat que mantinga el confinament al País Valencià fins que les proves ràpides i l’abastiment de material sanitari de seguretat estiga garantit per a tota la població treballadora.

La gestió de la crisi sanitària, per part del Govern d’Espanya ha estat caracteritzada per una pressa de mesures tardana on els criteris polítics i econòmics han tingut més pes que els criteris epidemiològics. Posar els interessos econòmics de l’IBEX 35 conjuntament amb una política autoritària i recentralitzadora expliquen unes polítiques públiques que ha permés la ràpida expansió del virus.

En primer lloc, la negació a confinar territorialment Madrid va facilitar la fugida de les persones que hi resideixen cap a tots els territoris de la península, i l’expansió de la pandèmia. Al País Valencià, Castella-La Manxa i altres aquesta política ha agreujat el col·lapse dels serveis de salut, ja debilitats per una dècada de retallades i privatitzacions. En el cas del nostre País, afeblit també per un greu infrafinançament.

En segon lloc, la recentralització de tota la gestió en Madrid, només ha dificultat els esforços de les comunitats autònomes per assegurar el funcionament dels seus sistemes de salut. Afortunadament, la Generalitat Valenciana va actuar de manera independent, de manera discreta però efectiva, i ho ha fet garantint l’arribada de material sanitari al nostre territori, així com creant hospitals de campanya. Entenem que la cooperació i coordinació amb les comunitats autònomes, com ha estat el cas d’Alemanya, haguera estat més adequat. Cal recordar que són les comunitats autònomes les que tenen les competències en sanitat des de fa quatre dècades.

En tercer lloc, l’ampli desplegament de la policia i l’exèrcit en el control del confinament domiciliari de la població, així com la seua perenne presència en les rodes de premsa, sols exemplifiquen un autoritarisme impropi de les democràcies avançades.

Finalment, el confinament centrat a quedar-se a casa sense a penes distingir entre persones amb necessitats especials i en la responsabilitat individual, ha permés el desplaçament per carreteres a segones residències i ha posat en risc milers de vides de treballadors i treballadores que han hagut de desplaçar-se igualment als seus llocs de treball. L’error de demanar el confinament total tard, per tal de no molestar els interessos econòmics dels poderosos ens han costat milers de vides.

No obstant això, malgrat que tardà, ha començat a ser efectiu. Per això no s’entén que, una altra vegada, en contra de criteris epidemiològics, comence el desconfinament per tal d’acontentar l’IBEX 35. La desescalada és l’ocasió per a fer una gestió epidemiològica, inclusiva, coordinada i social de la pandèmia en la qual els protagonistes siguen les persones, la salut i la vida.

Per això, demanem a la Generalitat que estiga al capdavant de la desescalada i mantinga el confinament al País Valencià fins que les proves ràpides i l’abastiment de material sanitari de seguretat estiga garantit per a tota la població treballadora. D’aquesta manera continuarem evitant entre tots i totes l’increment del número de persones afectades.

Espacio Publicitario

Deja un comentario