Sandra Obiol, portaveu a l’Ajuntament d’Alcoi: “La greu crisi sanitària que patim demostra el risc que suposa privatitzar serveis públics bàsics”
La portaveu de Guanyar Alcoi, Sandra Obiol, ha afirmat avui que “ho estem comprovant de manera dramàtica amb la sanitat i les residències de persones grans. Si una cosa ha quedat clara amb la greu crisi sanitària que vivim és que la privatització dels serveis públics és un greu risc per a la salut de la ciutadania. No podem permetre que els recursos públics acaben en les butxaques de grans empreses que converteixen els serveis en negocis. Ens va la vida amb això”.
“Ho estem vivint tràgicament amb l’Hospital civil d’Oliver –diu la portaveu de la plataforma municipalista–. La justícia haurà de depurar responsabilitats , tal i com han anunciat els familiars dels residents. Però, siga com siga, la gestió de l’empresa, controlada per un fons d’inversió, a Alcoi i a la resta de residències, ha estat catastròfica, amb més de 150 morts per coronavirus a les seues instal·lacions a tot l’estat”.
Per fi, després de reclamar-ho constantment, acabem de conèixer dades oficials de la Generalitat Valenciana desglossades per Departaments de Salut. I el d’Alcoi és el que acumula una major taxa de morts (67,9, a data de 10 d’abril) de tot el País Valencià, a pesar que la incidència de la malaltia no està lluny de la mitjana. Parlem de 93 morts i 347 positius sobre una població total de 137.051 persones. Ja fa temps que la Conselleria de Sanitat no ofereix dades desglossades per residències, una postura que des de Guanyar “no compartim en absolut, perquè la transparència és una eina fonamental per combatre la desinformació. Se’ns demana un compromís cívic de confinament per salvar vides però la informació aplega a comptagotes”.
Tot indica que la diferència fonamental, pel que fa a l’alta mortalitat, entre el Departament de Salut d’Alcoi i la resta és la incidència a l’Hospital d’Oliver. Segons dades no oficials els residents que han perdut la vida aquests dies a conseqüència del virus podrien representar dos terços del total. I no és la primera vegada que la gestió de la residència és notícia per les seues deficiències.
La Conselleria va actuar intervenint el centre de majors. Però des de Guanyar Alcoi es considera imprescindible que es recupere la seua gestió definitivament. Obiol assegura que “de cap manera acceptarem que DomusVI torne a gestionar Oliver, perquè la negligència en la gestió és mes que evident. Però el problema de fons és el model. Els serveis públics s’han de gestionar directament des de l’administració. Són els responsables polítics, triats democràticament, qui han de respondre de les seues accions. No poden amagar-se al darrere de concessions, ni poden permetre que la vida de les persones estiga supeditada a interessos crematístics particulars”
Per això demana a la Generalitat Valenciana i a l’Ajuntament d’Alcoi “el rescat de la residència, d’aquesta i de totes, per assegurar la cura dels nostres majors”.